Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FIN_UChET.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.46 Mб
Скачать

Тема 3.1 « Облік довгострокових зобов’язань»

  1. Облік довгострокових кредитів банку

  2. Облік довгострокових облігацій

  3. Конвертовані облігації ( на самостійне вивчення)

  4. Облік довгострокових зобов’язань з оренди ( на самостійне вивчення)

1.Облік довгострокових кредитів банку

Банківський кредит полягає в передачі у тимчасове користування грошових коштів. В економічній теорії під кредитом розуміють позику в грошовій або товарній формі на умовах повернення у певний строк зі сплатою відсотка. Заклади банків видають підприємствам кредити під визначені цілі. Тобто кредитування здійснюється на основі суворо встановлених принципів цільового характеру, забезпеченості, строковості і поверненості кредиту.

В економічній літературі виділяють різні класифікації кредитів: за призначенням, за наявністю забезпечення, за характером процентної ставки, за способом погашення та ін. Однак, з точки зору бухгалтерського обліку важлива класифікація за строками надання кредитів (короткострокові і довгострокові) та порядком погашення (строк сплати, яких не настав; пролонговані; прострочені).

Як вже зазначалось, в обліку підприємства будь-який кредит, незалежно від його виду, визнається зобов'язанням, що регламентується П(С)БО 11 "Зобов'язання". Крім того, така заборгованість є одним з видів фінансових інструментів (П(С)БО 13 Фінансові інструменти").

З метою обліку кредитів необхідно виділяти основні об'єкти обліку:

облік основної суми отриманого кредиту;

облік процентів за користування кредиту;

облік витрат, пов'язаних з отриманням кредиту.

Слід зазначити, що основна сума кредиту не визнається в обліку Ні Доходами (при отриманні), ні витратами (при погашенні) (П(С)БО 15,16).

При здійсненні облікового процесу кредитних коштів важливо виділяти кредити за способом погашення (План рахунків):

  • кредити, що погашаються згідно встановленого графіка погашення (рах.501, 502, 601,602);

  • відстрочені кредити, за якими перенесений термін погашення (рах. 503, 504, 603, 604);

  • прострочені кредити, за якими порушено термін погашення (рах. 505, 605).

Рахунок 50 "Довгострокові позики" призначений для обліку розрахунків за довгостроковими позиками банків та інших залучених позикових коштів, які не є поточними зобов'язаннями. За кредитом рахунку відображається сума одержаної позики, за дебетом - її погашення. При цьому слід постійно відстежувати та відображати поточну частину довгострокового боргу, тобто ту, яку необхідно буде погашати протягом найближчих 12 місяців. Для цього передбачений рахунок 61 . "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями".

При отриманні довгострокового кредиту здійснюється кореспонденція: Дт 31 "Рахунки в банках"

Кт 50 "Довгострокові позики".

Перший платіж для погашення основної суми боргу, що припадає на найближчі 12 місяців, слід буде відразу виділити як поточну частину боргу: Дт 50 "Довгострокові позики"

Кт 61 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями".

За умови відстрочення чи непогашення кредиту у визначений угодою термін, кредит переноситься на субрахунок 503 "Відстрочені довгострокові кредити банків" або на субрахунок 505 „Прострочені довгострокові кредити банків". Важливою вимогою П(С)БО 11 є відображення довгострокових зобов'язань за теперішньою вартістю.

Що стосується процентів, то вони є частиною фінансових витрат підприємства (рах. 951). Тобто, будь-які нараховані проценти як за довгостроковими, так і за короткостроковими кредитами визнаються в обліку підприємства витратами періоду, в якому вони були нараховані.

В обліку нарахування процентів відображатиметься наступною кореспонденцією рахунків: Дт 951 "Відсотки за кредит"

Кт 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками".

Сплата процентів здійснюється з розрахункового рахунку:

Дт 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками"

Кт 31 "Рахунки в банках".

Необхідно відмітити, що проценти як фінансові витрати не включаються до первісної вартості активів, придбаних за рахунок такого кредиту (П(С)БО 7,8,9).

Крім основної суми боргу і процентів, у підприємства можуть виникати витрати, пов'язані з одержанням кредиту: комісійні та інші послуги банку; витрати на державну реєстрацію договорів застави або нотаріальне посвідчення; оплата юридичних, консультаційних послуг, пов'язаних з підготовкою документації та ін. Усі ці витрати слід включати до витрат того періоду, в якому вони були понесені. Облік таких витрат ведеться на рахунку 95 "Фінансові витрати", оскільки згідно П(С)БО 16 "Витрати" до фінансових витрат, крім витрат на проценти, належать й інші витрати підприємства, пов'язані із залученням позикового капіталу.

