Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
910.34 Кб
Скачать

§ 8. Конституційно-правова відповідальність: поняття, особливості, види

Конституційно-правова відповідальність є важливим еле­ментом забезпечення правової охорони Конституції.

Конституційно-правова відповідальність є самостійним ви­дом юридичної відповідальності, тому їй властиві ознаки, які ха­рактеризують юридичну відповідальність у цілому, а саме:

  1. відповідальність є наслідком правопорушення;

  2. вона пов'язана із реалізацією санкцій, встановлених у нор­мах права.

Водночас конституційно-правова відповідальність характе­ризується такими специфічними ознаками:

  1. вона спрямована на правову охорону Конституції України;

  2. вона часто межує з політичною відповідальністю, але по-м пічний характер цієї відповідальності проявляється тільки щодо тих суб'єктів правовідносин, діяльність яких пов'язана із здійсненням політичної влади: Президент України, Кабінет Мі­ни грів України, Верховна Рада України, народні депутати, по-/іітнчні партії тощо2;

  3. не існує єдиної процедури застосування цього виду від­повідальності. Практично кожен захід конституційно-правової пі дповідальності має свій особливий порядок її призначення та

ішконання3.

()тже, конституційно-правова відповідальність — це перед­бачений нормами конституційного права вид соціальної та юри­дичної відповідальності, що існує у сфері конституційно-право-пих відносин, характеризується наявністю специфічних суб'єк-

' Кі/гпафин О. Е. Зазнач, праця. — С. 377—384.

•' Майданчик О. Конституційно-правова відповідальність: ознаки, підста-им. суб'єкти // Право України. - 2001. - № 2. - С 93. ' Кутафий О. Е. Зазнач, праця. — С. 401.

40 Глава I

тів, механізму реалізації та санкцій і полягає у примусовому перетерплюванні заходів впливу за протиправне діяння (рет­роспективний аспект) та у відповідальному стані зобов'язаного суб'єкта (позитивний аспект), є найважливішою гарантією реа­лізації та захисту конституції.

Слід мати на увазі, що терміни «конституційно-правова від­повідальність», «державно-правова відповідальність» та «конс­титуційна відповідальність» є тотожними, на відміну від таких понять, як «конституційна відповідальність» та «відповідаль­ність за порушення норм конституційного права». Так, у тій час­тині, під якою розуміють конституційну відповідальність за по­рушення конституційних норм узагалі, ці поняття збігаються. Однак, оскільки порушення норм конституційного права поро­джує не тільки власне конституційну, а й відповідальність, пе­редбачену іншими галузями права, поняття відповідальності за порушення норм конституційного права є ширшим1.

Конституційно-правова відповідальність класифікується за різними критеріями. Але найбільш важливим, з точку зору ро­зуміння сутності цього виду відповідальності, можна вважати класифікацію на позитивну (активну, проспективну) консти­туційно-правову відповідальність, тобто відповідальність, що виникає до протиправного вчинку та існує щодо дій у теперішньо­му та майбутньому, зумовлюючи правомірну поведінку суб'єк­тів права, та ретроспективну (негативну) відповідальність, що настає за вчинення правопорушення.

Позитивну юридичну відповідальність дослідники сприй­мають неоднозначно, однак дедалі частіше визнають, що вона має місце в конституційному праві, але сфера її застосування ду­же обмежена. Позитивною (тобто такою, що існує до правопо­рушення) може бути лише правова відповідальність державних органів та посадових осіб. Позитивна відповідальність є право­вим станом, що включає відповідальність за що-небудь (за на­лежне виконання покладених обов'язків, ефективність та до­цільність роботи) та перед ким-небудь (втілюється у правових відносинах підзвітності-підконтрольності, в яких беруть участь

1 Наливайко Л. Проблеми визначення поняття, специфічних ознак та функ­цій конституційної відповідальності у сучасній конституційній теорії // Пра­во України. - 1999. - № 10. - С 45-48.

Конституційне право галузь національного права України 41

дві сторони). Наприклад, відповідно до ст. 118 Конституції Украї­ни голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам ішконавчої влади вищого рівня. Місцеві державні адміністрації підзвітні і підконтрольні радам у частині повноважень, делего-ваних їм відповідними районними чи обласними радами.

Ця відповідальність настає з моменту отримання державни­ми органами та посадовими особами державно-владних повно-

пажень.

Позитивна та ретроспективна відповідальність у конститу­ції! йому праві тісно пов'язані. Так, позитивна відповідальність І н оглядається як етап оцінки, внаслідок якої може настати одна її форм відповідальності ретроспективної; ретроспективна кон-і і иіуційна відповідальність для зазначених вище суб'єктів на-і гає лише у тому випадку, якщо не спрацював механізм позитив­ної підповідальності1.

Зупинимося на розгляді конституційної відповідальності у ретроспективному аспекті. її підставами є:

нормативні підстави, тобто ті законодавчі акти, в яких пе­редбачені можливості та умови притягнення до даного виду від-ппмідальності;

фактичні підстави, тобто юридичний факт неправомірної по-ік дійки у конституційно-правовій сфері.

('лід наголосити, що застосування конституційно-правової шлпоиідальності неможливе без установлення тієї норми пра-и.і, н якій передбачені її підстави. Якщо ж таку норму встанови-і п неможливо, має йтися про політичну, а не про конституцій­но правову відповідальність. Так, відставка уряду може бути за­ходом конституційної відповідальності, коли вона відбувається 1.1 неналежне виконання урядом своїх обов'язків, так і заходом ПОЛІТИЧНИМ, коли уряд звільняється з метою подолання політич-

і фИЗИ, що виникла у державі (іноді відставка уряду може

i>vїй як заходом політичної, так і конституційної відповідаль­ні" її)2.

1 ЧврвЯЦОва А. «Позитивний» аспект конституційної відповідальності: ниянвченкя змісту// Право України. — 2000. — № 12. — С. 95. Наливайко Л. Зазнач, праця. — С. 48—49.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]