Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінні папери заочне 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю.

  1. Особливості випуску заставної.

  2. Як ви розумієте поняття ордерний цінний папір? Чи є заставна ордерним цінним папером?

  3. Яким чином використовується заставна під час здійснення операцій з іпотечного кредитування?

  4. Як ви розумієте поняття «рефінансування»?

  5. Якими будуть наслідки передачі заставної новому власнику?

  6. Які особливості випуску та обігу має іпотечний сертифікат?

Бібліографічний список до самостійної роботи

[3,5,8,13,14,16,18,20,37,44, 51,54,57,60,62,67]

Змістовий модуль 3. Особливості обігу цінних паперів першого порядку

Тема 8

Особливості обігу акцій.

Мета заняття

Ознайомитися з основними різновидами та властивостями акцій під час проведення операцій на вторинному ринку.

План вивчення теми

  1. Прості (звичайні) і привілейовані акції.

  2. Права, що надаються власникам простих та привілейованих акцій.

  3. Операції з акціями на вторинному ринку. Акції як спекулятивний інструмент (світовий досвід).

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Акції можуть бути простими (звичайними) і привілейованими, які відрізняються між собою насамперед правами їхніх власників.

Власники простих акцій мають такі права:

  1. Право участі в управлінні або право голосу, право обирати ор­гани управління й право бути обраним. За законодавством України в статуті АТ не повинна передбачатися вимога до мінімальної кількості акцій для одержання права голосувати на зборах акціонерів. Одна проста акція товариства надає акціонеру один голос для вирішення кожного питання на загальних зборах, крім випадків кумулятивного голосування.

  2. Право на участь у доходах або право на одержання доходу у ви­гляді дивідендів, якщо загальні збори акціонерів приймають рішення про їх виплату.

  3. Переважне право на купівлю акцій наступних випусків пропо­рційно наявному пакету акцій. Це дає можливість кожному акціо­нерові зберегти свою частку у власності акціонерного товариства на постійному рівні при додаткових емісіях.

  4. Право на одержання інформації про діяльність компанії.

  5. Право на одержання частини вартості майна при ліквідації компанії (після задоволення вимог усіх кредиторів і власників приві­лейованих акцій).

  6. Право на одержання інших пільг, передбачених статутом АТ.

Акціонери акціонерного товариства публічного типу (раніше - від­критого) можуть відчужувати належні цім акціонерам акції без згоди інших акціонерів та товариства. Статутом приватного товариства може бути передбачено переважне право його акціонерів та самого товариства на придбання акцій цього товариства, що пропонуються власником до продажу третій особі.

Відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства», за­значене вище переважне право акціонерів на придбання додатково випущених акцій визначає право всіх акціонерів - власників простих акцій придбати прості акції додаткового випуску пропорційно частці приналежних йому простих акцій у загальній кількості простих акцій товариства. Виконавчий орган акціонерного товариства має забез­печити можливість акціонерам скористатися переважним правом на придбання (підписку) додатково випущених акцій. Недотримання цього є підставою для відмови в реєстрації випуску акцій.

Для того щоб практично реалізувати право акціонерів на при­дбання додатково випущених акцій, у багатьох країнах передбачене обов'язкове розсилання акціонерам персонального повідомлення про те, що вони мають право придбати додаткові акції пропорційно кіль­кості наявних у них акцій. У повідомленні звичайно має вказуватися кількість акцій (кількість прав), на які можна підписатися, термін дії прав, ціна реалізації цього права, тобто за якою ціною можна придбати додаткові акції.

Весь перерахований і передбачений законодавством набір прав ак­ціонерів у юридичній практиці часто називається правами з папера. Також сам цінний папір є об'єктом права власності, і це право часто йменують правом на папір.

Коли ми говоримо про право акціонерів на участь в управлінні, варто мати на увазі, що це право також виражається у виборності органів управління акціонерним товариством, і кожний акціонер має право вибирати й бути обраним у Правління товариства, Наглядову раду (раду директорів) і в Ревізійну комісію. У деяких країнах для управління й контролю над діяльністю товариства від імені акціо­нерів призначаються директори (рада директорів, що еквівалентна правлінню).

Привілейовані акції надають їх власникам переважні, щодо влас­ників простих акцій права на отримання частини прибутку акціонер­ного товариства у вигляді дивідендів та на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, а також надають права на участь в управлінні акціонерним товариством у випадках, передба­чених статутом і законом, який регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Акціонерне товариство розміщує привілейовані акції різних кла­сів (з різним обсягом прав), якщо така можливість передбачена його статутом. У такому разі умовою їх розміщення є черговість отримання дивідендів і виплат з майна ліквідованого товариства для кожного кла­су привілейованих акцій, розміщених акціонерним товариством, яка встановлюється статутом товариства. Залежно від умов розміщення привілейовані акції певних класів можуть бути конвертовані у прості акції або у привілейовані акції інших класів.

