Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінні папери заочне 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Питання та завдання для самоконтролю

1. Що таке спільне інвестування?

2. Назвіть основні відмінності між відкритими та закритим інвес­тиційними фондами?

3. Хто може бути інвестиційним керуючим? Які бувають інститути спільного інвестування? Що таке венчурний фонд?

4. У чому полягають особливості організації й діяльності корпора­тивного інвестиційного фонду?

5. У чому полягають особливості організації та діяльності пайового інвестиційного фонду?

6. Що таке розщеплення права власності на складові частини? Які форми трасту існують? Хто такий бенефіціант?

Бібліографічний список до самостійної роботи

[2,5,8,13,14,17,18,20,24,33, 45,55,57,60,62,66]

Тема 13

Поняття та особливості обігу інвестиційного сертифікату.

Мета заняття

Ознайомитися з особливостями обігу інвестиційних сертифікатів в Україні

План вивчення теми

  1. Порівняльний аналіз іпотечного сертифікату та інвестиційного сертифікату.

  2. Особливості обігу сертифікатів пайових інвестиційних фондів та акцій корпоративних інвестиційних фондів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Інвестиційний сертифікат – цінний папір, який випускається ви­нятково інвестиційним фондом і надає право його власнику на одержан­ня доходів у вигляді дивідендів. Інвестиційні сертифікати продаються за гроші й можуть випускатися іменними та на пред'явника.

Інвестиційний фонд — це закрите акціонерне товариство, що про­водить виняткову діяльність у сфері спільного інвестування. Коли говорять, що це закрите акціонерне товариство, то мається на увазі організаційна форма цього господарського товариства, а не вид фонду, який може бути відкритого та закритого типу.

Спільне інвестування — це діяльність, яка проводиться в інтересах і за рахунок засновників і учасників інвестиційного фонду шляхом ви­пуску інвестиційних сертифікатів і проведення комерційної діяльності з цінними паперами.

Засновниками інвестиційного фонду можуть бути юридичні та фізичні особи. Засновникам інвестиційного фонду належать акції, які мають бути одного номіналу з інвестиційними сертифікатами й не підлягають обігу на фондовому ринку, а їх зберігання забезпечується в депозитарії.

Для управління активами інвестиційного фонду звичайно уклада­ється договір з інвестиційним керуючим.

Інвестиційний керуючий — це торговець цінними паперами, з яким фонд підписав договір на управління активами (фондами). Ке­руючим може бути лише юридична особа. Інвестиційний керуючий одержує винагороду не більше 5% середньорічної вартості чистих активів (або не більше 10% , якщо 50% активів сформовано за раху­нок приватизаційних паперів). Інвестиційний керуючий діє від імені інвестиційного фонду без доручення й не має права одночасно бути депозитарієм.

Емісія й обіг цінних паперів інститутів спільного інвестування

Емісія й обіг цінних паперів ІСІ регулюються законодавством Укра­їни з урахуванням особливостей, установлених Законом «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди». Порядок реєстрації проспекту емісії (змін до нього) та випуску інвести­ційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду при їх приватному розміщенні встановлено Положенням, затвердженим рішенням комісії від 08.01.2002 № 9 (у редакції рішення від 27.06.2007 № 1487). Порядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів пайового інвестиційного фонду при їх розміщенні шляхом прилюдної пропозиції встановлено Положенням, затвердженим рішенням комісії від 08.01.2002 № 10 (у редакції рішення від 27.06.2007 № 1485). Порядок реєстрації випуску акцій з метою здійснення діяльності зі спільного інвестування корпора­тивного інвестиційного фонду встановлено Положенням, затвердженим рішенням комісії від 21.12.2006 № 1585.

При реєстрації інвестиційних сертифікатів пайового інвестицій­ного фонду й акцій корпоративного інвестиційного фонду обов'язково має проводитися реєстрація в Комісії проспекту емісії цінних паперів ІСІ. У випадку публічного розміщення цінних паперів проспект емісії підлягає обов'язковій публікації відповідно до законодавства про цінні папери. У випадку приватного розміщення цінних паперів ІСІ проспект емісії не обнародується.

У проспекти емісій ІСІ відкритого або інтервального типу вносяться зміни за результатами діяльності за рік.

Реєстрація проспекту емісії цінних паперів ІСІ здійснюється Ко­місією з заяви компанії з управління активами ІСІ, що має право здійснювати первинне розміщення цінних паперів лише за умови реєстрації проспекту емісії й після одержання ідентифікаційного коду.

Строк розміщення цінних паперів ІСІ, встановлений для досяг­нення нормативів діяльності ІСІ, визначається проспектом емісії цінних паперів ІСІ й не може перевищувати шести місяців від дня його реєстрації.

Протягом строку, встановленого для досягнення нормативів ді­яльності ІСІ, розміщення цінних паперів ІСІ здійснюється за їх номі­нальною вартістю. Ціна, за якою розміщаються цінні папери ІСІ, може збільшуватися лише на суму комісійної винагороди торговця цінними паперами. Сплата вартості цінних паперів ІСІ здійснюється тільки коштом. Оплата в розстрочку допускається винятково для цінних паперів венчурного фонду.

Протягом строку, встановленого для досягнення нормативів ді­яльності ІСІ, викуп розміщених цінних паперів не здійснюється. По закінченні цього строку компанія з управління активами зобов'язана надати Комісії звіт про результати розміщення цінних паперів. Якщо ІСІ не відповідає вимогам по мінімальному обсягу активів, Комісія визнає випуск цінних паперів ІСІ такими, що не відбулися, і скасовує реєстрацію ІСІ. Всі кошти, отримані ІСІ, мають бути повернуті інвес­торам у місячний термін.

Розміщення й викуп розміщених цінних паперів ІСІ здійснюється компанією з управління активами безпосередньо або через торговців цінними паперами, з якими компанія уклала відповідні договори.

Розміщення й викуп цінних паперів ІСІ здійснюється за єдиними для всіх інвесторів цінами, встановленими на певну дату, виходячи з вартості чистих активів ІСІ.

Проспектом емісії цінних паперів ІСІ відкритого типу може встанов­люватися мінімальна кількість цінних паперів цього ІСІ, що придбаваються, або мінімальний розмір коштів, внесений у рахунок їх оплати.

Викуп цінних паперів ІСІ відкритого типу здійснюється емітентом на вимогу інвесторів кожного робочого дня, починаючи від дня, що йде за днем завершення строку, встановленого для досягнення нормативів діяльності ІСІ.

Цінні папери ІСІ, управління якими здійснює одна керуюча ком­панія, можуть на письмову вимогу інвестора підлягати конвертації (обміну цінних паперів одного ІСІ на цінні папери іншого ІСІ), якщо це передбачено проспектом емісії.

Цінні папери ІСІ закритого й інтервального типу підлягають віль­ному обігу на ринку цінних паперів. Цінні папери ІСІ відкритого типу не підлягають вільному обігу на фондовому ринку.