Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FIN_UChET.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.46 Mб
Скачать

1.2.2.5 Облік операцій по продажу іноземної валюти

( на самостійне вивчення )

Торгівля іноземною валютою здійснюється Національним банком і суб'єктами ринку – уповноваженими банками, уповноваженими фінансовими установами. При чому останні мають право здійснювати купівлю-продаж іноземної валюти виключно на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ). Порядок і умови торгівлі іноземною валютою визначені в Правилах торгівлі іноземною валютою, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10.08.2005 р. № 2811 (далі – Правила № 281).

Відповідно до пункту 10 Правил № 281 до поточних торгових операцій в іноземній валюті належать:

– розрахунки за експорт та імпорт товару без відстрочення платежу або з відстроченням, що відповідно до договору не перевищує строки, встановлені законодавством України для здійснення таких розрахунків;

– розрахунки на території України між резидентами – суб'єктами господарювання за товар на підставі індивідуальної ліцензії Національного банку.

Перелік поточних неторговельних операцій в іноземній валюті визначено в пункті 11 цих Правил. Зокрема, до таких операцій належать:

– перекази заробітної плати, стипендій, пенсій, аліментів, державної допомоги, матеріальної допомоги, виплат і компенсацій, у т. ч. відшкодування шкоди, заподіяної працівникам в результаті каліцтва, професійного захворювання тощо;

– виплати готівкової іноземної валюти за платіжними картками;

– купівля за рахунок коштів, розміщених на поточному рахунку, чеків, виражених в іноземній валюті;– оплата витрат фізосіб на придбання літератури та передплатних видань, що видаються за кордоном;

– оплата витрат, пов'язаних з відрядженням за кордон;

– оплата праці нерезидентів, які працюють в Україні згідно з укладеними трудовими договорами (контрактами), тощо.

Для купівлі або обміну іноземної валюти з метою розрахунків з нерезидентами за торговельними операціями юридичні особи та фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності (клієнти – резиденти банку) зобов'язані подати такі документи (п. 1 гл. 1 розд. ІІ Правил № 281):

– заяву про купівлю іноземної валюти;

– договір з нерезидентом, оформлений відповідно до вимог законодавства України;

– вантажну митну декларацію (ВМД) на товари, ввезені на територію України (крім ВМД на тимчасово ввезені вантажі під зобов'язання про їх зворотне вивезення);

– акт приймання-передачі або інший документ, що підтверджує факт надання послуг, виконання робіт, імпорт прав інтелектуальної власності;

– документи, передбачені для документарної форми розрахунків (акредитив, інкасо), вексельної форми розрахунків, якщо такі форми розрахунків обумовлені в договорі;

– акт або погодження, видані Національним банком при переказі коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за окремими операціями.

При імпорті товарів без ввезення їх із-за кордону на територію України клієнти-резиденти мають право купити або обміняти іноземну валюту на підставі заяви про купівлю валюти, договору з нерезидентом, а також договору, що передбачає продаж цих товарів нерезиденту за межами України та зарахування виручки від їх продажу на рахунки резидента в уповноважених банках.

Купівля валюти за гривні

У бухгалтерському обліку підприємства первісна вартість іноземної валюти, придбаної для розрахунків за товари (роботи, послуги), визначається із застосуванням валютного курсу, встановленого НБУ на дату здійснення операції, тобто на момент визнання валюти активом (п. 5 ПБО 21 «Вплив змін валютних курсів»). При цьому статті балансу, що містять інформацію про кошти, а також про активи та зобов'язання (дебіторську та кредиторську заборгованість), які будуть отримані або сплачені у фіксованій сумі коштів або їх еквівалентів, визнаються монетарними статтями.