В Україні статут акціонерного товариства повинен містити відо­мості про кількість кожного класу привілейованих акцій, умови та порядок конвертації привілейованих акцій у прості акції товариства чи у привілейовані акції іншого класу у випадках, якщо товариством передбачений випуск привілейованих акцій. Також статутом може бути передбачено створення спеціального фонду для виплати дивідендів за привілейованими акціями.

Кожною привілейованою акцією одного класу її власнику - акціо­неру надається однакова сукупність прав. У статуті акціонерного това­риства визначається обсяг прав, які надаються акціонеру - власнику кожного класу привілейованих акцій.

Акціонери - власники привілейованих акцій певного класу мають право голосу під час вирішення загальними зборами акціонерного товариства таких питань:

  1. припинення товариства, що передбачає конвертацію приві­лейованих акцій цього класу у привілейовані акції іншого класу, прості акції або інші цінні папери;

  2. внесення змін до статуту товариства, що передбачають об­меження прав акціонерів - власників цього класу привіле­йованих акцій;

  3. внесення змін до статуту товариства, що передбачають роз­міщення нового класу привілейованих акцій, власники яких матимуть перевагу щодо черговості отримання дивідендів чи виплат у разі ліквідації товариства, або збільшення обсягу прав акціонерів - власників розміщених класів привілейо­ваних акцій, які мають перевагу щодо черговості отримання дивідендів чи виплат у разі ліквідації товариства.

Частка привілейованих акцій у статутному капіталі акціонерного товариства не може перевищувати 25 відсотків.

Власники привілейованих акцій найчастіше не мають права на участь в управлінні компанією (не мають права голосу), але мають такі привілеї:

  1. Дивіденди по них можуть оголошуватися у фіксованих розмірах або залежно від дивідендів по простих акціях. Можливе призначення дивідендів залежно від інших фінансових показників, наприклад, від рівня інфляції.

  2. По привілейованих акціях дивіденди нараховуються й випла­чуються в першу чергу, можуть виплачуватися за рахунок резервного фонду або переноситися на наступний рік, якщо в поточному році недостатньо прибутків для виплати. У цьому випадку їх називають кумулятивними привілейованими акціями. Некумулятивні приві­лейовані акції властивістю акумуляції не володіють, і невиплачений дивіденд втрачається назавжди. У випадку якщо компанія приймає рішення про відмову у виплаті дивідендів по привілейованих акціях, їхні власники звичайно не мають права діяти проти компанії.

  3. У випадку ліквідації компанії власники привілейованих акцій одержують право на частину майна до виплат власникам простих акцій.

Існують конвертовані привілейовані акції, які можуть у заздале­гідь обговорений термін і за заздалегідь обговореним курсом конвер­туватися в прості (обмінюватися на встановлену кількість простих), якщо це передбачено умовами випуску. Також вони можуть бути від­кличними або поворотними, за якими передбачається можливість або обов'язок компанії викупити ці акції.

Випуск конвертованих привілейованих акцій здійснюється з метою підвищення попиту на привілейовані акції в умовах, коли по останнім не забезпечуються достатні дивіденди. Обмін простих акцій на приві­лейовані законодавством не передбачений.

Не допускається оголошувати конвертацію акцій для якоїсь части­ни емісії чи для певної категорії акціонерів, наприклад, для акціонерів, що не працюють на цьому підприємстві.

Ці акції ще називають преференційними. Варто враховувати, що у зв'язку з фіксованими дивідендами привілейовані акції не можуть забезпечувати довгострокового зростання капіталу, тобто зростання курсової вартості.

Отже, привілейовані акції займають проміжне положення між облігаціями й простими акціями, тому що по них найчастіше ви­плачується фіксований доход, І їхні власники не мають можливості брати участі в управлінні товариством. Випуск привілейованих ак­цій дає можливість акціонерному товариству залучити певні кошти (повторимо, що не більше 25% статутного фонду) і в той самий час дозволяє власникам простих акцій зберегти повний контроль над компанією.

Випуск привілейованих акцій найчастіше здійснюється за необ­хідності швидко збільшити власний капітал для реалізації великих проектів з умовою запобігання втрати контролю над управлінням компанією. При випуску відкличних привілейованих акцій з фік­сованим рівнем прибутковості емітенту вигідно при падінні середньо-ринкового рівня процентних ставок відкликати даний випуск і зробити емісію нових акцій зі зниженим рівнем прибутковості. Отже, це один зі способів зниження так званого процентного ризику. Для такого викупу компанія має створити спеціальний викупний фонд, установити строки й розмір викупної премії, щоб зацікавити власників акцій.