Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СРС Крим. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Тема 8. Об’єктивна сторона злочину

Завдання теоретичного характеру

1. Вкажіть по три статті КК України, які передбачають злочини, що можуть бути вчинені виключно шляхом дії, або виключно шляхом бездіяльності, а також як шляхом дії, так і шляхом бездіяльності.

2. Вкажіть по п’ять статей КК України, у яких сформульовані матеріальні та формальні склади злочинів.

3. Визначте момент закінчення злочинів: ст. 114 (шпигунство), ст. 115 (умисне вбивство), ст. 133 (зараження венеричною хворобою), ст. 138 (незаконна лікувальна діяльність, ст. 185 (крадіжка). ст. 187 (розбій), ст. 201 (контрабанда), ст. 219 (доведення до банкрутства), ст. 257 (бандитизм), ст. 368 (одержання хабара).

4. Назвіть статті розділів VI, VII Особливої частини КК, у яких ознаками об'єктивної сторони злочину зазначені місце, час, спосіб, обстановка вчинення злочину.

5. В яких статтях 6 розділу Особливої частини КК зазначено певний спосіб вчинення злочину як ознаку його об'єктивної сторони?

6. В яких статтях розділу II, VI, IX Особливої частини КК зазначено знаряддя і засоби вчинення злочину як ознаку його об'єктивної сторони?

Ситуативні задачі

1. Перед трамваєм, у забороненому для переходу пішоходів місці, швидко перебігала вулицю 8-річна Олексюк. Поруч з трамваєм у напрямку його руху зі швидкістю близько 40 км на годину (при дозволеній 60 км на годину) їхала автомашина «Волга», водій якої Мамило не мав можливості об'їхати трамвай, оскільки спереду біля бровки тротуару стояла автомашина «Москвич». Дівчинка раптово з'явилася перед автомашиною, і хоч Мамило загальмував своєчасно, не вдалося уникнути наїзду. Олексюк попала під колеса і була смертельно травмована.

Чи є у поведінці Мамила ознаки об'єктивної сторони злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України?

2. Сторож магазину Богуцький ввечері повертався додому із зарядженою рушницею. Проходячи повз двір Покотило, він почув крик жінки, а підійшовши ближче, побачив, що п'яний Мельник намагається побити Покотило. Щоб не допустити цього, Богуцький вирішив вистрілити вгору. Мельник, побачивши Богуцького, кинувся до нього і несподівано ударив його ногою в живіт. Від удару Богуцький впав на землю, мимоволі натиснувши на спусковий курок рушниці. Стався постріл, яким Мельника було вбито.

Чи є причинний зв'язок між діями Богуцького і смертю Мельника?

3. Начальник геологорозвідувальної пошукової партії Самолюк, направляючи в багатоденний маршрут геологів Білокурова і Юна, порушивши Правила безпеки при геологорозвідувальних роботах, попередньо не зробив запит про погоду. Крім того, він не перевірив, чи взяли Білокуров і Юн з собою спальні мішки, а лише нагадав їм про необхідність цього. Наступного дня почалася хурделиця, внаслідок чого Білокуров помер від переохолодження.

Охарактеризуйте об’єктивну сторону злочину.

4. Старший черговий підстанції електромережі Попов, одержавши повідомлення про обрив проводів на одному з будівельних майданчиків, не вимкнув струм у лінії, а направив для усунення пошкодження чергових електромонтерів Бакатіна та Довбню. На територію майданчика самовільно проникли діти, і один з них - Курочкін Саша, доторкнувшись до обірваного проводу, помер на місці від ураження електричним струмом.

Як кваліфікувати дії Попова?

5. Кримов і четверо його товаришів їхали автомобілем, який належав Кримову. За шість кілометрів до райцентру на узбіччі дороги вони побачили перевернутий автомобіль, біля якого знаходився тяжко травмований С. і його дружина, яка почала просити відвезти С. до лікарні. Кримов відмовився це зробити, пославшись на те, що місця в автомобілі більше нема, а він везе своїх товаришів не електропоїзд, який відправляється через 15 хвилин. Приїхавши до райцентру, Кримов зателефонував до лікарні і повідомив про дорожньо-транспортну пригоду і тяжкий стан потерпілого. В лікарні в цей час обидва автомобілі швидкої допомоги були на викликах, тому був доставлений до лікарні лише через годину, де невдовзі він номер від втрати великої кількості крові і переохолодження.

За висновком судово-медичної експертизи, життя С. було б врятоване, коли б його довіз до лікарні Кримов.

Чи є в діях Кримова і його товаришів ознаки складу злочину, передбаченого ст. 136 КК України ?

6. Чикватія, повертаючись з полювання в нетверезому стані, зустрівся на вулиці з групою п'яних чоловіків. Один з них - Агарунов, з яким Чикватія був у неприязних стосунках, у грубій формі почав насміхатися над Чикватієм. Останній, відійшовши на 10 м від Агарунова, зняв рушницю і двічі вистрелив у нього. Від поранення Агарунов помер на місці, а двом чоловікам, які стояли біля нього, було завдано легкі тілесні ушкодження. Охарактеризуйте об’єктивну сторону злочину.

7. Панфілов під час сварки із матір'ю своєї дружини С. на ґрунті неприязних стосунків наніс їй молотком два удари по голові, спричинивши закриті переломи кісток склепіння і основи черепа, від чого С. через 25 днів померла в лікарні. За висновком судово-медичної експертизи смерть С. настала від гнійного запалення легенів, чому сприяло тривале пасивне положення її тіла під час знаходження в лікарні у зв'язку із травмою голови, а також ряду патологічних змін з боку серцево-судинної системи. Визначите причинний зв’язок між діями Панфілова та наслідками.

