Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по спецкурсу Кабанец В.И.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.21 Mб
Скачать

1.2.1.6 Опалювання, вентиляція і кондиціонування повітря

При проектуванні систем опалювання і вентиляції тимчасових будівель і приміщень слід дотримувати вимоги СНіП 2.04.05-91*[25].

Розрахункову температуру повітря і кратність повітрообміну в приміщеннях в холодний період року слід приймати по табл. 5.46.

Таблиця 1.46 - Розрахункову температуру повітря і кратність повітрообміну

В приміщеннях тимчасових будівель в холодний період року

Приміщення

Температура в холодний період року °С

Кратність в 1 годину

або об'єм повітрообміну, м3

притоку

витяжки

1. Вестибулі

16

2

-

2. Опалювальні переходи

Не нижче чим на 6 градусів Цельсія рас парної температури приміщень, що сполучаються опалювальними переходами

-

-

3. Гардеробні вуличного одягу

16

-

1

4. Гардеробні для сумісного зберігання всіх видів одягу з неповним переодяганням тих, що працюють

18

З розрахунку компенсації витяжки з душових (але не менш одноразового повітрообміну в 1 г)

Згідно п.4.8

5. Гардеробні при душових (переддушові), а також з повним переодяганням тих, що працюють:

а) гардеробні спецодягу

23

5

5

б) гардеробні домашнього (вуличною і домашньою) одягу

23

З розрахунку компенсації витяжки з душових (але не менш одноразового повітрообміну в 1 ч)

Згідно п.4.8

6. Душові

25

-

м3/ч на 1 душову сітку

7. Туалети

16

-

50 м3/ч на 1 унітаз и 25 м3/ч на 1 пісуар

8. Вмивальні при туалетах

16

-

1

9. Курильні

16

-

10

10. Приміщення для відпочинку, обігріву або охолоджування

22

2 (але не менше 30 м3/ч на 1 чіл.)

3

11. Приміщення для особистої гігієни жінок

23

2

2

12. Приміщення для ремонту спецодягу

16

2

3

13. Приміщення для ремонту взуття

16

2

3

14. Приміщення управлінь, конструкторських бюро, громадських організацій, площею:

а) не більше 36 м2

18

1,5

-

б) більше 36 м2

18

За розрахунком

15. Приміщення для сушки спецодягу

По технологічних вимогах в межах 16-33 °С

То же

16. Приміщення для знепилювання спецодягу

16

«

Примітка. Розрахункова температура повітря в теплий період року і вологість в приміщеннях не нормуються, окрім вказаних в поз. 10-13, 14б, в яких розрахункову температуру слід приймати відповідно до вказівок Сніп 2.04.05-91*, а повітрообмін визначати розрахунком.

У холодний період року подачу підігрітого повітря приточування слід передбачати верхню зону приміщень і, при необхідності, в коридор для відшкодування об'єму повітря, що видаляється з приміщень, повітрообмін в яких встановлений по витяжці.

Для відшкодування повітря, що видаляється з душових, притоку слід передбачати в приміщеннях вбиралень.

У верхній частині стін і перегородок, що розділяють душові, переддушові і вбиральні, слід передбачати установку жалюзійних решіток.

У будівлях загальною площею приміщень не більше 108 м2, в яких розміщено не більше двох убиралень, в холодний період року допускається передбачати природну притоку зовнішнього повітря через вікна.

У теплий період року в приміщення слід передбачати природне надходження зовнішнього повітря через вікна, що відкриваються. Подачу зовнішнього повітря системами з механічною спонукою слід передбачати для приміщень без вікон, а також при необхідності обробки зовнішнього повітря.

У районах з розрахунковою температурою зовнішнього повітря в теплий період року вище 25 °С (параметр А) у приміщеннях з постійним перебуванням людей слід передбачати установку стельових вентиляторів для підвищення швидкості руху повітря до 0,3 - 0,5 м/с.

Видалення повітря слід передбачати, як правило, безпосередньо з приміщень з приміщень системами з природним або механічним імпульсом. У душових і убиралень при трьох санітарних приладах і більш за систему з природним імпульсом використовувати не допускається.

Видалення повітря з вбиралень слід передбачати через душові. У випадках, коли повітрообмін вбиральні перевищує повітрообмін душової, видалення повітря слід передбачати через душову у встановленому для неї об'ємі, а різницю - безпосередньо з вбиральні.

Окремі системи витяжної вентиляції слід передбачати для по приміщень оздоровчих пунктів фельдшерів і лікарських, душових, убиралень. Допускається пристрій суміщеної витяжної вентиляції для душових і убиралень при вбиралень по поз. 4, 5а табл. 1.46.

У гардеробних приміщеннях по поз. 4, 5 табл. 5.46 на 5 чол. і менш, що працюють в одній зміні, в холодній період допускається приймати одноразовий повітрообмін, передбачаючи природну притоку зовнішнього повітря через вікна.

У приміщеннях вбиралень при обґрунтуванні допускається передбачати установку шаф для сушки спецодягу в неробочий час, обладнаних витяжною вентиляцією з природним імпульсом в об'ємі 10 м3/г повітря від кожної шафи.

Розрахункову температуру повітря і повітрообмін в приміщеннях машинописних бюро, копіює-розмножувальних служб, пралень, хімчисток, їдалень (кімнат їди - по нормах для їдалень), оздоровчих пунктів, радіовузлів, телефонних станцій, бібліотек, архівів, кіноапаратів, студій, обчислювальної техніки, торгового і побутового обслуговування, залів зборів і нарад, конференц-залів слід приймати відповідно до СНіП по проектуванню відповідних будівель.