Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_СТУДЕНТИ_друк2013.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Методичні вказівки

ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ №4

Навчальна дисципліна

Інформаційні технології у психології та медицині

Модуль №1

Інформаційні технології у психології та медицині

Змістовий модуль №1

Основи інформаційних технологій в системі охорони здоров’я. Методологія обробки та аналізу медичних та психологічних даних.

Тема заняття

Вільне програмне забезпечення. Робота з документами за допомогою програм пакету Open Office.

Курс

1

Факультет

медичний

Спеціальність

медична психологія

Вінниця, ВНМУ - 2012

Мета роботи: Розглянути склад пакету Open Office. та його функціональні можливості, уяснити застосування окремих програмних продуктів у медичній психології.

Вивчити можливості текстового процесора Writer для роботи з психологічними документами.

Вивчити можливості процесора електронних таблиць Calc для роботи з психологічними документами.

Теоретичні відомості

Розвиток інформаційних технологій та їх широке впровадження у практичній діяльності людини обумовило формування наприкінці 60-х та у 70-х роках ХХ ст. програмної індустрії, як галузі, яка займається створенням специфічного продукту – програмного забезпечення. На сьогодні програмна індустрія стала однією з визначальних галузей господарства.

В умовах ринкової економіки програмні засоби, як продукти людської праці стали товаром, що має споживацьку цінність і ринкову вартість. Це природним чином визначає певні принципи використання і розповсюдження програмних засобів. Сформувалися три основних категорії програмного забезпечення (ПЗ) за способом їх використання і розповсюдження: 1) пропрієтарне, або невільне ПЗ, 2) вільне ПЗ, 3) відкрите ПЗ. Цей поділ не є абсолютно точним і однозначним, оскільки існує багато варіантів ліцензій, які визначають принципи використання і розповсюдження ПЗ і мають деякі ознаки, характерні для різних категорій. Оскільки програмні засоби є об’єктами інтелектуальної власності і виступають як товари, то важливо орієнтуватись у принципах їх використання та розповсюдження і правилах, які регулюють ці процеси. Принципово важливими особливостями названих категорій є наступне:

  1. Пропрієтарні (невільні) програмні засоби мають певного власника, який визначає правила використання і розповсюдження їх за допомогою відповідних ліцензій. Зазвичай потрібно купляти ліценції, причому вони накладають певні обмеження на ліцензіата. Виділяються три види обмежень: 1) обмеження на використання, в тому числі, на комерційне використання, 2) обмеження на розповсюдження, 3) обмеження на модифікацію. Позаліцензійне використання пропрієтарного програмного забезпечення згідно сучасним законам вважається злочином і переслідується законом.

  2. Вільні програмні засоби характеризуються тим, що користувач може вільно, безкоштовно використовувати і розповсюджувати їх, що визначається умовами відповідних ліцензій. При цьому користувач за умовами ліцензій не має права доступу до коду програм, і, відповідно, не має права вивчати та змінювати код програм.

  3. Відкрите програмне забезпечення характеризується тим, що користувач має право доступу до коду програм, і може як вивчати, так і модифікувати їх, а також розповсюджувати як первинні програмні продукти, так і продукти, створені ним на їх основі. При цьому, згідно відповідної ліцензії на відкриті програми, продукти, створені користувачем, маютьбути відкритими.

Найбільш популярні і широко використовувані зараз програмні продукти (такі як продукти корпорації Microsoft ОС MS Windows, пакет MS Office, ряд продуктів фірми Adobe Systems і т.д.) належать до пропрієтарного ліцензійеного програмного забезпечення, що обмежує можливості їх використання. В умовах України і для індивідуальних користувачів, і для державних установ, і для дрібного і середнього бізнесу є актуальним питання альтернативи ліценційному програмному забезпеченню. Такою альтернативою можуть бути вільні програмні засоби, які останнім часом, завдяки зусиллям світової програмістської спільноти, набули досить високого розвитку і широкого розпвсюдження.

Серед операційних систем великої популярності набули системи сімейства ОС Linux, створені на основі ОС UNIX. Ці операційні системи мають деякі переваги перед ОС MS Windows, інтерфейс користувача і засоби керування в останніх версіях характеризуються дстатньо високою дружністю і зрозумілістю. Отримати і встановити ці операційні системи можна безпосередньо в Інтернеті.

Альтернативою найпоширенішому серед користувачів пакету MS Office є пакет прикладних програм Open Office. Він є повним функціональним аналогом пакету MS Office і у деяких відношеннях має певні переваги, зокрема використовує більш універсальні формати документів і протоколи, що забезпечує можливість працювати з документами, створеними у середовищі інших платформ. Пакет Open Office включає текстовий процесор Writer (аналог текстового процесора MS Word), процесор електронних таблиць Calc (аналог MS Excel), систему доступу до баз даних Base (аналог MS Access), програму створення презентацій Impress (аналог Power Point), векторний графічний редакторDraw (аналог MS Paint).