Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СРС Крим. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Тема 13. Повторність, сукупність та рецидив злочинів

Ситуативні задачі

1. Коваленко, прийшовши на танці в нетверезому стані, почав чіплятись до Сосніної. Її знайомий Пічур зробив йому зауваження. За це Коваленко вдарив його в обличчя, заподіявши легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я, і, щоб уникнути затримання, пішов з танцмайданчика. На автобусній зупинці, побачивши незнайомих йому неповнолітніх Сердюка і Саленка, він підійшов і запитав, звідки вони. Дізнавшись, що хлопці не місцеві, Коваленко побив їх, заподіявши обом легкі тілесні ушкодження, що не спричинили короткочасного розладу здоров'я.

Скільки злочинів вчинив Коваленко?

2. Відбуваючи покарання у ВТК суворого режиму, Агапов і Проценко домовились, що коли останній вийде на волю, то дістане і передасть в колонію наркотики. Через три тижні після звільнення Проценко купив у невстановленої слідством особи 2,5 кг анаші, привіз її до міста, де жила мати Агапова, і залишив їй. Мати кілька місяців зберігала анашу вдома, а потім під час чергового побачення передала її синові. При спробі збути анашу іншим засудженим його було затримано.

Які види множинності злочинів мали місце в цьому випадку?

3. З метою пограбування Власенко та Колосник сіли в таксі і попросили водія відвезти їх в інший кінець міста. По дорозі Колесник, який займався карате, наніс водієві удар ребром долоні по шиї, від якого той знепритомнів, а Власенко зупинив машину. Обшукавши водія, вони забрали всі гроші, що в нього були, і втекли, але того ж дня затримані. На слідстві Власенко і Колосник пояснили, що вважали викрадені ними гроші державною власністю. Насправді ж одна частина грошей - три мінімальних розміри заробітної плати була одержана водієм як плата за проїзд, інша - в сумі шести мінімальних розмірів заробітної плати належала водію.

Варіант. На слідстві Власенко і Колосник пояснили, що їх не цікавило, кому належать гроші, але вони допускали, що це може бути як державна, так і приватна власність.

Яке кримінально-правове значення мають вказані обставини? Чи мала тут місце множинність злочинів?

4. Арендаренко та Юркович з метою заволодіння зброєю напали на працівника міліції Грищенка, що повертався з нічного чергування. Юркович вдарив його по голові уламком труби, а Арендаренко забрав з кобури пістолет і дві обойми патронів. Внаслідок удару Грищенку було заподіяне тяжке тілесне ушкодження. Після цього Арендаренко і Юркович вчинили чотири розбійних напади на квартири громадян, відбираючи у них гроші та цінні речі. Під час одного з нападів вони зґвалтували малолітню Зелінську.

Ознайомтесь зі складом злочину бандитизм. Чи є він складним (складеним)? Як слід кваліфікувати дії Арендаренка та Юрковича? Варіант. Внаслідок удару Грищенко помер на місці нападу.

5. Загоруйко, працюючи на телевізійному заводі, вирішив викрасти телевізор, але ураз зробити це було неможливо. Тому Загоруйко вирішив винести деталі телевізора, а потім його зібрати. Тричі йому вдавалося винести деталі, але вчетверте, коли він ніс кінескоп, був затриманий.

Як характеризуються дії Загоруйка: одиничним злочином чи множинністю злочинів?

6. Бабуть, перебуваючи у нетверезому стані, на вулиці вчинив хуліганські дії: розбив скло у вітрині крамниці, палицею завдав ударів двом громадянам, а коли на місце події прибув міліціонер, вчинив тому опір, повалив на землю, після чого за допомогою громадян був затриманий.

Як треба оцінити злочинні дії Бабутя: це одиничний злочин чи множинність злочинів (ознайомтесь із ст. 296 КК)?

7. Кириченко побився з Кравченком, побіг додому, вхопив мисливську рушницю, повернувся і вистрілив у Кравченка. Але більша частина заряду влучила в його сестру, яка стояла поруч. Кравченко отримав легкі тілесні ушкодження, а його сестра - тяжкі.

Чи є тут множинність злочинів, якщо є, то який саме вид множинності?

8. Громадяни Чупко і Тузов проникли у взуттєву крамницю і винесли звідти 24 пари жіночих чобіт. У цей час їх побачив сторож і намагався затримати. Але злочинці побили його, завдавши тяжких тілесних ушкоджень, після чого з вкраденим зникли.

Чи є множинність злочинів у діях Чупка і Тузова?

Варіант: щоб уникнути затримання, злочинці завдали сторожеві тяжких тілесних ушкоджень, покинули викрадене і зникли.

Чи є множинність злочинів у цьому разі?