За умови неможливості погасити довгострокову позику підприємство може домовитися з банком про відстрочку ( пролонгацію) на підставі заяви банку ( за 2-3 дня до закінчення терміну ) та попередньої узгодженості. Відсоткова ставка по пролонгованій позиці буде вищою, ніж стандартна ставка. Різниця між відсотковою ставкою за пролонговану позику та стандартною ставкою розглядається як штрафна санкція. В випадку, якщо банк не погодиться на пролонгацію, своєчасно не погашену позику вважають простроченою. Всі передбачені договором штрафні санкції списують на субрахунок 948 „ Визнані штрафи, пені, неустойки” , а відсотки за простроченими позиками – на 951 „ Відсотки за кредит”.

Синтетичний облік розрахунків за довгостроковими позиками банків ведеться на пасивному рахунку 50 „ Довгострокові позики”:

за кредитом 50 – відображають суми одержаних довгострокових позик ;

за дебетом 50 – погашення заборгованості за довгостроковими позиками.

Облік довгострокових позик ведеться у журналі – ордері № 2 ( за к- том рах. 50), аналітичний облік ведеться за позикодавцями ( банками)у розрізі кожного кредиту та строками погашення кредиту.

  1. Облік довгострокових облігацій

Важливим джерелом фінансування діяльності підприємств можуть бути довгострокові позики в формі облігацій. Облігації вважаються довгостроковими, якщо вони розраховані на термін більше одного року від дня реєстрації їх в бухгалтерському обліку.

Облігації - цінні папери, що засвідчують внесення їх власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цих цінних паперів з виплатою фіксованого проценту.

Облігації можуть випускатися іменними і на пред'явника, процентними і безпроцентними (цільовими). Облігації підприємств випускаються підприємствами усіх форм власності і не дають їх власникам права на участь в управлінні. Тобто власники облігацій - тільки кредитори.

Рішення про випуск облігацій підприємств приймається емітентом і оформляється протоколом.

Облік розрахунків за облігаціями ведеться на пасивному рахунку

52 „ Довгострокові зобов’язання за облігаціями „, що має три субрахунки (довгострокові облігації - це такі, строк погашення яких більше 12 місяців):

№ 521 „Зобов’язання за облігаціями”

№ 522 „Премія за випущеними облігаціями”

№ 523 „Дисконт за випущеними облігаціями”.

За кредитом 52 рахунку ведеться облік боргових зобов’язань за номінальною вартістю облігацій, нарахованих сум премій, сум дисконту.

За дебетом 52 рахунку – погашення заборгованості перед власниками облігацій, з нарахованих премій, списання сум дисконту.

Облік довгострокових зобов’язань за облігаціями ведеться в 2-му розділі журналу – ордеру № 3. Аналітичний облік ведеться за термінами погашення облігацій.

Випуск облігацій в бухгалтерії відображається на рахунку 521 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями". За кредитом рахунка ведеться облік боргових зобов'язань за номінальною вартістю облігацій, за дебетом """ погашення заборгованості.

Приклад.

ТОВ "Мрія" вирішила випустити 1 січня 2005 року 12%-ні облігації на суму 100 000 грн. терміном на 5 років. Проценти Повинні виплачуватись один раз на рік 1 січня. При цьому облігації Продаються з 1 січня 2005 року за їх номінальною вартістю.

Отже, запис буде таким:

Дт31 "Рахунки в банках" - 100 000

Кт 521 "Зобов'язання за облігаціями" - 100 000.

31 грудня 2005 року нараховано відсотки за облігаціями:

Дт 952 "Інші фінансові витрати" - 12 000

Кт 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками" - 12 000.

Однак, на практиці при випуску облігацій номінальна процентна ставка, яка базується на номінальній вартості облігації, може відрізнятися від ринкової ставки, що склалася на інвестиційному ринку. Номінальна процентна ставка і сума залишаються фіксованими протягом всього терміну позики. А ринкова - коливається з дня в день. В результаті вартість випущеної облігації не завжди дорівнює її номінальній вартості.

