Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TsPU.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Задача 9

У серпні 2013 року Першин (орендодавець) звернувся до суду з позовом до Друженка (орендаря) про розірвання договору оренди, відшкодування матеріальної та моральної шкоди, посилаючись на те, що 6 квітня 2013 року між ними  було укладено договір оренди трактора К-701 строком на один рік та орендною платою в розмірі 3 тис. грн. щомісяця.  

17 травня 2013 року позивачу стало відомо, що трактор знаходиться без догляду, у технічно несправному стані та розукомплектований, що підтверджується актом державного інспектора Держтехнагляду від 25 травня 2013 року. Борг відповідача з орендної плати становить 10 тис. грн. Матеріальна шкода внаслідок розукомплектування та доведення трактора до технічно несправного стану складає: вартість мосту - 55 тис. грн., ручного гальма - 2 900 грн., шини 720/665 ФД№12 -  2 945 грн., НШ-100А-Зл - 446 грн., НШ-71В-Зл - 443 грн., сильфонів - 416 грн., ТНВД - 7 тис. грн., усього на суму 69 140 грн. Зазначеними діями відповідача йому нанесено моральну шкоду. Просив стягнути з відповідача на його користь 79 140 грн. матеріальної шкоди, 15 тис. грн. моральної шкоди та розірвати договір оренди.

Яке рішення прийме суд? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 10

У травні 2013 року Третьякова пред’явила позов до Дружка про визнання договору лізингу дійсним. Посилалась на те, що між нею та відповідачем була досягнута домовленість щодо передачі йому у лізинг терміном на 30 місяців легкового автомобіля марки Тайота, про що 20 лютого 2013 року підписано відповідний договір. У цей же день відповідачу було передано автомобіль, підписано акт його передачі, узгоджено графік та розмір оплати лізингових платежів. Проте посвідчити вказаний договір у нотаріальній конторі відповідач відмовився.

Позивач Третьякова вважає, що відповідач безпідставно відмовився від нотаріального посвідчення договору лізингу, який в основному виконаний обома сторонами, тому просила визнати його дійсним.

Чи буде такий договір визнаний дійсним? Яка форма договору лізингу?

Змістовий модуль 6.

Зобов’язання про виконання робіт, розпорядження майновими правами інтелектувальної власності та спільну діяльність

Семінарське заняття 12

Тема 31. Зобов’язання з договору підряду

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття та юридична природа договору підряду.

  2. Елементи договору підряду:

  • Сторони.

  • Істотні умови.

  • Форма.

  • Значення проектно-кошторисної документації.

3. Зміст договору підряду:

  • Права та обов’язки підрядника.

  • Права та обов’язки замовника.

4. Відповідальність сторін за договором підряду та припинення договору.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: договір підряду, підрядник, замовник, субпідрядник, генеральний підрядник, проектно-кошторисна документація, ризик підрядника.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст.837 ЦК України).

Правове регулювання підряду здійснюється Главою 61 ЦК України, ЗУ “Про захист прав споживачів” та правилами окремих видів договору підряду.

Мета договору: виготовлення, обробка, переробка, ремонт речі або виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Характерними рисами договору підряду є:

  1. підрядник виконує роботу за завданням замовника для задоволення його інтересів;

  2. підрядник зобов'язаний виконати певну роботу, результатом якої є виготовлення нової речі або обробка, переробка, ремонт вже існуючої речі;

  3. річ, створена за договором підряду, належить на праві власності підряднику до моменту прийняття виконаної роботи замовником;

  4. підрядник самостійний у виборі засобів і способів досягнення обумовленого договором результату;

  5. підрядник зобов'язаний виконати роботу на свій ризик, тому може одержати винагороду лише, якщо досягне обумовленого договором результату;

  6. підрядник виконує роботу за певну винагороду, право на одержання якої у нього виникає лише після виконання і передачі замовнику її результату, крім випадків встановлених договором або законом.

Юридичні ознаки договору: взаємний, консенсуальний та відплатний.

Сторонами договору є замовник і підрядник. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов'язаний одержати спеціальний дозвіл.

Зміст договору підряду становить сукупність прав і обов’язків підрядника та замовника. Зокрема відповідному обов’язку однієї сторони кореспондує відповідне право іншої і навпаки.

Основним обов’язком підрядника є виконання за завданням замовника певної роботи і передача йому результату виконаної роботи.

Строк позовної давності за позовом замовника до вимог щодо неналежної якості роботи в 1 рік. А щодо будівель і споруд - 3 роки від дня прийняття роботи замовником (ст.863 ЦК України).

Якщо договором підряду або законом встановлений гарантійний строк і заява з приводу недоліків роботи зроблена у межах гарантійного строку, то перебіг позовної давності починається від дня заявлення про недоліки. А якщо відповідно до договору підряду роботу було прийнято замовником частинами, то перебіг позовної давності починається від дня прийняття роботи в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]