Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

finantial

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.84 Mб
Скачать

У найгiршому разi, це буде вiдкрита ворожiсть. Наприклад, директори навряд чи нададуть добровiльно iнформацiю про функцiонування компанiї, якщо вона може бути використана потенцiйними конкурентами. Менеджмент тому може спокушатися стримувати iнформацiю або ж викривляти данi, якi вони публiкують.

Джерела регулювання

Правдивiсть опублiкованої фiнансової звiтностi забезпечується накладанням правил з рiзноманiтних джерел.

Грубо такi правила можна подiлити на тi, що вимагають розкриття конкретних даних (це в основному закон про компанiї (Companies Act) 1985 р. та правила лiстингу фондової бiржi) та тими, у яких iдеться про спосiб, в який вiдповiднi данi мають бути пiдрахованi (це в основному професiйнi стандарти облiку i концепцiї та традицiї). Наприклад, закон про компанiї вимагає, щоб компанiї повiдомляли суму, стягнену за зношення фiксованих активiв, але правила щодо обчислення зношення можна знайти в стандартах, що публiкуються професiйною бухгалтерською органiзацiєю.

Фактично iснує мережа правил, i регулятори можуть робити пiдготовку фiнансової звiтностi доволi складною для виконання. На щастя, iснує прийнятна кiлькiсть зв’язкiв мiж рiзними збiрками правил.

Встановленi вимоги

Закон про компанiї вимагає, щоб компанiї надавали:

балансовий звiт, що показує фiнансовий стан на останнiй день фiнансового року компанiї;

рахунок прибуткiв та збиткiв за фiнансовий рiк;

детальнi розкриття даних, якi зазвичай надаються як серiя примiток до рахункiв;

звiт директорiв;

звiт аудиторiв.

93

Форма та змiст рахунку прибуткiв i збиткiв та балансового звiту обговорюються далi.

Облiковi вимоги Закону про компанiї складаються з багатьох сторiнок деталiзованих правил. Проте iснує одна першорядна вимога. Це те, що фiнансовi звiти мають давати “правдивий та чесний погляд”. Закон не визначає правдивiсть i чеснiсть, тобто цю фразу треба iнтерпретувати за звичайним сенсом слiв: зазвичай, “правдивiсть” означає, що рахунки не дають хибної iнформацiї, а “чеснiсть” – що сукупнiсть фактiв у звiтностi не веде до викривлення iнформацiї внаслiдок, скажiмо, пропускiв. Однак, зростаюча маса випадкiв свiдчить, що це є спецiальним термiном, який має технiчне значення для облiковцiв.

Великою мiрою правдивiсть i чеснiсть звiтностi може бути визначеною тим, як вона виконує всi правила та норми, висвiтленi вище. Однак, необхiдно виходити за межi формальних вимог розкриття iнформацiї або вiдхилитися вiд правил виконання обчислень, якщо потрiбно дiяти так, щоб компанiя давала чесну i правдиву iнформацiю. I ця вимога дивитися у разi потреби за межi наявних правил надає незалежного iснування концепцiї правдивостi та чесностi.

Типовi складовi рiчного звiту

Рiчний звiт компанiї, що котирується на фондовiй бiржi, може займати 60–70 сторiнок. Багато з цих “рекламних” матерiалiв, що публiкуються, мають добровiльну основу. Ядро звiту, однак, пiдкоряється строгим правилам.

Типовий змiст рiчного звiту британської компанiї наведено у табл. 2.1

Як бачимо, приблизно лише третина iнформацiї стосується саме фiнансової звiтностi, яку вимагають оприлюднувати, решту дано на добровiльнiй основi. Не потрiбно вивчати детально типовий рiчний звiт. Кращий шлях отримати деяке розумiння змiсту фiнансової звiтностi – це обрати та вивчити пару звiтних наборiв. Скажiмо, можна використати послуги, що надає Financial Times. Це описано на сторiнках роздiлу газети про компанiї та ринки.

94

1

Змiст

 

 

2–3

Бiографiчна довiдка про директорiв

 

 

4

Сторiнка ключових цифр з фiнансової звiтностi, зокрема,

 

прибутки, дивiденди, основнi тенденцiї

 

 

5

Аналiз обiгу i прибутку за галуззю та розташуванням ви-

 

робництва

 

 

6–9

Звiт голови членам фiрми, включаючи особисту думку

 

про минулий рiк та перспективи компанiї

 

 

10–11

Карта операцiї компанiї по свiту

 

 

12–13

Статистика за 30 рокiв

 

 

14–48

Огляд дiяльностi, що мiстить докладний аналiз кожного

 

з головних бiзнес-сегментiв компанiї

 

 

49–52

Матерiали про корпоративне управлiння, включаючи ви-

 