Якщо ринкова процентна ставка більша номінальної, вартість випущеної облігації буде нижчою, ніж номінальна. В такому випадку облігації випускаються із знижкою (дисконтом). Дисконт дорівнює сумі перевищення номінальної вартості над вартістю випущеної облігації. З іншого боку, якщо ринкова процентна ставка менша номінальної, вартість випущеної облігації буде більша номінальної. В цьому випадку облігації випускаються з премією.

Нарахування сум премій за випущеними облігаціями відображається за кредитом субрахунку 522 "Премія за випущеними облігаціями". За дебетом цього субрахунку відображається погашення заборгованості з нарахованих премій за облігаціями.

Облік дисконту за випущеними облігаціями ведеться за дебетом субрахунку 523 "Дисконт за випущеними облігаціями", за кредитом - списання нарахованих сум.

Приклад.

ТОВ "Мрія" 1 січня випустила 12%-ні облігації номінальною вартістю 100 000 гривень терміном на 5 років. Ринкова ставка - 15%. Вартість продажу визначається як сума теперішньої вартості майбутніх платежів по процентах (ануїтету) та теперішньої вартості майбутнього основного платежу: 100 000х12%хЗ,35216+100 000x0,49718-89 944 (гри.) Знижка (дисконт) в нашому прикладі складає: 100 000 - 89 944 = 10 056 (грн.)

Запис про випуск облігацій із дисконтом буде таким:

Дт 31 "Рахунки в банках" - 89 944 Дт 523 "Дисконт за випущеними облігаціями" - 10 056

Кт 521 "Зобов'язання за облігаціями" - 100 000

Припустимо, що облігації продано з ринковою ставкою 10 %. Загальна сума: 12000x3,79079+100000x0,62092-107581 (грн.)

Премія в цьому випадку буде: 107581-100000=7581 (грн.)

Тоді запис буде таким:

Дт 31 "Рахунки в банках" - 107 581

Кт 522 "Премія за випущеними облігаціями" - 7 581

Кт 521 "Зобов'язання за облігаціями" - 100 000

Облігація не дає права приймати участь в управлінні підприємством. Випуск облігацій не перевищує за сумою 25 % Статутного капіталу. Виплата відсотків за облігаціями відбувається щорічно.

Бланки облігацій зберігають на як бланки сурової звітності. На всі бланки складають списки, в яких вказують номер, серію, номінальну вартість та строк погашення облігацій. Якщо цінні папери здаються в банк на зберігання , то всі витрати, пов’язані зі зберігання , відображаються на рахунку 95 „Фінансові витрати”.

Бухгалтерський облік облігацій підприємства ведуть на за балансовому рахунку 08 „Бланки сурової звітності” за номінальною вартістю. Рух бланків на рахунку відбувається на підставі відповідних прибуткових і видаткових ордерів.

3.Конвертовані облігації ( на самостійне вивчення)

Облігації, які за умовами договору можуть обмінюватися на звичайні акції, звуться конвертованими.

Інвестори мають вибір: отримувати відсотки по облігаціях або обміняти їх за своїм бажанням на акції компанії і стати її власником.

На останній вибір інвестори йдуть при зростанні ринкової ціни акцій. При відображенні конвертації облігацій у акції поточна (ринкова вартість) як облігацій, так і акцій не відображається.

Не відображаються також прибутки чи збитки від цієї операції. Якщо відбувається конвертація довгострокових облігацій, проданих за номінальною вартістю, у прості акції, то проводка відображається наступним чином:

Дт 521"Облігації до сплати",

Кт 40 "Статутний капітал (прості акції)",

Кт 42"Додатковий капітал".

Ринкова ціна облігацій і акцій при складанні бухгалтерської проводки до уваги не береться. Цей метод відображення конверсії облігацій у акції часто називають методом балансової (або поточної вартості).

Тобто, коли облігації конвертуються в акції, то, за правилом, акції відображаються в поточній (балансовій) вартості облігацій. Заборгованість по облігаціях, дисконт чи премія списуються. Тому по таких операціях немає ні прибутку, ні збитків.

Облік конвертації довгострокових облігацій, випущених з дисконтом, в прості акції компанії

Облігації, які за умовами договору можуть обмінюватися на звичайні акції, звуться конвертованими. Інвестори мають вибір: отримувати відсотки по облігаціях або обміняти їх за своїм бажанням на акції компанії і стати її власником. На останній вибір інвестори йдуть при зростанні ринкової ціни акцій.

При відображенні конвертації облігацій у акції поточна (ринкова вартість) як облігацій, так і акцій не відображається. Не відображаються також прибутки чи збитки від цієї операції.

