Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінні папери заочне 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Бібліографічний список до самостійної роботи

[1,2,4,6,7,10,18, 22,23,31,37,38, 41,42,44]

Тема 23

Український ринок деривативів

Мета заняття

Ознайомитися з особливостями функціонування ринку деривативів України.

План вивчення теми

1. Нормативно-правові документи, на підставі яких здійснюється випуск та обіг деривативів в Україні.

2. Основні вимоги до деривативів, що обертаються на ринку цінних паперів в Україні.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Рішенням Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку від 24 червня 1997 року № 13 затверджені «Правила випуску й обігу фондових деривативів» емітентами опціонів можуть бути тільки юридичні особи - торговці цінними паперами, які є членами фондової біржі або учасниками ТІС, які мають відповідати обов'язковим нормативам достатності власних коштів. Тому всі інші учасники ринку, що не мають відповідної ліцензії торговця цінними паперами, можуть здійснювати такі операції тільки через торговців.

Відповідно до цих Правил, емітент опціону на покупку ЦП має бути власником базового активу (який за контрактом він повинен буде поставити) у кількості не менше 80% від загального числа, передбаче­ного умовами випуску. Цей актив має зберігатися в хранителя цінних паперів весь термін дії опціонів.

У випадку реєстрації випуску опціонів на продаж емітент має за­безпечити гарантії шляхом внесення на рахунок депозитарію коштів або державних ЦП. Ці активи мають дорівнювати сумі премії плюс 30% вартості базового активу. Розмір гарантії підлягає регулярному перерахунку.

Реєстрація випуску опціонів здійснюється Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку, в яку емітент подає відповідну документацію.

У зв'язку з тим, що деякі українські компанії практикували укладання з фізичними особами договорів у вигляді опціонів на придбання акцій приватизованих підприємств до закінчення процесу їх приватизації, ДКЦПФР прийняла рішення (14.09.1998 Хе 109) забо­ронити фізичним і юридичним особам укладання будь-яких договорів, які підпадають під ознаки фондових деривативів, якщо на момент укладання цих договорів розміщення цінних паперів, які є предметом таких договорів, не було завершено у встановленому законодавством порядку. Це не означає, що припинено можливість випуску й обігу фондових деривативів, а тільки обмежена можливість їх використання на умовах, що суперечать діючим положенням. Опціон має містити такі основні реквізити:

  • назва контракту;

  • вид контракту (з поставкою чи без поставки базового активу);

  • сторони опціону;

  • різновид опціону (опціон на покупку, опціон на продаж);

  • базовий актив і його характеристики (емітент, вид і кількість цін­них паперів, строк обігу, інші відомості для цінних паперів; вид і кількість валюти - для коштів; кількість, асортименти - для інших товарів);

  • ціна виконання;

  • одиниця виміру ціни;

  • трок виконання (для опціону з виконанням протягом терміну дії) або день виконання (для опціону з виконанням на встанов­лену дату);

  • розмір премії опціону,

  • відповідальність сторін та інші реквізити.