нагороди директорiв

 

 

53–59

Звiт директорiв

 

 

60–61

Звiт про облiкову полiтику, яка використана у складаннi

 

рахунку прибуткiв i збиткiв та балансового звiту

 

 

62–66

Власне фiнансова звiтнiсть: рахунок прибуткiв i збиткiв,

 

балансовий звiт, звiт про рух грошей, звiт про змiни в

 

капiталi, тощо

 

 

67

Заява про вiдповiдальнiсть директорiв за фiнансову звi-

 

тнiсть та звiт аудиторiв

 

 

68–90

Примiтки до рахункiв

 

 

91–96

Список основних британських та закордонних дочiрнiх

 

фiрм

 

 

Табл. 2.1: Типовий змiст рiчного звiту британської компанiї

95

Аудиторський звiт

Вiд кожної компанiї Закон про компанiї вiд 1985 р. вимагає призначити зовнiшнiх аудиторiв для перевiрки дiяльностi органiзацiї мiж двома загальними рiчними зборами. Аудитори повиннi звiтувати акцiонерам про опублiкованi рахунки: вони мають прокоментувати, чи є, за їхньою думкою, балансовий звiт i рахунок прибуткiв i збиткiв складеними належним чином i вiдповiдно до Закону про компанiї та прийнятих облiкових стандартiв, а також, чи дають, за їхньою думкою, рахунки компанiї правдивий та чесний погляд.

Основною метою аудиторського звiту є збiльшення довiри до фiнансової звiтностi.

Нижче наведено типовий аудиторський звiт.

Звiт аудиторiв членам “Iмярек plc”

Ми провели аудит (перевiрку) фiнансової звiтностi вiд сторiнки i до сторiнки j.

Iндивiдуальнi вiдповiдальностi директорiв i аудиторiв:

Як описано вище, директори компанiї вiдповiдальнi за пiдготовку фiнансової звiтностi. Нашою вiдповiдальнiстю є формування незалежної думки, що базується на нашому аудитi, про цю звiтнiсть, та доведення нашої думки до вас.

Основа висновку

Ми уклали наш аудит у вiдповiдностi до аудиторських стандартiв, випущених Бюро аудиторських практик. Аудит включає дослiдження на базi тестiв, суттєвих ознак, кiлькiсних показникiв та розкриття даних у фiнансовiй звiтностi. Вiн також включає оцiнку важливих висновкiв та розглядiв, зроблених директорами у пiдготовцi фiнансової звiтностi та того, чи облiкова полiтика вiдповiдає обставинам компанiї, належно застосовується та адекватно розкривається.

Ми плануємо та подаємо наш аудит так, щоб одержати всю iнформацiю та пояснення, якi ми вважаємо необхiдними для того, щоб забезпечити нас достатнiми даними для точностi висновкiв, що фiнансова звiтнiсть вiльна вiд невiрних тверджень, причинами яких є пiдробка, помилка або iнше. У формуваннi нашої думки ми також оцiнюємо всюди адекватнiсть поданої iнформацiї у фiнансовiй звiтностi.

96

Висновок

На наш погляд, фiнансовi звiти дають правдивий та чесний погляд на стан справ компанiї на надцатого мартобря надцатого року та її прибуткiв за рiк, що скiнчився, i є пiдготовленими належним чином згiдно до Закону про компанiї вiд 1985 року.

Пiдпис аудитора Дата

Цей аудиторський звiт мiстить чимало роз’яснень. Однак, деякi мiсця в текстi документа вимагають уважного читання. Наприклад, декiлька разiв зустрiчається слово “думка”: щоб попередити, що пiдготовка висновкiв та збирання та оцiнювання iнформацiї – все включає суб’єктивнi мiркування. Iснують бiльш тонкi моменти. Наприклад, той факт, що звiт адресований членам компанiї, означає пересторогу для всiх iнших читачiв, що аудитор не бере на себе жодного обов’язку пiклуватися за їхнє використання фiнансової звiтностi, i що аудиторська робота планувалася для задоволення потреб акцiонерiв i вiдтак може бути неприйнятною для iнших цiлей.

Наведений звiт, що мiстить безумовно позитивний висновок, є стандартним. Кожного разу, якщо не має жодних сумнiвiв, що звiтнi документи дають чесний та правдивий погляд, аудитор має пiдготувати стандартний звiт i дати безумовно позитивний висновок. У протилежному разi вiн має пiдготувати “модифiкований звiт”. У залежностi вiд ступеня непевностi, дiї аудитора можуть бути наступними.

Якщо у звiтних документах є значна непевнiсть, яка, однак, не залишає сумнiвiв по чесний i правдивий погляд, то аудитор має зробити безумовно позитивний висновок, додавши при цьому пояснювальнi параграфи, якi вказують на цю непевнiсть.

