Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для СРС Крим. право.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
486.91 Кб
Скачать

Тема 22. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

Ситуативні задачі

1. 14-річний Воробйов вчинив таємне викрадення кондитерських виробів і грошей зі шкільного буфету на суму 134 грн. У зв'язку з цим проти нього була порушена кримінальна справа за ч. 1 ст. 185 КК. Під час досудового слідства встановлено, що до виповнення Воробйову 14 років він систематично крав різні речі в однолітків, бив їх, вимагаючи грошей. Поведінка його обговорювалась на засіданні районної служби у справах неповнолітніх. Батьків Воробйова було піддано адміністративній відповідальності за неналежне виховання сина.

Варіант 1. З боку Воробйова мала місце крадіжка з проникненням до шкільного буфету, у зв'язку з чим проти нього була порушена кримінальна справа за ч. 3 ст. 185 КК.

Варіант 2. Воробйов вчинив таємне викрадення кондитерських виробів та грошей у день свого народження (досягнення 14-річного віку).

Варіант 3. По досягненні 14-річного віку Воробйов вчинив хуліганство, у зв'язку з чим проти нього була порушена кримінальна справа за ч. 1 ст. 296 КК.

Які заходи кримінально-правового впливу можуть бути застосовані до Воробйова?

2. 13-річний Лашин систематично тікав з дому, роз'їжджав по різних містах країни і займався дрібними крадіжками. У другому і третьому класах він залишався на другий рік, а потім зовсім покинув школу. В 12-річному віці Лашин викрав у своєї старшої сестри сережки, але при спробі виїхати з Києва його було затримано на вокзалі.

Варіант. Усі зазначені вище дії Лашин вчинив до виповнення йому 11 років.

Які заходи кримінально-правового впливу можуть бути застосовані до Лашина?

3. 16-річний Дубенко вночі проник до гаража Свиридова і заволодів його автомобілем «Жигулі-21013». На ньому Дубенко мав намір доїхати до Полтави і там покинути. При виїзді з Києва Дубенко не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху й зіткнувся з автомобілем «Вольво». В результаті зіткнення водій «Вольво» Шпак одержав середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Варіант 1. На момент вчинення вказаних вище дій Дубенку було 15 років, а вартість автомобіля «Жигулі-21013» у двісті п'ятдесят разів перевищувала неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Варіант 2. Дубенко здійснив незаконне заволодіння автомобілем Свиридова, який стояв біля під'їзду будинку, і в цій частині його дії були обґрунтовано кваліфіковані за ч. 1 ст. 289 КК.

Ознайомтеся зі статтями 289 і 286 КК. Які види покарань можуть бути призначені Дубенку за вчинений ним злочин (кожний з учинених ним злочинів) без застосування ст. 69 КК? Яке може бути остаточне покарання у випадку засудження Дубенка за сукупністю злочинів (визначити його вид (види) та межі за найбільш сприятливим та найбільш несприятливим для Дубенка варіантами)?

4. 17-річний Брикін, який ніде не вчився і не працював, а також не мав самостійного доходу, власних коштів та іншого майна, на яке може бути звернене стягнення, вчинив злочини, передбачені ч. 1 ст. 190; ч. 2 ст. 185; ч. 3 ст. 289 КК.

Які види покарань можуть бути призначені Брикіну за кожний з учинених ним злочинів без застосування ст. 69 КК? В яких межах йому може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів?

5. 16-річний Семенов був засуджений за ч. 2 ст. 296 КК до позбавлення волі на строк три роки зі звільненням від відбування покарання з випробуванням. У період іспитового строку він взяв участь у груповій хуліганській бійці, під час якої кастетом заподіяв Кленову умисне тяжке тілесне ушкодження.

Ознайомтеся зі статтями 121 і 296 КК. Яке максимальне покарання може бути призначене Семенову за кожний з учинених ним злочинів? В яких межах може бути призначене остаточне покарання за сукупністю злочинів? В яких межах може бути призначене остаточне покарання за сукупністю вироків?

6. 15-річний Чупалов, до якого суд застосував звільнення від покарання із застосуванням примусового заходу виховного характеру - обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього, ухилився від виконання цієї міри.

Варіант: Чупалову було 13 років.

Яке рішення має прийняти суд?

7. Суд призначив неповнолітньому Шкуркові покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років за ч. 2 ст. 121 КК і строком на 12 років за п. 4 ч. 2 ст. 115 КК, а остаточне покарання за сукупністю злочинів встановив у виді позбавлення волі строком на 16 років.

Чи є якісь помилки у рішенні суду?

8. 17-річний Доценко за умисне вбивство був засуджений за ч. 1 ст. 115 КК до 10 років позбавлення волі. Через рік, коли Доценко досяг 18-річного віку, він заподіяв тяжкі тілесні ушкодження Кутовому, за що був засуджений за ч. 1 ст. 121 КК до 8 років позбавлення волі.

Яке максимальне покарання може бути призначено Доцентові за сукупністю вироків?

Тестові задачі

1. Неповнолітня Береза у віці 13 років вчинила крадіжку (ч. 1 ст. 185 КК). Чи можливе за таких умов застосування до неї примусових заходів виховного характеру?

1) можливе, якщо на цьому наполягають її батьки;

2) можливе за наявності клопотання учбового закладу;

3) можливе, якщо вчинено тяжкий або особливо тяжкий злочин;

4) можливе без будь-яких умов;

5) неможливе, оскільки особа у віці 13 років не є суб'єктом крадіжки.

2. 16-річний Головко вчинив примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань (ч. 1 ст. 355 КК). Він був звільнений від кримінальної відповідальності і щодо нього застосовані примусові заходи виховного характеру. Він ухилився від застосування цих заходів. Яке рішення за таких умов може бути прийняте?

1) до неповнолітнього застосовуються примусові заходи медичного характеру;

2) примусові заходи виховного характеру скасовуються і неповнолітній притягується до кримінальної відповідальності;

3) щодо нього застосовуються більш суворі заходи виховного характеру;

4) неповнолітнього буде притягнуто до кримінальної відповідальності лише у разі вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину;

5) це питання вирішує суд.

3. Неповнолітній вперше заподіяв умисне тяжке тілесне ушкодження у стані сильного душевного хвилювання (ст. 123 КК). Який із передбачених санкцією цієї статті вид покарання не може бути застосований?

1) громадські роботи;

2) виправні роботи;

3) позбавлення волі.

4. В якому випадку неповнолітньому не може бути призначено покарання у виді позбавлення волі на строк понад 10 років?

а) за особливо тяжкий злочин, пов'язаний з умисним позбавленням життя людини;

б) за вчинення державної зради (ст. 111 КК);

в) при призначенні покарання за сукупністю злочинів;

4) при призначенні покарання за сукупністю вироків;

5) з вчинення злочину проти миру та безпеки людства

5. Сидорчук вчинив вимагання (ч. 1 ст. 189 КК) у віці 16 років. Йому було призначене покарання у виді позбавлення волі, яке він повністю відбув. За яких умов можливе дострокове зняття судимості?

1) відразу після відбуття покарання;

2) через рік після відбуття покарання

3) через 6 місяців після відбуття покарання;

4) дострокове зняття судимості за наведених умов неможливе;

5) це питання вирішує суд.