Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегія підприємства.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать
    1. Функціональні стратегії організації будівельного комплексу

Термін «функціональний рівень стратегічних рішень» відноситься до управлінського плану дій окремого підрозділу або ключового функціонального напрямку всередині певної сфери бізнесу. Стратегія маркетингу компанії, наприклад, може уявляти собою управлінський план по захопленню частини ринку в якому-небудь виді діяльності. Корпорація потребує такої стратегії для кожної основної виробничої одиниці або частини бізнесу: НДДКР, виробництво, маркетинг, обслуговування клієнтів, розподіл ресурсів чи продукції, фінанси, кадри тощо.

Функціональний рівень стратегічних рішень – це рівень, на якому здійснюють розробку плану управління окремою ключовою сферою діяльності організації чи окремим підрозділом.

Функціональний рівень стратегічних рішень конкретизує окремі деталі в плані розвитку компанії будівельного комплексу за рахунок визначення підходів, необхідних дій і практичних кроків по забезпеченню управління окремими підрозділами або функціями бізнесу. Роль функціональної стратегії полягає в підтримці загальної ділової стратегії і конкурентноспроможності компанії.

Функціональна стратегія в виробництві представляє собою план виробництва, що містить необхідні заходи для підтримки ділової стратегії і досягнення виробничих цілей і місії компанії.

Головна відповідальність за формування функціональної стратегії звичайно покладається на керівників підрозділів.

Якщо керівники функціональних напрямків проводять власну стратегію незалежно один від іншого або від керівника господарського підрозділу, це відкриває двері для проведення в життя нескоординированих або конфліктних стратегій. Простіше кажучі, маркетингова стратегія, виробнича стратегія, фінансова стратегія і стратегія 81процесу управління персоналом повинні бути взаємопо’вязані проміж собою, а не тільки переслідувати власну, достатньо вузько спрямовану мету.

    1. Операційний рівень стратегічних рішень

Операційний рівень стратегічних рішень відповідає самому нижчому рівню управління підприємством будкомплексу. Операційний рівень стратегічних рішень – це такий рівень, на якому здійснюють розробку плану управління ключовими організаційними ланками організації.

Операційні стратегії визначають, як управляти ключовими організаційними ланками (заводами, підрозділами організації будкомплексу, відділами продажу, центрами розподілу), а також як забезпечити виконання стратегічних важливих оперативних задач (придбання матеріалів, управління запасами, ремонт, транспортування, рекламні кампанії).

Висновки по темі сп-в-4

Стратегічне передбачення – це уявлення менеджерів організації будівельного комплексу щодо місця на ринку та майбутнього організації, які орієнтують виробничо-господарську діяльність на запити і потреби замовників (споживачів) продукції будівельного призначення, гнучке реагування і проведення своєчасних змін в організації, що відповідають виклику з боку оточення і що дозволяють домагатися конкурентних переваг на ринку, що в сукупності надає можливість організації виживати в довгостроковій перспективі, досягаючи при цьому власних цілей.

Встановлення цілей переводить стратегічне передбачення і напрямки розвитку компанії в конкретні задачі, пов'язані з виробництвом і результатами діяльності фірми будівельного комплексу.

Стратегії будівельної компанії, що диверсифікована, розробляються на наступних чотирьох різноманітних організаційних рівнях.

1. Корпоративна стратегія (стратегія для компанії будівельного комплексу і сфер її діяльності в цілому).

2. Ділова (бізнес – стратегія) стратегія (для кожного окремого виду діяльності будівельної компанії).

3. Функціональна стратегія – це стратегія для кожного функціонального напрямку певної сфери діяльності організації будкомплексу. Кожна сфера діяльності має виробничу стратегію, стратегію 82процесу управління, фінансів тощо.

4. Операційна стратегія (більш вузька стратегія для основних структурних одиниць: заводів, торговельних регіональних представників і відділів (внутрішніх функціональних напрямків діяльності).

Маркетингова стратегія підприємства розробляється з метою врахування потреб замовників продукції будівельного призначення, що діють на ринку. Маркетингова стратегія підприємства - це сукупність правил та прийомів вироблення програми заходів щодо роботи організації будкомплексу для виграшу в конкурентній боротьбі шляхом задоволення потреб замовників.