Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по спецкурсу Кабанец В.И.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.21 Mб
Скачать

Обслуговування виносних вантажоприймальних площадок

Місця установки виносних вантажоприйомних площадок визначаються в ПВРк.

Виносні вантажоприймальні площадки бувають стаціонарними або інвентарними і виготовляються по проектах. Розмір площадок приймається з урахуванням максимальних габаритів вантажу і можливості безпечного для стропальника виконання робіт при прийманні вантажу.

Виносний інвентарний вантажоприйомна площадка повинна мати паспорт і інструкцію по експлуатації організації-виготівника.

Площадка після її монтажу може допускатися до експлуатації тільки після того, як вона витримає випробування статичним навантаженням, що перевищує її нормативне навантаження на 20%, протягом години. Результати випробування повинні бути відображені в акті приймання або в загальному журналі виконання робіт.

У ПВРк повинні бути вказані місця установки площадок і розроблені схеми подачі вантажів із пояснювальною запискою по безпечному виконанню робіт.

Площадки не допускається встановлювати по одній вертикалі. Зміщення однієї площадки щодо іншої повинно бути не менше 1 м. При подачі вантажу на площадку не допускається присутність людей в небезпечній зоні.

Стропальник, що знаходиться у відкритому отворі будівлі, може приймати на приймальну площадку вантаж, тільки тоді, коли вантаж знаходиться на висоті 20…30 см над огорожею.

Для розстропування вантажу стропальник може виходити на приймальну площадку тільки після того, як вантаж буде опущений на площадку. Забороняється знаходження стропальника на приймальній площадці під час опускання і наведення вантажу, а також під вантажем, що опускається, між вантажем і огорожею або стіною будівлі.

На виносній площадці слід вивішувати табличку з вказівкою номера, вантажопідйомності, дати випробування, прізвища особи, відповідальної за справний стан і безпечну експлуатацію площадки. Таблицю мас вантажів, що подаються на площадку, вивішують на видному місці на шляху підходу до площадки.

1.2 Загально майданчикові питання виробничої санітарії та гігієни праці

Загально майданчикові питання виробничої санітарії та гігієни праці, які включають в себе:

1) забезпечення працюючих санітарно-побутовими приміщеннями;

2) забезпечення працюючих питною водою;

3) забезпечення на будівельному майданчику, на під’їзних та внутрішньо майданчикових дорогах, на майданчиках укрупнювального збирання конструкцій необхідної (нормованої) величини освітленості;

4) забезпечення внутрішньо майданчикових заходів захисту від шуму.

1.2.1 Забезпечення працюючих санітарно-побутовими приміщеннями

До початку виконання будівельно-монтажних робіт працюючі повинні бути забезпечені санітарно-побутовими приміщеннями, а також необхідними тимчасовими (на час виконання робіт) виробничими будівлями: майстернями, складами, котельнями, спорудами, я4кі забезпечують подачу енергоресурсів і т.ін.

1.2.1.1 Класифікація тимчасових мобільних будівель

Тимчасові будівлі і споруди застосовуються для забезпечення виконання будівельно-монтажних робіт, організації побутового обслуговування будівельників і управління будівельним комплексом.

Тимчасові будівлі зводять для обслуговування будівельного виробництва і робітників, зайнятих на будівельно-монтажних роботах і в підсобному виробництві. Після закінчення будівництва всі тимчасові будівлі ліквідовують, тому з метою економії коштів об'єм тимчасового будівництва має бути мінімальним.

При будівництві промислових підприємств часто житлові будинки зводять наперед основного будівництва, використовуючи їх тимчасово для розміщення будівельників.

З метою зниження вартості тимчасового будівництва в даний час застосовують наступні інвентарних типів тимчасові будівлі: пересувні, такі, що перевозяться і збірно-розбірні.

Пересувні будівліє найбільш сучасним і ефективним типом тимчасових будівель різного призначення. Можливість перевезення їх в готовому вигляді (вантажними автомобілями, автотягачами або тракторами) виключає необхідність в монтажі і демонтажі. Час установки таких будівель обчислюється хвилинами.

Під пересувні будівлі використовують спеціально запроектовані автофургони, переобладнані, а також такі що вийшли із ладу автобуси, тролейбуси і залізничні вагони.

У пересувних будівлях розміщують контори виробників робіт, роздягальні, гуртожитки для робітників, майстерні різного призначення, штукатурні і малярні станції і так далі.

У фургонах розміщують об'єкти адміністративно - господарського, побутового і виробничого призначення. Кузов автофургона зовні обшитий 1-мм листовою сталлю по дерев'яному каркасу, а зсередини фанерою з прокладкою шару мінеральної вати або іншого теплоізолюючого матеріалу.

В деяких випадках пристосовують для потреб будівельників пасажирські або вантажні вагони застарілих типів.

Тимчасові будівлі, що перевозяться, розташовуються на санчатах, є економічними тимчасовими будівлями. В межах будівельного майданчика на короткі відстані їх можна перевозити в причепі трактором або автомобільним тягачем; на великі відстані їх завантажують на автопричіпи або залізничні платформи. Конструкція їх така ж, як і пересувних будівель.

