Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальная экология конспект укр.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

5.1 Об'єктивна необхідність здійснення екологічної освіти і виховання. Об'єктивна необхідність міжнародного співробітництва в області охорони навколишнего середовища

У 1975 р. учасники Міжнародного семінару з екологічної освіти (Югославія) запропонували глобальну схему екологічної освіти. Відповідно до цієї схеми, головною метою екологічної освіти повинне бути формування в населення планети усвідомлення того, що виникла життєво важлива проблема навколишнього середовища і всього, що з єтим зв'язане, усвідомлення того, що навколишне середовище не обходжено опікувати, а для єтого не обходжено кметь відповідні знання, досвід, уміння, мотивації й обов'язки.

У 1977 р. на Міжнародній конференції (Тбілісі) задачі і мети екологічного утворення були конкретизовані:

  • сприяти чіткому усвідомленню того, що суспільство розвивається в тісних взаємозв'язках усіх природних і соціальних процесів;

  • забезпечити кожній людині можливість одержати знання, право, досвід і умови їхньої реалізації, необхідні для захисту навколишнього середовища і його поліпшення;

  • розробити нові алгоритми поводження окремої людини, групп людей і суспільства як єдиного цілого щодо навколишнього середовища.

Сьогодні активно розвиваються як формальне екологічне утворення (у школах, вищих навчальних закладах, інститутах підвищення кваліфікації), так і неформальні (за допомогою засобів масової інформації, кіно, музеїв, виставок, заходів природоохоронних суспільств і т.п.).

Особливе значення розвитку екологічного утворення і культури надається в усьому світі в останні роки, коли стало очевидно, що одними з головних причин невиконання постанов міжнародних екологічних форумів, угод і конвенцій з охорони природи є саме низька екологічна культура більшості населень планети, низький рівень екологічного утворення і свідомості, зокрема облич, що приймають важливі рішення.

Тому в період з 1997 по 2003 р. на багатьох міжнародних зборах активно обговорювалися проблеми екологічного утворення і виховання і їхня роль у эколого-сбалансированном розвитку людства (Делі, 1997; Париж).

Період з 2005 по 2015 р. на всесвітньому самміті в Йоганнесбурзі рекомендовано оголосити десятиліттям утворення для экологосбалансированного розвитку.

Наприкінці 2001 року в Україні затверджена Концепція екологічного утворення України

Початок 2002 р. - план заходів для її реалізації.

Кінець 2002 р. - Верховній Раді поданий проект Закону України про екологічне утворення.

5.2 Морально-естетичні аспекти формування екологічної свідомості Екофільне мислення

В основі екофільного мислення, повинні лежати три тези:

  1. "Я єдиний із усім Людством". Люди, що дотримують таких поглядів, не можуть бути ні расистами, ні націоналістами всіх мастей - вони можуть бути тільки гуманістами. Такі погляди ідуть у досить глибоке минуле. Вони, як керівництво до дії, як практична реалізація виражені в Євангелії від Матфея (гл. 7, стих 12): "И так в усьому, як хочете щоб з вами надходили люди, так надходьте і ви з ними; тому що в цьому закон і пророки". Сьогодні інтелектуальна думка розглядає Людство взагалі як Єдиний Організм, як велику систему.

  2. "Людство єдине з усіма живими організмами". Ця теза несе насамперед "природоохоронне" навантаження. Вона заперечує відношення до інших живих організмів як до "менших братів", "нерозумних тварин". Ми усі - єдине ціле, "жива речовина планети". У дожественной літературі ця теза дуже чітко виразилася в словах Маугли, звернених до сил Джунглів: "Ми з тобою однієї крові".

  3. Земля - живий Організм". Погляди про те, що Земля - живий організм висловлювалися давно. Так, знаменитий астролог Мішель Нострадамус (Мішель де Нотр дам (1503-1566)) у XVІ столітті відзначав, що наша Планета - не тільки живий організм узагалі, але виділяв серед материків і континентів органи, по функціях близькі до людського.