Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен із антропології.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

25.Групи та фактори крові.

Гру́па кро́ві — це класифікація крові за наявністю або відсутністю певних успадковуваних антигенів на поверхні еритроцитів. Такими антигенами можуть бути білки, вуглеводи, глікопротеїни або гліколіпіди, в залежності від системи груп крові. У людини відомо близько тридцяти систем груп крові[1], серед яких найважливішими є система AB0 та система Rh. У разі переливання крові тільки несумісність за цими двома системами може становити серйозну загрозу для здоров'я. Несумісність за іншими системами, такими як MNS, Duffy, Kell, Lewis, має наслідком дуже слабку реакцію щодо переливання крові, або ж вона взагалі відсутня. Інші системи груп крові більш важливі в хірургії для трансплантації[2]

За системою AB0 є два основні білки еритроцитів (гемаглютиногени), позначаються літерами А і В (латинський алфавіт), та два додаткові білки плазми(гемаглютиніни)- Альфа та Бета (грецький алфавіт). Відсутність гемаглютиногенів позначають цифрою «0». За їхньою наявністю чи відсутністю визначають чотири групи крові:

  • без аглютиногенів та з обома аглютинінами — (0) відома також як І

  • тільки з аглютиногенами А та з аглютиніном бета — (А) відома також як ІІ

  • тільки з аглютиногенами В та з аглютиніном альфа — (В) відома також як ІІІ

  • з обома аглютиногенами та без аглютинінів — (АВ) відома також як IV

Три групи крові було відкрито Ландштайнером та Янським в 1900 році, а за два роки була відкрита й четверта (1901–1907 рр.). Саме Ландштайнер ввів позначення 0, А, В (AB0). Звична жителям колишнього СРСР номенклатура за номерами (І-IV) — це позначення груп крові за Янським. Цей чеський вчений відкрив їх незалежно від Ландштайнера (згідно з історичними джерелами, наукова стаття Янського про визначення трьох типів крові у людини була опублікована на 4 місяці раніше за подібну статтю Ландштайнера).

Кожна з цих груп може містити або не містити ще один білок еритроцитів — резус-фактор(Rh).

Вірне визначення групи крові та резус-фактора життєво важливе для людини при переливанні крові (гемотрансфузії), тому що несумісність крові донора і реципієнта за групою чи резус-фактором може призвести до аглютинації, гемолізу еритроцитів і/чи згортання крові з можливістю смерті пацієнта — гемотрансфузійний шок.

26.Місце людини в природі та її тваринні предки.

За критеріями зоологічної систематики, всі сучасні люди належать до одного біологічного виду ("або навіть підвиду) — "людини розумної" (Ното заріепз, або Ното заріепз заріепз). Цей вид розглядається як сукупність поліморфних популяцій, які вільно змішуються між собою і дають плодюче потомство. Що ж до людських рас, то вони перебувають на однаковому рівні біологічного розвитку, розрізняючись між собою лише за другорядними озна­ками.

Вид Ното заріепз входить до роду людина {Ното), який включає

також викопних людей — палеоантропів, або неандертальців, та неоантропів, або верхньопалеолітичних людей. Зауважимо, що нині палеоантропів часто розглядають не як окремий вид, а лише підвид ^ — Ното заріепз пеапйегіНаіепзіз (людина розумна неандертальська) і виду Ното заріепз. Разом з іншими викопними людьми (архантро- ] пами), котрі належать до роду пітекантропів (Оепиз РНИесапіИгориз), та викопними прямоходячими мавпами — австралопітеками — рід Ното складає родину гомінідів (Нотіпісіае), представникам якої властиві великий мозок, випрямлене положення тіла і двонога ходь­ба, наявність рухливої, придатної до тонких маніпуляцій кисті з великим пальцем, що різко протиставляється іншим. Родина гомінідів та антропоморфні, тобто людиноподібні, мавпи (шимпан­зе, горили, орангутани та гібони) входять до надродини гоміноїдів (Нотіпоійеа) підзагону людиноподібних — АпХЬгороійеа (іноді термін "антропоїди" вживають у вужчому значенні — лише стосовно людиноподібних мавп) — загону приматів (Ргітаіез), який належить до класу ссавців (Маттаііа) типу хордових (Скогсіаіа) царства тварин

(Апітаііа).

Людина — суспільна істота, наділена свідомістю. Вона харак­теризується вертикальним положенням тіла, двоногою ходьбою,

високорозвинутою рукою, великим головним мозком і вмінням виготовляти різноманітні знаряддя. Це дає людині підстави займати найвищий щабель історично-еволюційного розвитку органічного світу. Однак вона не посідає якесь відокремлене місце в природі. Всі наведені ознаки виду Номо заріепз є своєрідним завершенням еволюційних тенденцій, властивих загонові приматів (від лат. ргітиз — перший), який включає приблизно 200 видів нижчих і вищих мавп Старого і Нового Світу, напівмавп (лемурів) та довгоп'ятів.