Вантаження і розвантаження будівлі проводиться автокраном вантажопідйомністю не менше 5 тс.

При неможливості отримання пересувних або таких, що перевозяться тимчасових будівель, а також при необхідності мати за умовами будівництва тимчасові будівлі великих площ удаються до будівництва менш економічних збірно-розбірних тимчасових будівель каркасно-панельної або панельної конструкції і з об'ємних елементів.

Будівлі каркасно-панельного типує такими, що мають зазвичай дерев'яний несучий каркас із захищаючими щитами або панелями з дерева або місцевих матеріалів - комишиту, соломита і ін. Залежно від призначення тимчасових будівель захищаючі щити і панелі можуть бути холодними або утеплюючими теплоізоляційними матеріалами. Будівлі панельного типу мають більше розповсюдження в порівнянні з каркасно-панельними як простіші в збиранні.

Дерев'яні панелі складаються з дерев'яних брусків, обшитих з двох боків шпунтованними дошками. Між обшивками прокладають шар утеплювача. У панельних будівлях особливу увагу слід звертати на непродуваємість стиків захищаючих панелей. Стики ретельно конопатять і закривають нащільниками на шурупах

До збірно-розбірних будівель слід віднести і будівлі, що монтуються з пневматичних конструкцій. Для них застосовують легкі повітронепроникні синтетичні матеріали, основним з яких є нейлон, що дозволяє отримувати матеріали з об'ємною вагою 0,25-0,5 кг/м3 і з міцністю на розтягування 10-20 кгс/мм2. Застосовують наступні різновиди будівель з пневматичними конструкціями:

воздухоопірні будівлі, усередині яких створюється надлишковий тиск 0,01-0,02 ат;

пневмокаркасні будівлі, в яких несучі конструкції (звичайно арки і обв'язування) складаються із замкнутих елементів, в порожнинах яких створюється надлишковий тиск до 0,05 ат;

комбіновані будівлі, в яких окрім несучих і захищаючих пневматичних конструкцій влаштовується легкий металевий каркас.

Для тимчасових будівель будівельних майданчиків найбільш доцільне застосування пневмокаркасних і комбінованих арочних будівель, в яких можна розміщувати склади, гаражі, майстерні.

Номенклатура тимчасових будівель і споруд залежить від багатьох чинників, зокрема від наявності в районі будівництва промисловості будівельних матеріалів; кількості субпідрядних організацій і чисельного складу робітників в них; кліматичних умов.

Класифікація тимчасових будівель і споруд здійснюється відповідно до ГОСТ 25957 – 83 [22]:

за типом мобільності: контейнерні і збірно-розбірні.

по функціональному призначенню:

а) виробничі (майстерні, лабораторії, установки виробничого і інженерного забезпечення, станції і підстанції), приведені в додатку Д.1;

б) складські, приведені в додатку Д.2;

в) допоміжні (адміністративні і санітарно-побутові будівлі), приведені в додатку Д.3;

г) житлові і суспільні, приведені в додатку Д.3;

3) за кліматичними умовами і навантаженнями:

а) північного виконання (П), t = – 55оС;

б) звичайного (З1), t = – 45оС і (З2), t = – 35оС;

в) південного (П), t = –25оС.

4) по конструктивному рішенню, методам будівництва і експлуатації тимчасові будівлі підрозділяються на неінвентарні, споруджувані з розрахунку на однократне використання, і інвентарні (мобільні), т. б. розраховані на багатократне перебазування і використання на різних об'єктах. Будівництво неінвентарних будівель, як правило, економічно не виправдане і може допускатися тільки як виключення. Доцільно як тимчасові будівлі і споруди використовувати існуючі будівлі, що підлягають зносу і приміщення в будівлях, що зводяться.

Адміністративні і побутові приміщення будівельно-монтажних організацій необхідно, як правило, розміщувати в мобільних будівлях. Допускається використовувати для цих цілей будівлі об'єктів, що будуються, і що підлягають зносу.

Мобільна (інвентарна) будівля або споруда - будівля або споруда комплектного заводського постачання, конструкція якої забезпечує можливість її передислокації.

Детальна класифікація по функціональному призначенню мобільних (інвентарних) будівель і споруд приведена в табл. 1.35 і показана на рис. 1.35.

Рисунок 1.35 - Класифікація мобільних будівель

Параметри тимчасових будівель регламентуються ГОСТ 22853 – 86 [23]:

1) габаритні розміри (додатки Д.1 і Д.2);

2) розрахункові терміни служби в роках (не менше):

а) контейнерні з незнімною ходовою часткою - 10;

б) контейнерні із знімною ходовою часткою - 15;

в) збірно-розбірні - 20.

3) число передислокацій за розрахунковий термін служби (не менше):

а) збірно-розбірні з блок контейнерів - 5;

б) з плоских і лінійних елементів - 3.

Таблиця 1.35 - Класифікація мобільних будівель і споруд

Вид

Різновид

1. Виробничі

Майстерні:

ремонтно-механічна;

інструментальна;

електротехнічна;

санітарно-технічна;

столярно-теслярська;

підготовки обробних матеріалів;

арматурна;

діагностична;

ремонту засобів малої механізації;

ремонту будівельних машин;

ремонту автомобілів.

