Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по спецкурсу Кабанец В.И.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.21 Mб
Скачать

1.3.2.2 Класифікація стаціонарних установок пожежогасіння

Автоматичні спринклерні і дренчерні системи гасять вогнище пожежі без участі людини з одночасною подачею сигналу пожежної тривоги. Такі системи встановлюють в приміщеннях, де вогонь може виникнути і швидко поширитися (приміщення книгосховищ, бібліотек і т. ін.). Автоматичні спринклерні системи складаються з водоживильників, в які входять зовнішня мережа, гідропневматичний і водонапірний баки; водопідвідних трубопроводів, контрольно-сигнального клапана (КСК); спринклерной мережі, що включає подвідні і розподільні трубопроводи; спринклерних зрошувачів (спринклерів). Контрольно-сигнальний клапан і трубопроводи за ним утворюють секцію, яку можна швидко відключити для ремонту. Спринклери, що розкриваються при підвищенні температури і заливають вогнище пожежі, складаються з штуцера з рамою і розеткою, діафрагми з отвором, який закривається скляним клапаном. Клапан притиснутий до отвору термочутливим замком, який складається з трьох пластинок, спаяних легкоплавким припоєм. При виникненні пожежі припій під дією температури плавиться, замок розпадається, тиск води вибиває клапан, вода, ударяючись об розетку, розбризкується і зрошує площу до 12 м2. Зі всіх встановлених спринклерів розкривається лише їх частина, яка розташована над вогнищем пожежі. Автоматичні дренчерні системи по конструкції аналогічні спринклерним. Як зрошувачі в них використовуються дренчери - пристрої, аналогічні спринклерам, але без клапана і термочутливого замку. Вода подається в дренчери по розподільному трубопроводу при відкритті клапана групової дії, який управляється спринклером, встановленим на спонукальному трубопроводі. При виникненні пожежі спринклер розкривається, груповий клапан відкривається і вода, що поступає через всі дренчери, заливає вогнище пожежі. Напівавтоматичні дренчерні системи дистанційної дії включаються людьми при виникненні пожежі або небезпеки його поширення. Такі системи влаштовані так само, як автоматичні дренчерні, але не мають спонукального трубопроводу і клапана групової дії. Пуск системи здійснюється засувкою з електроприводом або звичайною засувкою, що знаходиться у вузлі управління.

Вибір пристосувань і основних варіантів для пожежогасінні

Для того, щоб подавити процес горіння першим кроком має бути інтенсивне зменшення компонента горіння, зниження температури процесу горіння або, навпаки, збільшення енергії горіння, для швидшого вигорання горючого компонента. Для цього на сьогоднішній день в пожежогасінні застосовується один з нижче перерахованих способів пожежогасіння:

зниження епіцентру горіння за рахунок ізолювання вогнища пожежі або розбавлення повітря в районі пожежі негорючими речовинами (наприклад, газами), або насиченість киснем повітря до меж, в яких не може відбуватися горіння;

інгібірування хімічної реакції, тобто гальмування виниклої реакції окислення;

зниження температур, які приводять до самозагорання, спалаху речовин легкого займання безпосередньо у вогнищі горіння, до температур нижче за горіння і зрештою до припинення горіння в цілому;

механічний тиск на вогнище в результаті подачі на полум'я сильного струменя негорючого газу або холодної рідини;

створення умов, при яких полум'я вимушене буде поширяться по вузьких ходах або ж взагалі горіти не поширюючись на подальші ділянки.

Аби реалізувати вище представлені методи вогнегасіння можна використовувати різні досяжні матеріали, наприклад, такі як пісок, вода, інколи це можуть бути спеціальні пожежні щити з потрібним устаткуванням.

Найбільш якісним і добре поширеним методом пожежогасінні є вогнегасники. Якщо доводиться гасити об'ємні вогнища спалаху, то в таких випадках застосовують інертні розбавники. У наш час набирають силу і широко використовуються вогнегасні порошки.

У ряді організацій застосовуються автоматичні системи пожежогасіння, що, під час пожежі, приводить до псування приміщення і устаткування. Тому, якщо підходити до вибору пожежогасінні серйозно, слід визначати не лише швидкість вогнегасіння і його якість, але і такий важливий аспект, як низьке сумарне пошкодження. Це дасть можливість зазнати мінімальних збитків, як під час пожежі, так і безпосередньо під час її гасіння.