Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальная экология конспект укр.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

2.2 Біосоціальна сутність людини

Природа людини характеризується нерозривним взаємозв'язком двох почав - біотичного і соціального.

Перша людина з'явилася в процесі природної біотичної еволюції його тваринних предків. Соціальна ж його сутність сформувалася в надбіотичної сфері існування і зв'язана з працею і свідомістю. Принципова особливість у роботі головного мозку людини, що дозволила виділити його з тваринного світу, полягає в тому, що він має другу сигнальну систему. Праця і розумова діяльність поклали початок формування і розвитку зовсім нової - суспільної форми руху матерії, у процесі виникнення якої створювалася якісно нова форма зв'язку між поколіннями. Біологічні особливості людини записувалися в генах і еволюціонували під впливом добору, мутацій і рекомбінацій. Усе, що накопичувалося в групах людей у формі суспільного досвіду, усе це передавалося кожним новим поколінням у ході освоєння і розвитку духовної і матеріальної культури. Таким чином, виникли механізми соціального спадкування. У результаті почалася взаємообумовлена еволюція соціального і біологічного.

Дитина при народженні не є соціальною істотою. Вона позбавлена чорт суспільної людини і сама не здатна вступити на шлях виробничої діяльності. Усі види людської праці, почуттів, дій, здатність жити в олюдненій природі, брати участь у виробничій діяльності, формувати людські здібності вона здобуває в процесі суспільно-практичної діяльності. Отже, у розвитку психіки людини вплив соціальних факторів очевидний. З огляду на і біотичні і соціальні особливості людини, її варто розглядати створенням біосоціальним. Її онтогенез, харчування, розмноження, морфологічні, фізіологічні й анатомічні особливості є біотичними, хоча знаходяться під впливом соціальних умов. Психіка, поводження, виробнича діяльність - це атрибути сугубо соціального плану. Однак таке неподільне сполучення біотичного і соціального має місце тільки на рівні Номо sapіens. Людина як компонент органічного світу, явище біотичне, як компонент людського суспільства - створення соціальне.

2.3 Кібернетична сутність взаємин біотичного і соціального

Кібернетика - від греч. кибернетос - рулевати, керувати - наука про загальні принципи керування в будь-яких системах, живих і неживих.

Найпростіша схема керування виглядає так:

Вхідний сигнал Входной сигнал

перешкоди

Керований об'єкт

Вихідний сигнал

Зворотний зв'язок

У будь-якій керованій системі завжди є об'єкт керування, вхідний сигнал, вихідний сигнал і система зворотного зв'язку, що забезпечує усунення неузгодженості між фактичним значенням вхідного сигналу і заданим чи необхідної. Така неузгодженість виникає, коли на об'єкт діють перешкоди.

З кібернетичної точки зору інтелектуальна і виробнича діяльність людства стосовно живих істот усіх рівнів організації на різних етапах розвитку суспільства відігравала неоднакову роль. Однак у всіх випадках вона являла собою не що інше, як зовнішній вплив, перешкоду.

В історичному аспекті цей вплив, перешкода, характеризувалося різною спрямованістю і потужністю:

1. До розвитку землеробства і тваринництва первісне суспільство впливало як шкідливий фактор лише на структурно-функціональну організацію окремих популяцій рослин і тварин.

2. Виникнення цих галузей господарства з'явилося початком цілеспрямованої шкідливої дії на структуру і роботу дрібних, локальних і регіональних систем.

3. До того, поки людство не навчилося синтезувати мутагенні хімічні речовини, його діяльність стосовно спадкоємного апарата (генотипу) окремих організмів і до генофонду популяцій не виявляла шкідливих впливів. Пам'ять систем усіх рівнів організації живого залишалася незмінної. З появою в біосфері цих речовин починається етап несвідомого, стихійного впливу людини на регуляторні пристосування живих систем.

4. Виникнення генетики і молекулярної біології (перша половина ХХ сторіччя) знаменує собою початок цілеспрямованого впливу людини на пам'ять окремих особин, їхніх популяцій і цілих екосистем.

Усі ці зміни відбувалися в біосфері, однак вони не відбивалися на її структурно-функціональній організації і погашалися механізмами гомеостазиса.

5. Лише в середині ХХ ст. виробнича діяльність людини досягла таких розмірів, що почала впливати на структуру біосфери (зміна хімічного складу атмосфери, зведення 2/3 площ лісів, величезне виробництво синтетичних, далеких природі матеріалів і ін.) і на матеріально-енергетичну трансформацію (модифікація теплового балансу в зв'язку забрудненням атмосфери і створенням штучних джерел енергії, техногенні зміни круговороту вуглецю, кисню, азоту, включення в біотичний круговорот антропогенних елементів і ін.). Людство почало впливати на біосферу в цілому, на роботу її регуляторних механізмів.

Із середини ХХ ст. збігається переломний період у співвідношенні біотичних і соціальних сил на планеті. Людство стає не тільки могутньою геохімічною силою, не тільки одним з найважливіших екологічних факторів на планеті. Воно починає приймати на себе деякі управлінські функції в біосфері, поступово перетворює її в підсистему середовища своєї соціальної діяльності. Деякі види антропогенного впливу на структурні компоненти біосфери (наприклад, забруднення світового океану і повітряного басейну, нагромадження відходів) уже в даний час виявилися настільки могутніми, що ліквідація їхніх негативних впливів зв'язана з величезними матеріальними витратами. Охорона середовища мешкання людини на Землі стає не тільки екологічною проблемою, але і важливою і складною соціальною, економічною і політичною проблемою.

Саме людство, його науково-технічні революції обумовлювали й обумовлюють негативні зміни в біосфері. Його інтегральний інтелект тепер змушений працювати над способами ліквідації цих змін, а його задачею в майбутньому буде визначення нормативів суспільної діяльності, що супроводжувалася б мінімальним негативним впливом на біосферу і створенням такої екологічної служби і техніки, які могли б ефективно ліквідувати наслідкі таких збурювань.

Людське суспільство і зв'язана з ним соціальна форма руху матерії не є компонентами (підсистемами) біосфери, а являють собою вищий, у порівнянні з біотичним, рівень організації в природі, більш велику і складну, чим біосфера, систему, у якій біосфера стає залежною, підлеглою підсистемою. Виходячи із системних і методологічних позицій, виникає необхідність визначити цю нову сверхсистему, у якій біотичне і соціальне знайшли б своє відображення. Такий сверхсистемой є соціоекосфера чи система "суспільство-природа".

При сучасних можливостях необмеженого впливу людини на біотичні системи всіх рівнів організації, у тому числі і на біосферу, його діяльність повинна придбати нову вищу форму. Вона повинна перейти від стихійних, не завжди досить обміркованих інстинктивних форм до розумних форм зі скрупульозно розрахованими і глибоко науково обґрунтованими результатами.