Умовно позитивний висновок дається, якщо аудитор одержав недостатньо iнформацiї, або не погоджується з певними методами, але все ж таки може зробити висновок.

Якщо iнформацiї недостатньо для висловлення думки, то дається вiдмова вiд висновку.

Якщо аудитор вважає, що фiнансовi звiти не дають чесного та правдивого погляду, причому неповнота та викривлення настiльки значнi, що не дозволяють дати умовно позитивний висновок, вiн робить негативний висновок.

97

2.3.2 Облiковi принципи

Принцип (iсторичної) вартостi Фiксованi активи (у тому числы невiдчутнi), що виникають при купiвлi, у балансовому звiтi записуються за собiвартiстю, зменшеною на накопичену амортизацiю. Цей принцип вартостi iгнорує змiни в купiвельнiй спроможностi грошей i може давати рiзнi вартостi для iдентичних речей, але спрощує ведення бухгалтерських записiв. Бiльшiсть типiв iнвестицiй, якi класифiкують як активи, та цiннi папери й деривативи записують за “справедливою” цiною (ринковою цiною в широкому розумiннi), хоча цiннi папери з фiксованим вiдсотком можуть бути оцiнюватися за амортизованою вартiстю в деяких обставинах.

Принцип грошового вимiру Облiковi документи обмежуються речами, якi можливо вимiряти об’єктивно в грошовому вимiрi. Знов це значно спрощує облiк. Це також означає, що балансовий звiт буде рiдко давати навiть грубе наближення до вартостi бiзнесу, тому що вiн буде виключати такi речi, як вартiсть бази клiєнтiв (покупцiв) компанiї, її продуктивнiсть, її бренди.

Принцип продовжуваностi Зазвичай припускають, що бiзнес буде функцiонувати невизначений час в його сучаснiй формi. Ця концепцiя виправдовує обмеження, якi накладає принципом вартостi: звiтування iсторичних величин для вартостi не завдає великої шкоди, тому що активи навряд чи будуть проданi в найближчому майбутньому.

Принцип бiзнесової одиницi Справи бiзнесу ведуться окремо вiд тих справ, якi належать власникам. Це цiлком справедливо у випадку компанiї з обмеженою вiдповiдальнiстю, яка має окрему юридичну особу. Це, однак, також застосовується до одноосiбних власникiв або партнерiв.

Принцип реалiзацiї Дохiд визнається, якщо i коли вiн є “заробленим”. Тому не є необхiдним чекати, поки покупцi оплатять рахунки. Це дозволяє уникати флуктуацiй у звiтному доходi, якi можуть виникати, якщо все облiковується на основi готiвки. Це також може справити враження, що справи бiзнесу гарнi, коли у дiйсностi вiн знаходиться у небезпецi нестачi готiвки. Бiзнес, що

98

розширюється, може звiтувати про дохiд задовго до вiдповiдних грошових потокiв.

Принцип накопичення Витрати визнаються, якщо i коли вони прийнятi на себе, незважаючи, чи сплаченi, чи нi суми. Знов, це дозволяє уникати випадкового розподiлу витрат по перiодах залежно вiд того, сплаченi чи нi рахунки, що надiйшли.

Принцип дуального аспекту Принцип дуального аспекту визначає, що кожна операцiя або поправка буде впливати на двi величини. Наприклад, закупiвля витратних матерiалiв через касу буде збiльшувати актив складiв та зменшувати готiвковий актив. Ця концепцiя формує основу для системи подвiйних бухгалтерських записiв.

Принцип матерiальностi Немає сенсу оприлюднювати iнформацiю, яка настiльки детальна, що її важко розiбрати. Документи стають зрозумiлiшими, якщо показувати пiдсумки, такi, як “адмiнiстративнi витрати”, замiсть перерахування кожного пункту. Також дуже мало сенсу у внесеннi мiкроскопiчних поправок, що не впливають на загальну картину. Тому облiковцi мають звiтувати грубi наближення певних значень, радше нiж витрачати багато часу для пiдрахунку точних величин.

Принцип матерiальностi допомагає визначити, наскiльки детальним має бути розкриття iнформацiї. Для цього потрiбно вiдповiсти на запитання: чи покращить додаткова iнформацiя розумiння читачем справ компанiї? Примiром, для звiтування не потрiбний точний пiдрахунок витрат офiсу на олiвцi, але про штраф, накладений регулятором, потрiбно звiтувати, яким би малим не був розмiр штрафу.

