Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальная экология конспект укр.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

Недоліки і переваги великих міст і агломерацій Недоліки великих міст:

1. Негативний вплив на здоров'я людини. Забруднення атмосфери, води, продуктів харчування викидами промисловості і транспорту, електромагнітні полючи, вібрація, шум, деионизация повітря, хімізація побуту, потоки надлишкової інформації, надмірне число соціальних і анонімних контактів, дефіцит часу, гіподинамія при напруженій імітації діяльності, емоційні перевантаження, недоліки в харчуванні, поширення шкідливих звичок. Більшість міських населень постійно знаходиться в стані стресу.

2. Подорожчання інженерного устаткування. Надзвичайно разросшиеся великі міста й агломерації зіштовхуються з наростаючим дефіцитом водяних ресурсів, величезними проблемами, зв'язаними зі скиданням стічних вод, з освоєнням нових територій під забудову. Для постачання великих міст водою приходиться споруджувати складні водопровідні системи і колектори каналізації великої довжини, вкладати великі кошти в інженерну підготовку несприятливих для освоєння територій.

3. Ускладнення транспортних проблем. Вулиці великих міст виявилися непристосованими для пропуску сучасного транспорту. Насиченість великих міст автомобільним транспортом продовжує швидко рости, тоді як середня швидкість руху усіх видів індивідуального і суспільного транспорту знижується назад пропорційно цьому росту і складає не більш 15-20 км/ч.

З ростом міст і віддаленням місць розселення від місць додатка праці збільшуються витрати часу на трудові поїздки. У великих містах особливе поширення одержали "маятникові міграції": щоденні поїздки людей на роботу з заміських районів у місто - центр агломерації.

При насиченні міст автотранспортом вимагаються величезні витрати на надскладні розв'язки в декількох рівнях, швидкісні магістралі з богатополосним рухом. Міста з населенням понад 1 млн. чоловік мають потребу в метрополітені, спорудження якого обходиться приблизно в 10 разів дорожче, ніж застосування звичайних видів суспільного транспорту.

4. Видалення населення великих міст від природи. Ніж сильніше розростаються великі міста, тим далі іде від них природа. Зелені масиви - "легені" міст - відступають під напором жилою і промисловою забудовою. Це один із самих несприятливих факторів, що істотно погіршує умови життя людей у великих містах. Спілкування людей із природою має важливе значення, всі аспекти його психологічного і фізіологічного впливу на людину ще не до кінця вивчені.

5. Великі міста "відтягають" продуктивні сили від малих і середніх міст, залишаючи їм слабкі можливості для розвитку.

Переваги міст:

1. Величезний економічний, науковий і інтелектуальний потенціал, обумовлений ефектом концентрації в одному місці значної кількості людей, винятково великий і в кінцевому рахунку стимулює ріст великих міст.

2. Ресурси росту продуктивних сил, що уводяться швидко в дію,.

3. Найбільш сприятливі умови для кооперування промисловості, розвитку науки і вищої освіти, для здійснення адміністративних, організаційних і розподільних функцій. Велике міське поселення відрізняється великою розмаїтістю занять, високим ступенем поділу праці, а, отже, і великим "набором" професій. Високий технічний і інтелектуальний рівень видів праці, сконцентрованих у місті, обумовлює концентрацію в ньому найбільш кваліфікованої робочої сили, підвищену частку зайнятих у сфері науки, культури, керування.

4. Широкий набір наданих послуг, високий рівень культурного життя.