Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальная экология конспект укр.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

3.3 Ієрархія і структура компонентів соціоекосистем

Социоэкосистемы є системами ієрархічними: глобальна складається з державних, ті - з обласних, останні - з районних, котрі включають міські і сільськогосподарські соціоекосистеми. Усі вони взаємозалежні. Зі збільшенням рангу їхня залежність від сусідніх соціоекосистем зменшується, а автономність і здатність до саморегуляції збільшуються.

Будь-яка соціоекосистема складається з двох основних підсистем - природної і соціально-економічний, кожна з який складається з підсистем нижчого рівня:

1) природна - з биотической і абиотической,

2) соціально-економічна - з населенческой і господарської.

Кожна підсистема включає компоненти:

1) природна - приповерхню товщу земної кори, ґрунту, рослинність, тваринний світ, поверхневі і підземні води, нижні шари атмосфери;

2) соціально-економічна - населення, селитебные, промислові, інженерні, комунікаційні, енергетичні й інші антропогенні об'єкти.

3.4 Динаміка і розвиток соціоекосистем

Системи, елементи яких взаємозалежні переносами (потоками) речовини, енергії й інформації, звуться динамічних.Соціоекосистеми відносяться до розряду динамічних систем, тому що їхні підсистеми і компоненти безупинно взаємодіють і змінюються. У нормально функціонуючих соціоекосистемах їхні компоненти повинні знаходитися в стані динамічної рівноваги, при якому матеріально-енергетичний обмін між суспільством і природою органічно "уписаний" у природний круговорот речовин і природні енергетичні потоки, тому загальний баланс речовин і енергії зберігається.

Якщо в результаті гіпертрофованого розвитку антропогенних компонентів ця рівновага порушується, соціоекосистеми починають деградувати до повного розпаду з усіма соціально-економічними наслідками, що випливають.

Кожен компонент соціоекосистеми характеризується набором показників, що відбивають тимчасову і просторову мінливість його властивостей. Ці показники виступають факторами, що впливають на динамічну рівновагу соціоекосистем, і одночасно індикаторами, що відбивають загальний стан соціоекосистем, що дозволяє суспільству за допомогою цілеспрямованої діяльності виконувати свої регулюючі функції.

3.5 Шляхі досягнення динамічної рівноваги в соціоекосистемах

Динамічна рівновага будь-який соціоекосистемы може бути досягнута шляхом її оптимальної функціональної структуризації, що включає оптимальне функціональне зонування й оптимальний режим природокористування.

Оптимальне функціональне зонування складається в найбільш соціоекологічно раціональному (тобто з одночасним обліком соціальних, економічних і екологічних вимог) розподілі територіальних ресурсів соціоекосистем між різними видами господарського використання території - рільництвом, луківництвом, лісівництвом, селитьбой, промисловістю, рекреацією, заповірянням і ін.

Під оптимальним ми розуміємо такий режим природокористування, при якому максимальний економічний ефект досягається без перевищення гранично припустимих значень антропогенних навантажень на соціоекосистемы і них територіальні складові.

Виходячи з цього, головною метою соціоекології варто вважати гармонізацію взаємодії суспільства і природи в локальних, регіональних і в глобальної земний соціоекосистемах, створення в них якісно нового природно-окультуреного життєвого середовища, що гармонічно сполучить природні й антропогенні компоненти і задовольняєть санітарно-гігієнічні, естетичні і матеріальні потреби людей.

Відповідно до ці основною задачею прикладний соціоекології є розробка оптимальної функціональної структури соціоекосистем і створення ефективної системи керування їхнім розвитком.