Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Orfoepichny_trening_-_kopia.doc
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Особистість мовця

 Ви починаєте справляти певне враження ще до того, як заговорите.

 Популярність у колективі залежить від того, наскільки зовнішній вигляд, поведінка та манери спілкування того чи іншого індивіда відповідають уявленням і неписаним правилам відповідної суспільної групи.

 Популярні люди мають такі риси характеру, які позитивно сприймаються в більшості суспільних груп (веселу вдачу, товариськість, тактовність та ін.), а крім того, вміють пристосовувати свою поведінку до правил тієї чи іншої групи.

 Гарні рухи і вміння поводитися – такі ж важливі складники приємного зовнішнього вигляду, як і фізичні дані та вбрання.

 У ході викладу не вживайте довгих речень, бо їх важче зрозуміти. Вживайте довгі речення з короткими почергово.

 Не знеособлюйте речення, часто вживаючи третю особи однини чи множини (“було проведено”, “були вжиті заходи”). Вживаючи першу особу множини, ви наблизите виклад до рівня знань слухачів («ми підготували…»).

 Не переобтяжуйте виклад іншомовними словами, термінами, абстрактними поняттями.

 Намагайтеся долучити у виступ приклади, порівняння, доречний дотеп, жарт.

 Уникайте зайвих подробиць, щоб за ними не втратити головне.

 Важливу думку аргументуйте; стислість у такому разі зашкодить (За Іржі Томаном).

125. Прочитайте, перекажіть. Напишіть 10 варіантів початку доповіді на тему: «Молодість – не вада» або «Молодь і релігія», відповідно до вимог виголосіть його перед аудиторією, дайте оцінку кожному.

Як встановити контакт із слухачами?

Що сприяє встановленню контакту між: промовцем і слухачами? Це і його поведінка, і зміст доповіді. Якщо ви впевнено виходите на трибуну, то вже цим справляєте позитивне враження. Запам’ятайте, що більшість слухачів протягом пер­ших хвилин виступу приділяють промовцеві всю свою увагу: вони приглядаються до нього, як він іде? як розкладає папери, як починає говорити, як поводиться за трибуною.

Якщо, йдучи до трибуни, ви виявляєте свою знервованість, поспіх, страх і т. п., то все це неодмінно впливає на слухачів, на їх увагу та зацікавленість.

Тому ви повинні всією своєю поведінкою виражати впевненість і віру в свої сили. Впевнено станьте за трибуну, розкладіть свої папери, впевнено і спокійно погляньте на слухачів. Почекайте, поки всі повсідаються.

Така коротка пауза дає можливість слухачам зайняти свої місця і заспокоїтися. Те, що ви поки що не починаєте говорити, приверне їхню увагу, та й ви самі зможете протягом цієї короткої хвилі заспокоїтися й зосередитися. Ця пауза і ваш прямий погляд справлять позитивне враження ще до того, як ви почнете говорити. Велике значення має ваш упевнений погляд. Якщо промовець лише два-три рази скрадливо гляне на присутніх, то враження він справить разючо відмінне від того, коли впевненим поглядом дивиться в очі присутнім. Легка посмішка викликає доброзичливість з боку слухачів, сприяє встановленню з ними контакту. Тут знову ж таки слід наголосити: хто любить людей, того й люди люблять. Більшості досвідчених і популярних лекторів властиве таке ставлення до своїх слухачів.

Далі контакт закріплюється вже під час промови – так само, як і під час особистої зустрічі з людьми.

Про встановлення контакту зі слухачами не забувайте ніколи. Продумайте заздалегідь, що у вас може бути з ними спільного, з’ясуйте, які проблеми і труднощі хвилюють їх. Так само, як і під час встановлення особистих контактів, намагайтеся неодмінно знайти, що пов’язує вас зі слухачами. Початок доповіді: “Зараз я вам усім доведу, як ви помиляєтеся, коли думаєте, що...” – дуже невдалий. Промовець налаштовує таким чином слухачів проти себе так, що вони потім не звертатимуть уваги на будь-які його аргументи.

Запам’ятайте, що, не встановивши контакту зі слухачами, їх не можна ні зацікавити чим-небудь, ні змінити їх погляди на те, про що ви будете їм говорити (За Іржі Томаном).

126. Прочитайте текст і стисло запишіть з пам’яті правила мовного оформлення виступу у таблицю:

Текст виступу

Мовне оформлення

Мова

Ясна, зрозуміла …………….

Словник

…………………………………

Культура

…………………………………

Слово

…………………………………

Речення

…………………………………

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]