Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций укр.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.34 Mб
Скачать

Геометричний алгоритм розв’язання задачі

  1. Визначаємо опорні точки (1 і 4) перетину окреслень поверхонь.

  2. Визначаємо центр концентричних сфер (точка перетину осей – O(O2)).

  3. Визначаємо мінімально допустиму сферу на основі проведення нормалей до нарисових ліній поверхонь і вибору більшого з двох відрізків.

  4. Будуємо точки лінії перетину за допомогою мінімальної сфери – (3(32)).

  5. Визначаємо максимально припустиму сферу, беручи а якості радіуса відстань до найбільш віддаленої проекції точки.

  6. Проводимо проміжну сферу:

а) будуємо перетин першої поверхні і сфери (a(a2));

б) будуємо перетин сфери з другою поверхнею (b(b2));

  1. Визначаємо проміжну точку 2(22).

  2. Будуємо лінію перетинання поверхонь, з'єднуючи отримані точки плавної кривої по лекалу.

Лінія перетину, у цьому прикладі, розпалася на дві частини просторової кривої. В наслідок загальної площини симетрії в перетиннихх фігурах, проекціюється на цю площину (або паралельну їй площину) у виді кривої другого порядку. Якщо ж потрібно побудувати проекції цієї лінії на інші площини, то це легко зробити, зв'язавши кожну точку лінії перетину з колом, що лежить на тій чи іншій поверхні обертання.

Розглянемо варіант, коли мінімальна сфера дотикається до двох поверхонь обертання. У цьому випадку для побудови лінії перетину поверхонь використовується теорема Г. Монжа, що формулюється так:

Якщо дві поверхні другого порядку описані біля третьої або вписані в неї, то лінія їхнього перетину розпадається на дві плоскі криві другого порядку. Площини цих кривих проходять через пряму, що з'єднує точки перетину ліній дотику.

Відповідно до цієї теореми лінії перетину конуса і циліндра, описаних навколо сфери (рис.15), будуть плоскими кривими – еліпсами, фронтальні проекції яких зображуються прямими A2B2 і C2D2.

Теорема Монжа знаходить ефективне застосування при конструюванні трубопроводів. Можливість вписування сфери в циліндри однакового діаметра дозволяє дуже швидко запроектувати їх перетин (рис.16).

Вправа:

Побудувати перетин двох конусів обертання, осі яких перетинаються і паралельні П2 (рис.17).

Спосіб ексцентричних сфер

Ц

Рис.6

ей спосіб може бути використаний для побудови лінії перетину двох поверхонь, що мають загальну площину симетрії. При цьому кожна поверхня повинна мати сімейство кіл. Як і в способі концентричних сфер, площина симетрії повинна бути паралельна однієї з площин проекцій. Сутність способу легко усвідомити з наступних прикладів.

Приклад 1. Побудувати лінію перетину конуса зі сферою (рис.18).

Вісь конуса і центр сфери розташовані в одній фронтальній площині. Будь-які дві сфери перетинаються по колу. Тому, якщо ми візьмемо будь-як допоміжну сферу радіуса R з центром на осі конуса, то вона перетне і дану сферу і даний конус по колах. У перетині цих кіл ми одержимо точки лінії перетину даних поверхонь. Для побудови наступних точок можна брати інші допоміжні сфери з різними положеннями центрів на осі конуса.

Приклад 2. Побудувати лінію перетину конуса з кільцем (рис.19).

Геометричний алгоритм рішення задачі

  1. Задамо загальну площину симетрії поверхонь, що проходить через вісь конуса i(i2), середню лінію кільця і співпадаючу з площиною середньої лінії кільця.

  2. Визначимо опорні точки 1(12), 2(22), 3(32), 4(42).

  3. Проведемо через вісь кільця l2 допоміжну фронтально проекціюючу площину (2) для побудови довільних точок лінії перетину. Ця площина розсіче кільце по колу, проекцією центра якої буде точка O2.

  4. Проведемо із центра O(O2) перпендикуляр до площини отриманого кола. Цей перпендикуляр буде дотичної до середньої лінії кільця.

  5. Визначимо точку перетину перпендикуляра й осі конуса – точку K(K2).

  6. Прийнявши точку K(K2) за центр сфери, проведемо таку сферу, на якій лежало би коло з центром O(O2). Для зображення такої сфери необхідно провести коло з центром K(K2), що проходить через кінці відрізка a2, що зображує коло з центром O(O2).

  7. Проведемо відрізокb2, що зображує коло перетинання сфери і конуса.

  8. Визначимо точку 5(52) перетину отриманих кіл і приналежну одночасно конусові і кільцю, і тому є точкою шуканої лінії їх перетину.