Таким чином, первісна вартість іноземної валюти відображається в бухгалтерському обліку за валютним курсом НБУ на дату здійснення купівлі незалежно від суми коштів, сплачених за неї. Наприклад, при купівлі валюти на МВРУ курс її купівлі може не відповідати валютному курсу НБУ. Як правило, він вищий за останній. Різниці, що виникають в результаті купівлі іноземної валюти за курсом МВРУ, що відрізняються від валютного курсу НБУ, рекомендується відображати у складі інших операційних доходів (витрат) підприємства на субрахунках 949 «Інші витрати від операційної діяльності» або 719 «Інші доходи від операційної діяльності». Ці субрахунки використовуються тому, що зазначені суми не відповідають визначенню терміна «курсова різниця», наведеного в пункті 4 ПБО 21, які виникають в результаті зміни валютного курсу НБУ.

Слід зазначити, що кошти в іноземній валюті (монетарні статті) повинні бути перераховані на кожну дату балансу з використанням валютного курсу на цю дату. В даному випадку курсові різниці, що виникають, відображаються у складі інших операційних доходів (витрат) підприємства на субрахунках 945 «Втрати від операційної курсової різниці» або 714 «Дохід від операційної курсової різниці».

Суми коштів в іноземній валюті, отримані підприємством в оплату за надані товари або послуги, включаються до складу доходів в сумі, перерахованій в гривні за валютним курсом НБУ, що діє на дату отримання оплати. У такому ж порядку відображаються суми авансів (попередньої оплати), отриманих в іноземній валюті.

У разі отримання від покупця авансових платежів у валюті частинами дохід від реалізації товарів (робіт, послуг) визнається в сумі авансових платежів із застосуванням валютних курсів, виходячи з послідовності отримання авансових платежів.

При цьому кредиторська заборгованість постачальника товарів (робіт, послуг) перед покупцем за одержаними авансами є немонетарною статтею і надалі не перераховується у зв'язку зі зміною валютних курсів.

У податковому обліку ні валові витрати, ні валові доходи у зв'язку з купівлею іноземної валюти за гривні у платника податків не виникають (пп. 7.3.4 Закону про прибуток). Сума гривень, сплачена платником податків при купівлі такої іноземної валюти, вважається її балансовою вартістю. Комісійні витрати або вартість інших послуг осіб, які здійснюють конверсійні (обмінні) операції за дорученням платника податків, до балансової вартості не включаються. Суми таких витрат належать до валових витрат платника податків (пп. 5.2.1 Закону про прибуток).

Таким чином, у податковому обліку при купівлі іноземної валюти за гривні її балансова вартість не залежить від валютного курсу НБУ на момент здійснення операції і надалі не перераховується. Разом з тим вартість іноземної валюти, що числиться на банківських рахунках платника податків або у нього в касі на останню дату звітного періоду, перераховується із застосуванням валютного курсу НБУ на цю дату.

Необхідно нагадати, що відповідно до пункту 5 статті 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР юридичні та фізичні особи при здійсненні операцій купівлі-продажу валют зобов'язані сплатити збір до Пенсійного фонду. Розмір збору в 2007 році становить 1 % від суми операції купівлі-продажу валюти, зазначеної в заявці на купівлю валюти, без урахування комісійної винагороди щодо цих операцій. Збір до Пенсійного фонду не справляється з операцій купівлі-продажу готівкової іноземної валюти (п. 17 ст. 71 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V).

Типові проводки:

  1. Перераховано кошти на МВРУ для придбання 5000 дол. США, в т. ч. суму на комісійну винагороду  - Д 333 К 311- 26000 грн

  2. Перераховано суму коштів для сплати збору до Пенсійного фонду (26000 х 1 %) – Д 333 К 311 – 260 грн

  3. Зараховано банком валюту на валютний рахунок (валютний курс НБУ – 8,05 грн./1 дол. США, курс МВРУ – 8,1 грн./1 дол. США  

Д 312 К 333

4) Відображено суму збору до Пенсійного фонду, фактично сплачено при купівлі валюти Д 333 К 651

5) Відображена курсова різниця – Д 949 К 333

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

за темою « Облік грошових коштів»

    1. Якими первинними документами оформлюються касові операції?

