Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
910.34 Кб
Скачать

Глава II

Основи вчення про Конституцію

77

отримати їх висновок з питання про конституційність законо­проекту, що підлягає розгляду. Але остаточну долю законопро­екту вирішує все-таки парламент1.

Аргументи на користь необхідності розгляду питань про конституційність законів та інших нормативних актів саме су­довим органом зводяться до того, що:

  1. суперечність про конституційність закону чи іншого нор­мативно-правового акта є виключно юридичною, а тому повин­на вирішуватися органом, який має для цього відповідну ком­петенцію;

  2. це випливає з принципу розподілу влади;

  3. незалежність і неупередженість як принципи діяльності судової влади є гарантією того, що рішення у справі базувати­меться на правовій основі;

  4. правила судочинства, що грунтуються на засадах змагаль­ності та гласності, забезпечують найбільш повний та всебічний розгляд відповідної справи2.

Незважаючи на значну кількість позитивних моментів в ін­ституті конституційного контролю, слід звернути увагу і на те, що іноді конституційний контроль використовується для обме­ження прав парламенту, відіграючи негативну роль у конкрет­ній державі. У цілому ж роль конституційного контролю зале­жить від складу органу, що його здійснює, та від соціально-по­літичної ситуації в країні3.

Контрольні питання та завдання

  1. Визначте поняття конституції, її функції та властивості.

  2. Охарактеризуйте поняття, структуру та ознаки конститу­ціоналізму. Чи присутнє в Україні таке явище, як конститу­ціоналізм? Відповідь обґрунтуйте.

  3. Що таке форма і структура конституції? Якою за формою та структурою є Конституція України?

1Мо/унова М. А. Зазнач, праця. — С. 92.

2Мелащенко В. Ф. Конституція - Основний Закон держави // Конститу­ ційне прано України / За ред. В. Ф. Погорілка. - К.: Наукова думка, 2000. - С 115.

3Моєї/нова М. А. Зазнач, праця. — С 96.

  1. Які класифікації конституцій Вам відомі? Визначте, до яко­го з видів належить Конституція України за названими Ва­ми критеріями класифікації.

  2. Охарактеризуйте порядок прийняття та зміни конституцій. Який порядок зміни Конституції України? Як має прийма­тися нова Конституція України?

  3. Дайте загальну характеристику Конституції Автономної Рес­публіки Крим та визначте її місце в системі нормативно-правових актів України.

  4. Розкрийте поняття правової охорони Конституції України. Які види конституційного контролю Вам відомі та які з них застосовуються в Україні?

  5. Охарактеризуйте моделі судового конституційного контро­лю. Яка з них використовується в Україні?

Нормативно-правові акти

  1. Декларація про державний суверенітет України від 16.07.1990 р. // Голос України. — 1991. - 6березня.

  2. Акт проголошення незалежності України від 24.08.1991 р. // Відо­мості Верховної Ради України. — 1991. — № 38.

  3. Конституція України від 28 червня 1996 p., зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 08.12.2004 р. № 2222-1V // Відомості Верховної Ради України. -2005. - № 2.

  4. Конституція Автономної Республіки Крим, затверджена Законом України від 23.12.1998 р. // Відомості Верховної Ради України. -1999. - № 5-6.

  5. Закон України «Про Конституційний Суд України» від 16.10.1996 p., зі змінами та доповненнями //Відомості Верховної Ради Украї­ни. - 1997.-№43.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]