Станція технічного обслуговування і ремонту

будівельних машин і автомобілів (профілакторій).

Лабораторії:

будівельна;

контролю зварних з'єднань

Установки:

Бетонорозчинозмішувальна зі складами;

бетонозмішувальна зі складами;

формування і термообробки залізобетонних

виробів;

асфальтобетонна;

ацетиленова;

каптажа джерел;

водозабору з поверхневих джерел;

очищення води поверхневих джерел;

знезараження води;

отримання води з твердих атмосферних опадів;

обеззалізування води підземних джерел;

очищення стічних вод.

Станції:

малярна;

штукатурна;

насосна над артезіанськими свердловинами;

насосна

Електростанція

Комплектна трансформаторна підстанція

Водонапірна башта

Резервуар для води

Котельна

2. Складські

Комори:

матеріальна;

Продовження таблиці 1.35

Вид

Різновид

інструментально-роздавальна нормокомплекту механізмів, інструменту і інвентарю для виробництва робіт

Склад матеріально-технічний

Склад технологічного устаткування

Склад цементу

Склад заповнювачів для бетону

3. Допоміжні

Контора

Диспетчерська

Будівля для проведення занять і культурно-масових заходів

Гардеробна (з вмивальною, приміщенням для відпочинку і сушаркою)

Душова з гардеробною

Будівля для короткочасного відпочинку, обігріву і сушки одягу робітників

Сушарка для одягу і взуття робітників

Туалет

Туалет з кімнатою для гігієни жінок

Їдальні:

на напівфабрикатах (доготовочная);

роздавальна;

на сировині (заготівка)

Медпункт-ізолятор

4. Житлові

Житлові будинки:

одноквартирний;

Багатоквартирний

Гуртожиток

5. Суспільні

Контора з радіовузлом

Дитячий ясла-сад

Школа

Здоров пункт

Фельдшерсько-акушерський пункт із стаціонаром

Магазин змішаної торгівлі (повсякденного попиту)

Їдальня (на сировині з випічкою хліба)

Пекарня

Приймальний пункт комбінату побутового обслуговування

Комбінат побутового обслуговування

Баня-пральня

Баня

Пральня

Клуб

Здоровпункт з ізолятором

Склад комплексу підсобних будівель для будівельного майданчика визначається з урахуванням:

можливості максимального використання постійних або таких, що знов зводяться об'єктів;

застосування мобільних будівель заводського виготовлення для забезпечення будівельного виробництва і що працюють на будь-якій ділянці і етапі будівництва;

підбору раціонального складу будівель; відповідного умовам і календарному плану будівництва.

Адміністративні і побутові приміщення будівельно-монтажних організацій необхідно, як правило, розміщувати в мобільних будівлях.

Побутова будівля - це споруда, що стоїть окремо, яку можна використовувати як для службових, так і житлових приміщень.

В даний час наявність різних приміщень, які мають в своєму розпорядженні побутові містечка, надає робочому-будівельнику до 14 послуг, а саме: можливість переодягнутися, вмиватися, прийняти душ, висушити спецодяг, обігрітися і відпочити, пообідати, утамувати жагу, замовити і отримати продукти харчування і напівфабрикати, потрапити на прийом до лікаря і прийняти медичні процедури, придбати і почитати газету, побувати в перукарні, купити квитки в театр і отримати в пересувній бібліотеці необхідну книгу.

Склад підсобних будівель (приміщень) для будівельного майданчика залежить від організаційно-технологічних умов будівництва; тривалість будівельно-монтажних робіт на об'єкті, що зводиться; характеру залучених ресурсів, ступеня розвитку будівництва і стану його матеріально-технічної бази, порядку санітарно-гігієнічного і побутового обслуговування працюючих.

Відповідно до вимог п. 43 розділу 2 СНіП 2.09.04-87 [24] і п. 1.13 СНіП III – 4 – 80* [2] робітники, керівники, фахівці і службовці, зайняті на будівельних об'єктах, мають бути забезпечені санітарно-побутовими приміщеннями (вбиральнями, сушарками для одягу і взуття, душовими, приміщеннями для їди, відпочинку і обігріву, кімнатами гігієни жінок і туалетами) залежно від віднесення їх до відповідної групи виробничих процесів, вказаних в додатку 4., відповідно до норм, що діють, номенклатури інвентарних будівель, споруд і установок і їх комплексів для будівельних і монтажних організацій.

Підготовка до експлуатації санітарно-побутових приміщень і приладів для працюючих на будівельному майданчику має бути закінчена до початку основних будівельно-монтажних робіт.

При реконструкції діючих підприємств санітарно-побутові приміщення слід влаштовувати з урахуванням санітарних вимог, дотримання яких обов'язково при здійсненні виробничих процесів підприємства, що реконструюється. Номенклатура приміщень службово-побутового призначення представлена в таблиці 1.36.

Таблиця 1.36 - Номенклатура будівель і споруд