Принцип обачливостi Для того, щоб пiдготувати фiнансовий звiт, потрiбно уникати надання невиправдано оптимiстичного подання результатiв. Так, для прибутку або будь-якого активу мають даватися найнижчi можливi цифри. Для витрат i пасивiв мають використовуватися найвищi можливi цифри. Це означає, що iснує дуже мала небезпека, що цифри введуть когось в оманливе вiдчуття надмiрної безпеки через перебiльшення потужностей компанiї. Проте принцип обачливостi має застосовуватися лише в тих ситуацiях, де є невизначенiсть.

99

Принцип узгодженостi Цифри, що публiкуються компанiєю, мають бути доступними до порiвняння у рiзнi роки. Тому облiкова полiтика не повинна змiнюватися наступного року, якщо немає дуже поважних причин зробити це. Будь-якi змiни повиннi бути пiдкресленi та має бути поясненим їхнiй вплив.

Зведення принципiв разом

Окремо кожен з принципiв дасть не набагато бiльше, нiж здоровий глузд. Багато з них створено, щоб спростити пiдготовку звiтiв (наприклад, принцип грошового вимiру), в той час, як iншi створенi, щоб зробити звiти бiльш практичними (наприклад, принцип накопичення робить краще зрозумiлою величини прибутку). Зведенi разом принципи, однак, часто суперечать один одному, що робить їхнє застосування заплутаним однаково для бухгалтерiв та читачiв фiнансових звiтiв.

Природно, що основна суперечка вiдбувається мiж принципом обачливостi та принципом продовжуваностi i принципом реалiзацiї. Як можна зробити обачливий погляд, якщо припускається, що бiзнес має майже необмежене корисне життя? Аналогiчно, навряд чи є обачливим припускати, що операцiя принесе позитивний результат до того, як дохiд справдi отриманий.

Стандарти фiнансового звiтування вказують принципи, яких треба дотримуватися у виборi облiкової полiтики. Вони закрiплюють, що обрана облiкова полiтика має бути такою, щоб “бути найбiльш придатною для надання правдивого та чесного погляду (на фiнансове становище та прибутки i збитки за перiод)”. Бiльше того, вони визначають два принципи – принципи продовжуваностi та накопичень – як тi, що грають основну роль у фiнансових звiтах. Точнiше, вимоги є такими:

1.Фiнансовi звiти мають бути пiдготовленi на основi продовжуваностi в усiх випадках, крiм таких:

i)компанiя перебуває в процесi лiквiдацiї або припинила дiяльнiсть;

ii)у директорiв немає реалiстичної альтернативи лiквiдацiї або припиненню дiяльностi.

100

2.Фiнансовi звiти, окрiм звiту про рух грошей, мають готуватися на основi облiкового принципу накопичення.

Стандарти звiтування також вимагають, щоб цiлi, з урахуванням яких має обиратися облiкова полiтика, були такими:

1)iстотнiсть;

2)надiйнiсть;

3)порiвняннiсть;

4)зрозумiлiсть.

Надiйнiсть потребує точного балансу мiж вимогами нейтральностi (неупередженостi) та обачливостi при невизначеностi.

2.3.3 Балансовий звiт

Балансовий звiт є пiдсумком фiнансового стану компанiї. Вiн складається з двох частин:

1)списку всiх речей, якими володiє бiзнес;

2)списку рiзних джерел фiнансування, використаних, щоб забезпечувати цi володiння.

Всi цiнностi, якими володiє бiзнес, називаються активами. Фiнанси можуть бути забезпеченi власниками бiзнесу (капiтал) або третiми сторонами (пасиви). Логiчно, що уся власнiсть бiзнесу має бути якось оплачена. У той самий час, всi iнвестованi або запозиченi суми для бiзнесу мають у чомусь вiдображатися. Тому iснує простий зв’язок мiж активами, пасивами i капiталом.

Активи = Капiтал + Пасиви.

Це називається балансовою рiвнiстю.

Формат типового балансового звiту наведено у табл. 2.2.

101

АКТИВИ

 

Фiксованi активи

 

Власнiсть, заводи i обладнання

x

Невiдчутнi активи

x

 

 

x

Поточнi активи

 

Склади

x

Дебет

x

Iншi поточнi активи

x

Готiвка

x

 

 

x

Активи загалом*

 

x

КАПIТАЛ I ПАСИВИ

 

Акцiонерний капiтал

x

Iншi резерви

x

Утриманi прибутки

x

Капiтал загалом

x

Непоточнi пасиви

 

Довгостроковi iнвестицiї

x

Довгостроковi резерви

x

 

 

x

Поточнi пасиви

 

Кредит

x

Короткостроковий борг

x

Поточна частина непоточних пасивiв

x

Поточне податкове зобов’язання

x

Короткостроковi резерви

x

 

 

x

Пасиви загалом

x

Пасиви i капiтал загалом*

 

x

Табл. 2.2: Типовий балансовий звiт.

102

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]