  9. Аналогічною побудовою, застосовуючи нові допоміжні площини, знайдемо необхідну кількість точок лінії перетину. При цьому потрібно проводити допоміжні сфери з різних центрів, що лежать на осі конуса.

Таким чином, перевагою способу ексцентричних сфер є те, що його можна застосовувати і в тих випадках, коли одна з пересічних поверхонь не є поверхнею обертання. Необхідною умовою є наявність на цій поверхні сімейства кіл, які можна розглядати як результат перетину поверхні зі сферою. У число умов входить також умова, щоб перпендикуляри, встановлені з центрів кругових перетинів, перетинали вісь поверхні обертання.

Вправа:

На рисунку 20 зображений елемент трубопроводу. Його поверхня циліндрична. Необхідно побудувати лінію перетину цієї поверхні з поверхнею циліндричної труби способом ексцентричних сфер.

Закон зміни радіуса перетину циліндричної поверхні.

Рис.10

РОЗДІЛ 4. ОСНОВИ ОБЧИСЛЮВАЛЬНОЇ ГЕОМЕТРІЇ.

4.1. ПОДІЛ ВІДРІЗКА В ЗАДАНОМУ ВІДНОШЕННІ.

При розв’язанні задач у нарисній геометрії може виникати задача поділу відрізка АВ, заданого своїми проекціями А1В1 і А2В2 у деякому відношенні. Для рішення цієї задачі застосовується теорема ФАЛЕСА (одна з теорем елементарної геометрії): “якщо на одній зі сторін кута від його вершини послідовно відкласти рівні між собою відрізки і через кінці цих відрізків провести рівнобіжні прямі, що перетинають другу сторону кута, то на другій стороні кута відкладуться також рівні між собою відрізки”.

ФАЛЕС Мілетський (біля 625 – 547 до н.е.)

Давньогрецький математик і астроном. У молодості Фалес відвідав Єгипет, де в школах Мемфіса і Фів вивчив різні науки. Повернувшись на батьківщину, заснував у Мілеті філософську школу.

Історики вважають, що Фалес перший познайомив греків з геометрією і що він був першим грецьким астрономом. Фалес пророчив сонячне затемнення, що мало місце 28 травня 585 до н.е. Знання Фалеса в геометрії були досить широкими. Він знав, що протилежні кути, що утворюються при перетині двох прямих, рівні; що в рівнобедреному трикутнику кути, що лежать при основі, рівні; що трикутник цілком визначається двома кутами та прилеглою до них стороною і що на підставі цього можна визначати відстань корабля від берега; що коло поділяється діаметром навпіл (сам довів це твердження); що кут, вписаний у півколо, - прямій. Фалесу приписують також спосіб визначення висот різних об’єктів, зокрема пірамід, по тіні, коли сонце піднімається над обрієм на 45º.

Оскільки відношення відрізків, розташованих на прямій є інваріантом паралельного проекціювання (не змінюється при паралельному проекціюванні), тоді для поділу відрізка на епюрі досить розділити в потрібному відношенні одну з його проекцій (на рис. 1 поділена горизонтальна проекція А1В1), а потім по лінії зв’язку визначається точка на другій проекції відрізка ( на А2В2 точка С2).

4.2. ОБЧИСЛЕННЯ ТОЧКИ ПО ЗАДАНОМУ ВІДНОШЕННЮ. РІВНЯННЯ ПРЯМОЇ.

Якщо кінці відрізка задані координатами А(хА, yА, zА), B(xВ, yА, zА) і АС/AB = λ, тоді точкове числення дозволяє обчислити точку С:

Точкове числення передбачає покоординатний розрахунок точок, отже, маємо координати шуканої точки С:

При λ = ½ точка С поділить відрізок навпіл (С – центроїд відрізка), тоді будемо мати:

Якщо відношення λ прийняти як параметр t, що приймає значення з області дійсних чисел, тоді поточна точка М прямої АВ визначить точкове рівняння прямої:

Або, в іншому виді:

Доповнення параметра до одиниці зручно використовувати при завданні точкового рівняння прямої.

4.3. РІВНЯННЯ ПРЯМОЇ ЛІНІЇ, ВІДРІЗКА, ПРОМЕНЯ В СТАНДАРТНІЙ

ТА ПРИРОДНІЙ ПАРАМЕТРИЗАЦІЯХ.

Оскільки параметр t = АМ/AB, тоді доповнення параметра до одиниці має вигляд:

Тоді, останнє точкове рівняння прямої можна записати у вигляді:

д

Рис. 2

еa і b симетричні параметри з області дійсних чисел, що задовольняють залежності:

а + b =const = lAB.

Параметри a і b називаються стандартними, а рівняння – рівнянням прямої у стандартній параметризації.