Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінні папери заочне 2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

1.3. Зміст навчальної дисципліни модуль 1

Змістовий модуль 1. Формування та значення фондового ринку України

Тема 1. Особливості функціонування фондового ринку

Основні складові ринку цінних паперів та його взаємозв’язки з іншими сегментами фінансового ринку. Поняття цінного паперу. Особливості Українського законодавства щодо ринку цінних паперів. Первинний та вторинний ринок цінних паперів.

Тема 2. Основні види і властивості цінних паперів

Пайові, боргові та іпотечні цінні папери. Градація цінних паперів в залежності від умов емісії (випуску). Види цінних паперів за функціональним навантаженням. Іменні цінні папери та цінні папери на пред’явника.

Тема 3. Професійна діяльність щодо торгівлі цінними паперами

Основні види професійної діяльності на фондовому ринку. Діяльність щодо випуску та обігу цінних паперів: комерційна діяльність, комісійна діяльність, андерайтинг. Поняття діяльності з управління активами.

Змістовий модуль 2. Особливості емісії (випуску) цінних паперів різних видів

Тема 4. Особливості розміщення акцій

Поняття акції як корпоративного цінного паперу. Особливості створення та існування акціонерного товариства. Роль акцій у цьому процесі. Поняття емісії акцій. Публічне розміщення акцій. Приватне розміщення акцій. Умови викупу власних акцій акціонерним товариством.

Тема 5. Особливості розміщення облігацій та казначейських зобов’язань

Особливості розміщення корпоративних облігацій. Особливості розміщення облігацій внутрішніх та зовнішніх державних займів. Особливості розміщення облігацій, емітентами яких є місцеві органи влади. Особливості розміщення казначейських зобов’язань.

Тема 6. Особливості випуску векселів

Поняття векселю. Товарний характер векселю в Україні. Вивчення та аналіз Українського законодавства щодо випуску та обігу векселів. Ознайомлення з основними засадами Женевської вексельної конвенції 1930 року, якою введено Уніфікований закон про переказні й прості векселі (з урахуванням застережень, обумовлених додатком II до цієї конвенції)

Тема 7. Особливості розміщення інших цінних паперів

Особливості розміщення іпотечних цінних паперів. Особливості розміщення сертифікатів фондів операцій з нерухомістю.

Особливості розміщення депозитних та ощадних сертифікатів.

Змістовий модуль 3. Особливості обігу цінних паперів першого порядку

Тема 8. Особливості обігу акцій

Прості (звичайні) і привілейовані акції. Права, що надаються власникам простих та привілейованих акцій. Операції з акціями на вторинному ринку. Акції як спекулятивний інструмент (світовий досвід).

Тема 9. Особливості обігу облігацій

Основні види облігацій, що можуть випускатися згідно до діючого законодавства України: відсоткові, дисконтні, цільові. Види облігацій за характером суб'єкта. Види облігацій за строками обігу. Поняття купонного доходу. Операції з облігаціями, емітентами яких є держава. Особливості договорів РЕПО.

Тема 10. Особливості обігу векселів

Простий та переказний векселі. Основні властивості та особливості функціонування векселю як цінного паперу. Поняття акцептування векселю. Поняття авалювання векселю. Право регресу. Протест по векселю. Операції з векселями: вексель як засіб платежу, банківський облік векселів тощо.