Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібн2курс.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Склад панелі інструментів

Інструментальна панель геометрії– забезпечує можливість креслити будь-яку лінію чи фігуру будь-яким стандартним типом лінії, а також виконувати штриховку будь-якої області.

Інструментальна панель розмірів– містить команди, які надають можливість нанести будь-який тип розміру у відповідності із ЄСКД, написати текст, створити таблицю, а також всі елементи оформлення рисунку (шороховатість, допуски форми, позначення розмірів)

Інструментальна панель редагування– містить команди, які надають можливість проводити редагування елементів рисунку – копіювання, масштабування, поворот, здвиг,деформацію тощо.

Інструментальна панель вимірів. Всі будування в Компасі виконуються у масштабі 1:1 з високою точністю, що дозволяє виконувати виміри та розрахунки безпосередньо на рисунку. Ця панель містить команди, які забезпечують ці виміри – лінійні, кутові, периметр, площу т.ін.

Інструментальна панель виділення– перш ніж виконувати будь-які зміни на рисунку, слід виділити об’єкти. Для цього достатньо клацнути на об’єкті мишею. Для виділення групи елементів використовуються команди панелі.

Панель спеціального управлінняз’являється на екрані тільки після виклику якоїсь команди і розташовується під поточною інструментальною панеллю. Кнопки цієї панелі дозволяють контролювати процес виконання даної команди (ввід об’єкта, переривання команди т.ін.)

Створення елементів

Для створення відрізка прямої та збереження документа слід:

  1. Виконати команду Файл\Создать\Лист.

  2. На панелі управління знайти кнопку Показать все та клацнути на ній.

  3. Клацнути на кнопці Ввод отрезка.

  4. Ввести координати першої точки відрізка. Для цього двічі клацнути мишею праворуч позначки Р1 та з клавіатури набрати число Х, а потім перемістити мишу в цьому ж рядку та з клавіатури набрати число Y. Потім натиснути наEnter, таким же чином ввести координати другої точки відрізка.

  5. Система залишається в режимі очікування для проведення наступного відрізка. Якщо в цьому немає необхідності, то слід припинити поточну команду, клацнувши на кнопці STOPліворуч робочого екрана.

Виконати завдання:

  1. Накреслити правильний шестикутник та нанести розміри більшої діагоналі та розмір між двома його сторонами.( Размеры и технологические обозначения\Линейный раз мер)

  2. Перемістити отримане зображення в інше місце поля рисунка.(Выделение\Выделить рамкой, Редактирование\Сдвиг, STOP)

  3. Визначте довжину сторони шестикутника (Измерения\Расстояние между 2 точками).

Для відображення на екрані всіх відкритих документів слід виконати команду Окно\Мозаика\Все окна.

Для збільшення будь-якої області документа використовується кнопка Увеличить масштаб рамкой.

Для плавної зміни масштабу використовується кнопка Ближе\Дальше.

Переміщення зображення у вікні документа без зміни масштабу здійснюється натисненням кнопки Сдвинуть изображение.

Для зміни формату та виду штампа виконується команда Настройка\Настройка новых документов\Графический документ\Параметры листа\Формат(Оформление).

Для установки кількості знаків після коми у розмірному числі виконується команда Настройка\Настройка новых документов\Графический документ\Размеры\Точности.

Для зміни товщини та кольору лінії - Настройка\Настройка параметров системы.

Після заповнення штампу слід виконати команду Создать объект.

Для виводу створеного документа на друк слід:

    1. перейти у режим Просмотр для печати.

    2. виконати команду Файл\Настройка принтера(плоттера).

    3. клацнути правою кнопкою миші на рисунку та вибрати команду Подогнать масштаб. Вибрати більше значення та замінити на 1.

    4. виконати команду Печать.