Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібн2курс.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Глобальна мережа internet. Електронна пошта .

Для роботи з електронною поштою використовуються програми Outlook Express, Netscape Messenger, Internet Mail.

Створення і відправлення повідомлень. Для створення електронного повідомлення в Netscape Messenger необхідно активізувати команди Сообщенне, Создать сообщение. В результаті на екрані дисплея з’явиться вікно Составление , в якому:

• у полі Кому вводять електронну електронну адресу одержувача повідомлення;

• у полі Тема визначають тему повідомлення, що спрощує перегляд одержаних повідомлень користувачем;

• у нижній частині вікна створюють текст повідомлення.

Для нескладного форматування тексту (вирівнювання, зміни розміру шрифту, утворення списків тощо) вікно має панель форматування.

Після цього слід активізувати команду Отправить сообщение меню Файл або натиснути кнопку Отправить.

Перевірка поштової скриньки. Для одержання повідомлень в Netscape Messenger необхідно активізувати команди Файл, Получить новую почту або кнопку Получить сообщения. Після цього на екрані дисплея з’являється вікно, в якому у верхній правій частині є перелік одержаних повідомлень (якщо таких немає, то виводиться відповідне). Кожен пункт

цього переліку містить заголовок листа, дату та час його відправлення, тему листа. Всі непрочитані повідомлення виділено напівжирним шрифтом. Для перегляду листа двічі клацнути мишею на ньому, після чого його можна переглянути в окремому вікні.

Для створення відповіді автору листа потрібно активізувати команди Сообщение, Ответить автору, а для відповіді всім, хто одержав такого листа, - команди, хто одержав такого листа, — командиСообщение, Ответить всем.

Створення адреси в книзі адрес. Для полегшення роботи з електронною поштою передбачено функцію ведення адресної книги, в якій зберігаються адреси, що використовуються найчастіше. Таку адресу можна застосувати при створенні повідомлень.

Для збереження адреси з метою подальшого її використання відкривають книгу адрес (команда Communicator, Адресная книга).

Після цього відкривають потрібну адресну книгу із переліку «Каталог» або створюють нову, активізують команди Файл, Создать адресную книгу. Для створення нової адреси (картки) активізують команди Файл, Создать карточку, чи кнопку Карточка.

У вікні Новая карточка послідовно заповнюють усі потрібні атрибути (наприклад, прізвище, ім'я, по батькові, адреса електронної книги, робочий телефон, домашня адреса тощо).

Для використання збереженої адреси активізують команди Сообщение, Выбрать получателей. У вікні Выбор получателей, що з'являється на екрані дисплея, із переліку вибирають потрібну адресу й ак­тивізують кнопку ОК.

Пошук інформації.

Із збільшенням обсягу інформаційного наповнення Internetпроблема пошуку інформації стає все більше актуальною. Потужним інструментом для вирішення цієї проблеми є створені пошуковісистеми, які допомагають знайти потрібні сервери або окремі Web-сторінки.

Існуючі пошукові системи різняться підходами, які за­стосовуються для збирання та оброблення інформації, ор­ганізації БД із можливостями, які надаються користува­чам для формування запитів і проведення пошуку в БД. Можна виділити дві основні групи таких систем. До першої належать спеціальні пошукові сервери (роботи), які автоматично за заданим алгоритмом обходять Web- сервери і вибирають Web-сторінки, використовуючи знай­дені на них гіперпосилання, після чого відбуваються ін­дексування всіх знайдених документів та формування БД, в якій зберігаються відомості про слова, вміщені в документах. Користувач, задаючи в запиті ключові слова, дістає в результаті підбір посилань на до­кументи, зміст яких задовольняє критерій пошуку. Най­потужніші пошукові системи дають змогу формулювати досить складні запити з об'єднанням ключових слів у логічні вирази, створенням додаткових обмежень (на­приклад, на дату формування документів, доменні імена серверів, серед яких здійснюється пошук, та ін.).

Друга група пошукових систем — це каталоги ре­сурсів Іnternet, в які інформація заноситься спеціаліста­ми після її аналізу та класифікації. Такі системи міс­тять тематично структуровані анотації до Web- серверів та окремих Web-сайтів або переліки адрес серверів із за­значенням їхніх назв. Існуючі каталоги різняться своїм цільовим призначенням, структурою та обсягом пода­ної інформації, засобами підтримки і поповнення даних. Деякі каталоги охоплюють якнайбільше ресурсів Internet із різних тематичних напрямів, інші обмежуються ре­сурсами однієї країни або регіону чи мають певну тема­тичну спрямованість. Інформація в каталоги може зано­ситися вільно всіма користувачами мережі або спеціаль­ними редакторськими групами, які перевіряють одержані адреси та виконують пошук корисних сайтів. Записи, як правило, містять назву Web-сайта, адресу, опис тематики сайта й анотацію до наявної інформації, а та­кож додаткові відомості для використання в службових цілях (країна, місто, адреса електронної пошти від­повідальної за сайт особи).

Щоб запустити процедуру пошуку, треба активізувати Web-броузер і задати адресу пошукового сервера. Після завантаження програми слід увести ключове слово та натиснути на клавішу Еnter. Автоматично підклю­чена пошукова програма переглядає БД сервера і, знай­шовши ключове слово в черговій Web-сторінці, зано­сить її адресу в перелік результатів пошуку. Тепер для перегляду змісту знайдених файлів необхідно двічі клац­нути мишею на гіперпосиланні.

Пошук можна виконати також у вікні броузера. Для цього, активізувавши кнопку Поиск, у лівій частині вікна серед переліку вибирають відповідний пошуковий сервер.