8. Кожан, підібравши ключі, відчинив двері будинку Гутньова, проник у кімнати, викрав його особисті речі на значну суму.

Ознайомтесь зі ст. 185 КК і проаналізуйте об'єктивну сторону злочину Кожана. Вирішіть питання про значення для кримінальної відповідальності місця вчинення злочину.

9. До Лебедя викликали чергового лікаря районної поліклініки. Одначе той не зміг надати хворому допомогу, тому що міст через річку виявився зруйнованим повінню, а іншого шляху до дому хворого не було. Лебедь помер.

Чи несе лікар кримінальну відповідальність у цьому випадку? Яке значення непереборної сили для вирішення питання про кримінальну відповідальність?

10. На вулиці Іваненко схопив за барки Петрученка, образив його нецензурними словами, вдарив в обличчя. Петрученко почав утікати, але, перебігаючи вулицю, потрапив під трамвай і загинув.

Яка об'єктивна сторона цього злочину? Чи перебувають дії Іваненка у причинному зв'язку з загибеллю Петрученка?

11. У шкільному басейні проводився урок плавання учнів другого класу. Викладач Маковець залишив басейн, бо йому терміново було потрібно зателефонувати. За час його відсутності школяр Таратута захлинувся та потонув.

Ознайомтеся зі ст. 137 КК та охарактеризуйте об'єктивну сторону злочину. Чи перебувають тяжкі наслідки у причинному зв'язку зі службовою діяльністю Макухи?

12. Під час парусної регати рульовий Синілов побачив, що під час розвороту яхта, що йшла попереду, перекинулася и парусом накрила яхтсмена, який опинився в небезпечному для житті стані та явно потребував допомоги. Проте Синілов, бажаючи виграти гонку, пройшов повз товариша, не оказавши йому допомоги. Яхтсмен потонув.

Ознайомтеся зі ст.ст. 135 та 136 КК. Дайте характеристику об’єктивній стороні злочину. В яких випадках бездіяльність тягне кримінальну відповідальність? Чи є причинний зв'язок між бездіяльністю Синіло ва та смертю яхтсмена?

Тестові задачі

1. Ч. 1 ст. 114 КК «Шпигунство» передбачає відповідальність за передачу або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю. Який це склад злочину за моментом закінчення злочину?

1) формальний;

2) матеріальний;

3) усічений;

4) складний;

5) формально-матеріальний.

2. Сомов та Яровенко Везир вирішили пограбувати оптовий склад. Щоб їм не заважав сторож, вони, погрожуючи розправою, зв'язали його та закрили в кімнаті для відпочинку. В даному випадку має місце:

1) нездоланна сила;

2) фізичний примус;

3) непереборний психічний примус;

4) переборний психічний примус;

5) злочинна бездіяльність.

3. Горявенко приставив ножа до Тьоміної та почав вимагати гроші, але потерпіла з переляку втратила свідомість і впала. Злякавшись, Горявенко втік з місця події. Після затримання його було притягнуто до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 187 КК «Розбій». Горявенко заперечував, аргументуючи тим, що нічого у потерпілої не забрав і ніякої шкоди їй не заподіяв. Слідчий спростував заперечення тим, що розбій вважається закінченим злочином з моменту нападу. Який це склад злочину за конструкцією?

1) матеріальний;

2) формальний;

3) усічений;

4) формально-матеріальний;

5) складний.

4. Під час розвантажування вагону Томілін приховав 2 ящики рибних консервів, а потім частинами за 4 дні виніс непомітно з території складу. За особливостями об'єктивної сторони це:

1) складний злочин;

2) простий;

3) ускладнений;

4) триваючий злочин;

5) продовжуваний злочин.

5. Вілкін у невідомого купив пістолет і постійно носив при собі. На залізничному вокзалі його затримав наряд міліції та зброю вилучили. Після експертизи, згідно з якою вилучений пістолет є вогнепальною зброєю, слідчий пред'явив обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами». Який це злочин і коли він буде вважатися закінченим?

1) складний, з моменту вилучення пістолета;

2) продовжуваний, з моменту визнання експертизою пістолета вогнепальною зброєю;

3) триваючий, з моменту вилучення пістолета;

4) триваючий, з моменту придбання пістолета у невідомого;

5) продовжуваний, з моменту вилучення пістолета.

6. Комара притягнуто до кримінальної відповідальності за ст. 295 КК «Заклик до вчинення дій, що загрожують громадському порядку», за публічні заклики до знищення майна, що належало виробничому об'єднанню «Хронос». Назвіть обов'язкові ознаки об'єктивної сторони складу злочину, який вчинив Ковальчук:

1) бездіяльність, наслідки;

2) діяння, наслідки, причинний зв'язок;

3) дія, обстановка вчинення злочину;

4) діяння, спосіб вчинення злочину;

5) дія, місце вчинення злочину.

7. Зубенко, жартома, зупинив поїзд, в якому їхав, натиснувши стоп-кран в тамбурі вагона. Це призвело до завдання тяжких тілесних ушкоджень 2 пасажирам. Зубенка притягнуто до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 283 КК «Самовільне без нагальної потреби зупинення поїзда». До якої ознаки складу злочину потрібно віднести стоп-кран?

1) предмет злочину;

2) знаряддя вчинення злочину;

3) спосіб вчинення злочину;

4) засіб вчинення злочину;

5) обстановка вчинення злочину.