    2. Що таке ліміт каси, від яких факторів він залежить?

    3. Охарактеризуйте правила ведення Касової книги.

    4. Які види і скільки розрахункових рахунків може мати підприємство.

    5. Як обліковуються кошти в іноземній валюті.

    6. Якими документами оформлюється рух грошових коштів на рахунках в банку?

    7. Що таке виписка банку,її реквізити.

    8. Дайте характеристику рахунку 30 « Каса » та 31 « Рахунки в банках»

ТЕСТИ

  1. Що за наведеного є найбільш ліквідним активом:

А) виробничі запаси

Б) Грошові кошти

В) короткострокові векселі отримані

Г) дебіторська заборгованість

  1. Видача готівки з каси оформлюється:

А) меморіальним ордером

Б) платіжною вимогою

В) видатковим касовим ордером

Г) розрахунковим чеком

  1. Бухгалтерські записи на рахунку 30 « Каса » здійснюються на підставі:

А) прибуткових та видаткових касових ордерів

Б) звіту касира, прибуткових та видаткових касових документів

В) касової книги

Г) книги обліку прийнятих та виданих касиром грошей

  1. Ліміт залишку готівки в касі – це:

А) гранічний розмір готівки, що може залишатися в касі на кінець робочого дня

Б) мінімальний розмір готівки в касі, що забезпечує проведення готівкових розрахунків протягом робочого дня

В) розмір готівки в касі, що забезпечує погашення короткострокових зобов’язань протягом робочого дня

Г) мінімальний розмір готівки, що може залишатися в касі на кінець робочого дня.

  1. Облік грошових коштів в іноземній валюті ведеться:

А) тільки в іноземній валюті

Б) тільки в національній валюті

В) в національній валюті з одночасним позасистемним обліком у іноземній валюті

Г) в іноземній валюті з одночасним позасистемним обліком в національній валюті

  1. Яким документом оформлюється внесення готівкових коштів на поточний рахунок в банку:

А) платіжним дорученням

Б) платіжною вимогою

В) акредитивом

Г) об’явою про внески готівкою

  1. Що є підставою для записів у журналі ордері № 1 по кредиту та дебету 31 рахунку :

А) первинні документи

Б) виписка з поточного рахунку

В) касова книга

Г) статті балансу

ВПРАВИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

  1. На 1.01 в касі підприємства біло 500 грн. На протязі дня було здійснено такі операції, грн.:

  • видача коштів Іванову І .Д. під звіт на відрядження – 350 грн

  • видача готівки зав господарства на купівлю фарби – 150 грн

  • отримання з поточного рахунку за чеком № 232323 коштів для видачі заробітної плати – 35 000

  • внесено до каси підзвітною особою Петровим О.Л. залишки невитрачених підзвітних сум – 50 грн,

  • виплачено працівникам заробітну плату – 32 000.

Необхідно відобразити ці операції на рахунках бухгалтерського обліку та вивести залишок на кінець робочого дня.

2. 20 лютого підприємство відвантажило іноземному покупцю готову продукцію на суму 1700 дол. США. По курсу 8,05 грн /дол. 5 березня одержало кошти в повному обсязі від покупці ( курс 8,2 грн/дол). 28 лютого курс становис 8,1 грн/дол..

Відобразіть здійснені підприємством операції на рахунках бухгалтерського обліку.

  1. Підприємство 2 жовтня взяло короткостроковий кредит на суму 10000 грн. для придбання матеріалів. 31 жовтня було нараховано відсотки за користування позикою за місяць ( 20 % річних). 5 листопада було частково погашено позику на суму 5000 грн та сплачено відсотки , нараховані у жовтні.

Відобразіть здійснені підприємством операції на рахунках бухгалтерського обліку

Домашнє завдання: конспект, [ 1 ]c. 100-109, [ 2 ]c. 508-520

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]