9. Козик, який працював учителем у школі, був запрошений взяти участь у роботі приймальної комісії вищого навчального закладу. Під час іспитів він неодноразово отримував хабарі від батьків абітурієнтів.

Визначте вид множинності злочинів, вчинених Козиком.

10. Гаман увечері заманив Сокальську до своєї квартири, де зґвалтував її, а потім, не випускаючи з квартири, ґвалтував до ранку.

Чи є у цьому випадку множинність злочинів?

11. Петров з метою збуту придбав 2000 підроблених доларів США за одну третину номінальної вартості справжніх. Через рік Петров підробив і намагався збути облігації, випущені АТ «Рекорд» на загальну суму 55 тис. грн.

Який вид множинності злочинів у наявності у цьому випадку? У чому його особливості? (Ознайомтесь зі ст. 199 і ст. 224 КК).

12. Захаров надав свій сарай для розташування в ньому незаконного пункту прийому металобрухту, за що був засуджений до штрафу. А через півтора року після засудження сам організував незаконний пункт прийому і збуту металобрухту. Його дії були кваліфіковані за ч. 2 ст. 213 КК.

Чи правильна ця кваліфікація?

Тестові задачі

1. Чеботарьов перевищив встановлену швидкість і виїхав на тротуар, де збив пішохода Скибицького, завдавши йому тяжкі тілесні ушкодження. Щоб зникнути з місця події, Чеботарьов знову порушив правила дорожнього руху і зіткнувся на перехресті з вантажним автомобілем. При зіткненні пасажиру Амельченкові були також завдані тяжкі тілесні ушкодження. Чи має місце множинність злочинів?

а) ні, бо дії передбачені однією статтею КК;

2) так, має місце повторність злочинів;

3) так, має місце рецидив злочинів;

б) так, ідеальна сукупність злочинів;

в) так, реальна сукупність злочинів.

2. Щоб викрасти газонокосарку, Корнієнко протягом 12 днів виносив складові частини до неї з фабрики, де працював. Чи має місце сукупність злочинів у діях Корнієнка?

1) ні, це один продовжуваний злочин;

2) так, це повторність тотожних злочинів;

3) так, це реальна сукупність злочинів;

4) ні, це один триваючий злочин;

5) так, це ідеальна сукупність злочинів.

3. Трофімов незаконно зберігав пістолет ПМ (ч. 1 ст. 263 КК «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами»). Одного разу, коли він чистив його, зламав бойову пружину, внаслідок чого зброя перестала бути придатною до стрільби. Через рік Трофімов придбав бойову пружину і полагодив ПМ. Чи має місце в діях Трофімова множинність злочинів?

1) так, це повторність злочинів;

2) так, це сукупність злочинів;

3) ні, це одиничний складений злочин;

4) ні, це одиничний триваючий злочин;

5) так, це рецидив злочинів.

4. Коробко два дні поспіль ходив на полювання в заповідник (ст. 248 КК). Першого дня він вбив лося, а другого не здобув нічого. Одиничний злочин чи множинність у діях Коробка?

1) одиничний продовжуваний злочин;

2) множинність - повторність злочинів;

3) одиничний триваючий злочин;

4) множинність - сукупність злочинів;

5) множинність - рецидив злочинів.

5. Окунюк вчинив шахрайство (ст. 190 КК), а потім одразу після відбуття покарання за злочин вчинив грабіж (ст. 186 КК). Чи можливе в даному випадку застосування такої кваліфікуючої ознаки як повторність (ч. 2 ст. 186 КК)?

1) ні, має місце сукупність злочинів;

2) ні, повторність можлива тільки тотожних злочинів;

3) так, повторність можлива і однорідних злочинів, якщо це вказано в Особливій частині КК.

4) ні, має місце тільки рецидив злочину, бо особа засуджена за попередній злочин;

5) це питання вирішує суд.

6. Комарова було засуджено за ч. 1 ст. 201 КК «Контрабанда» до 3 років позбавлення волі. Через рік після відбуття покарання його знову було засуджено, але, за ч. 2 ст. 201 КК, контрабанда, вчинена особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею. Який вид множинності має місце в діях Комарова?

1) рецидив злочинів;

2) ідеальна сукупність злочинів;

3) повторність злочинів;

4) реальна сукупність злочинів;

5) множинність злочинів відсутня.

7. Малишко, раніше судимий за ухилення від сплати податків (ч. 1 ст. 212 КК), знову був засуджений за необережне спричинення тяжких тілесних ушкоджень (ст. 128 КК). Чи має місце в даному випадку множинність злочинів?

1) так, це реальна сукупність злочинів;

2) так, це рецидив злочинів;

3) множинність злочинів відсутня;

4) так, має місце ідеальна сукупність злочинів;

5) так, має місце повторність злочинів.