Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінні папери заочне 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Бібліографічний список до самостійної роботи

[1,2,3, 7,13,15,16,17,19,23,27,37,38,40, 54,57,60,63]

Тема 22

Цілі учасників ринку опціонів

Мета заняття

Визначення сенсу операцій з опціонами з боку різних учасників опціонного контракту.

План вивчення теми

1. Цілі власників опціону

2. Цілі продавців опціону.

3. Особливості операцій з опціонами, що здійснюються на біржі.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Суб'єкти, які займають ту чи іншу позицію на ринку опціонних контрактів, звичайно переслідують різні цілі:

- Цілі власників (покупців) опціону на покупку:

  1. Прагнення до одержання прибутку при зростанні цін на акції без вкладання великих сум. Ризик втрат обмежується роз­міром премії.

  2. Страховка при продажу взятих у борг цінних паперів (гра на зниження у вигляді непокритої операції), які потім необхідно буде купити й повернути.

  1. Можливість покупки цінних паперів через обговорений строк за зазначеними цінами з фіксованим розміром оплати напри­кінці обраного строку, якщо на момент укладання контракту бракує коштів.

  2. Використання опціонів для формування частини доходного портфеля.

Витрати будуть менше, ніж при покупці відповідних паперів.

- Цілі надписувачів (емітентів) опціонів на покупку:

  1. Прагнення до одержання прибутку при зниженні цін на базисний актив.

  2. Прагнення до підвищення прибутковості акцій, які є на руках, навіть при падінні цін на них за рахунок одержання премії. Опціон принесе доход.

  3. Страхування від ризику знецінювання капіталів, вкладених у ці акції.

- Цілі покупців {власників) опціонів на продаж:

  1. Прагнення до одержання прибутку при зниженні цін на акції. Цей прибуток можна одержати, навіть не володіючи акціями (активами).

  2. Страхування від ризику знецінювання капіталу у випадку падіння цін.

- Цілі надписувана (емітента) опціону на продаж:

  1. Прагнення до збільшення прибутків від цінних паперів, які є в портфелі при ймовірному зростанні цін.

  2. Надписування опціону продавця дозволяє діставати додат­ковий прибуток у вигляді премії, внаслідок знижуються витрати, куплені акції виявляться дешевше на суму премії.

Описані опціонні стратегії зазвичай належать до стратегій одиноч­них операцій. Однак інвестор може одночасно здійснювати операції з опціонами й базовими цінними паперами (стратегії хеджування), може торгувати опціонами на покупку й на продаж з різними цінами виконаннями або різними строками (стратегії спреда), може вдавати­ся до комбінованої угоди, сполучаючи опціони на покупку й продаж (стратегії комбінування).

Опціонні контракти є широковідомими біржовими інструмен­тами й торгуються на біржах похідних цінних паперів, наприклад, на Лондонській міжнародній біржі фінансових ф'ючерсів і опціонів У цьому випадку вони називаються опціонами, що вільно обертаються.

Опціони знеособлені й тому можливий їх вільний перепродаж і кількаразова зміна власника. За інших рівних умов премія при перепродажу (ціна опціону) знижується мірою наближення до дати виконання.

Біржова торгівля опціонами багато в чому схожа на ф'ючерсну тор­гівлю. На більшості бірж котируються стандартні контракти й роблять ринок спеціальні дилери, які виступають як продавці і покупці, при­значаючи своє котирування. Біржові опціони переважно бувають аме­риканськими. Границі спреда встановлює сама біржа залежно від ціни опціонів. Все це забезпечує високу ліквідність опціонних контрактів, у будь-який момент їх можна продати або купити за поточною ціною.

Після того як продавець і покупець опціону уклали контракт, уся­кий зв'язок за цією угодою між ними припиняється й стороною угоди для кожного з них виступає розрахункова палата.

Біржа сама встановлює ціну виконання опціонного контракту по кожному активу. Ціна звичайно іде з інтервалами в 2,5 дол., 5 дол. чи 10 дол. залежно від поточного курсу спот відповідних акцій. Наприклад, якщо поточний курс акцій компанії «А» становить 60 дол., то біржа від­криває нові контракти на строк до 9 місяців із ціною виконання 55 дол. і 65 дол. Якщо надалі курс акцій підвищиться до 70 дол., то нові опціони із цим самим строком будуть запропоновані з ціною виконання 75 дол. Тому на ринку одночасно може котируватися кілька різних опціонів на одні акції (активи) з різними цінами виконання й різними преміями.

Власник опціону кол не має прав на дивіденди, поки не придбає ці акції за контрактом.

Коли проводяться операції з опціонами для формування портфеля, можуть виникнути утруднення з визначення доходу за період зберіган­ня (володіння) опціону. Якщо, наприклад, виконана операція із прода­жу непокритого опціону на покупку акцій, продавець отримує грошові кошти у вигляді премії за кожний проданий опціон. Але оскільки про­даж опціону пов'язаний з ризиком за необхідності реального продажу акцій, виникає вимога біржі внести певну частку вартості цих цінних паперів - маржу на спеціальний рахунок.

Необхідна мінімальна маржа може визначатися з виразу:

М = максимальне значення з [(1,3 х 5) - К, 2,5 дол.],

де 5 - ціна акцій; К — ціна виконання.

Існуючі на багатьох біржах термінових контрактів правила внесення маржі дозволяюсь інвесторові підібрати такі комбінації фінансових інструментів, які мінімізують необхідну сукупну маржу. Часто маржа може вноситися у вигляді приналежних учасникові торгівлі цінних паперів, і тоді його витрати мінімальні.

Процес використання учасниками ринку неправильно встановленої ціни, тобто опціонної премії, і відповідного вирівнювання цін назива­ється арбітражем (арбітражними операціями).

Припустимо, що поточна ціна акцій дорівнює 60 грн. і інвестор має можливість придбати опціон на покупку цих акцій із ціною виконання 50 грн. при премії 5 грн. Тоді виникає можливість купити опціон і відра­зу його виконати, що забезпечує прибуток у 5 грн. з урахуванням раніше внесеної премії й без будь-якого ризику. Це звичайна арбітражна опера­ція без інвестування коштів. Для виключення можливості одержання таких доходів, які призводять до еквівалентних збитків торговців, роз­роблено безліч схем, що обмежують можливості для арбітражу.

Існує положення, що ціна опціону завжди має бути більше або дорівнювати ціні виконання цього опціону, тобто сумі доходу, який можна отримати, удавшись до виконання опціону.