Якщо відбувається конвертація довгострокових облігацій, проданих за номіналом, у прості акції, то проводка відображається наступним чином:

Дт "Облігації до сплати",

Кт "Дисконт недоамортизований",

Кт "Статутний капітал (прості акції)",

Кт "Додатковий капітал".

Рахунок "Статутний капітал" (звичайні акції) кредитується на номінальну вартість випущених акцій. Інший рахунок "Додатковий капітал" кредитується на різницю між поточною вартістю облігацій і номіналом випущених акцій.

Ринкова ціна облігацій і акцій при складанні бухгалтерської проводки до уваги не береться. Цей метод відображення конверсії облігацій у акції часто називають методом балансової (або поточної вартості).

Тобто, коли облігації конвертуються в акції, то, за правилом, акції відображаються в поточній (балансовій) вартості облігацій. Заборгованість по облігаціях, дисконт чи премія списуються. Тому по таких операціях немає ні прибутку, ні збитків.

Облік конвертації довгострокових облігацій, випущених з премією, в прості акції компанії

Облігації, які за умовами договору можуть обмінюватися на звичайні акції, звуться конвертованими. Інвестори мають вибір: отримувати відсотки по облігаціях або обміняти їх за своїм бажанням на акції компанії і стати її власником. На останній вибір інвестори йдуть при зростанні ринкової ціни акцій.

При відображенні конвертації облігацій у акції поточна (ринкова вартість) як облігацій, так і акцій не відображається. Не відображаються також прибутки чи збитки від цієї операції.

Якщо відбувається конвертація довгострокових облігацій, проданих з премією, у прості акції, то проводка відображається наступним чином:

Дт "Облігації до сплати",

Дт "Премії по облігаціях (несписана премія)",

Кт "Статутний капітал (прості акції)",

Кт "Додатковий капітал (понад номінал)".

Рахунок "Статутний капітал" (звичайні акції) кредитується на номінальну вартість випущених акцій. Інший рахунок "Додатковий капітал" кредитується на різницю між поточною вартістю облігацій і номіналом випущених акцій.

Ринкова ціна облігацій і акцій при складанні бухгалтерської проводки до уваги не береться. Цей метод відображення конверсії облігацій у акції часто називають методом балансової (або поточної вартості).

Тобто, коли облігації конвертуються в акції, то, за правилом, акції відображаються в поточній (балансовій) вартості облігацій. Заборгованість по облігаціях, дисконт чи премія списуються. Тому по таких операціях немає ні прибутку, ні збитків.

  1. Облік довгострокових зобов’язань з оренди ( на самостійне вивчення)

Первинними документами з обліку довгострокових зобов’язань з оренди є розрахунки та довідки бухгалтерії, платіжні доручення, виписки банку, акти приймання-передачі основних засобів, ВКО тощо.

Облік ведеться на рахунку 53 "Довгострокових зобов’язань з оренди" (табл. 1.)

Таблиця 1

№ оп.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

 

Дебет Кредит

1

Отримано ОЗ на умовах фін. оренди

10 "Основні засоби"

531 "Зобов'язання з фін. оренди"

2

Нараховано заборгованість перед орендодавцем за цілісний майновий комплекс, отриманий оорендой

15 "Капітальні інвестиції"

532 "Зобов'язання з оренди ціліс- них майнових комплексів"

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ, нарах. на вартість об’єкта, переданого у фін. оренду

641 "Розрахунки за податками"

531 "Зобов'язання з фін. оренди"

4

Погашено забаргованість з фін. оренди

53 "Довгостр. зобов'язання з оренди"

30 "Каса",

31 "Рахунки в банках"

5

Відображено частину поточної заборгованості з оренди

53 "Довгостр. зобов'язання з оренди"

61 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями"

6

Нараховано відсотки за користування об’єктом фін. оренди

952 "Інші фін. витрати"

684 "Розрахунки за нарахованими відсотками"

Контрольні питання за темою:

1. Що називають довгостроковими зобов’язаннями?

  1. Які умиви довго строкового кредитування?

  2. На якому рахунку ведеться облік довгострокових позик?

  3. Як обліковуються відсотки за позиками?

  4. Що таке пролонговані позики?

  5. ЩО таке облігація?

  6. На якому рахунку ведеться облік довгострокових облігацій?

  7. Що таке конвертовані облігації?

  8. Як в бухгалтесркьому обліку відображаються довгострокові зобов’язання з оренди?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]