Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TsPU.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Семінарське заняття 17

Тема 34. Окремі види договорів щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності

Тема 35. Зобов’язання з договору комерційної концесії

Питання для усного опитування та дискусії

1. Ліцензія на використання об’єкта права інтелектуальної власності:

  • Поняття та значення ліцензії.

  • Види ліцензій.

2. Ліцензійний договір:

  • Поняття та юридичні ознаки.

  • Сторони та форма.

  • Істотні умови.

  • Зміст договору.

  • Припинення договору.

  • Види ліцензійних платежів.

3. Договір комерційної концесії:

  • Поняття, сторони, істотні умови та форма.

  • Зміст договору.

  • Припинення договору.

  • Договір субконцесії.

Вирішіть задачі:

Ситуативні завдання

Студенти вирішують ситуації за поданою фабулою з теми заняття:

Задача 1

Троє конструкторів-винахідників створили корисну модель «Пристрій для демонтажу шин» та одержали патент. Співвласники патенту на цю модель одержали від акціонерного товариства пропозицію про продаж патенту. Двоє з трьох співвласників висловили бажання продати його на умовах, запропонованих акціонерним товариством, але третій співвласник проти цього заперечував, доводячи, що вони самі повинні удосконалити модель та одержати патент на винахід, який пізніше може бути реалізований з більшою вигодою.

Оскільки досягти домовленості не вдалося, власники патенту звернулись за консультацією до юриста.

Яке роз’яснення їм необхідно дати? Які способи передачі патентних прав на використання запатентованих розробок передбачає чинне законодавство? Чи може бути корисна модель одночасно запатентованою як винахід?

Задача 2

На протязі декількох років власник патенту Кузін відмовлявся від неодноразових пропозицій надати дозвіл на використання винаходу. Зацікавлений у використанні винаходу автомобільний завод звернувся до суду з позовом про надання йому примусової ліцензії (дозволу) на використання винаходу.

Який строк дії патенту на винахід встановлює законодавство України? Чи вправі власник патенту заборонити іншим особам використовувати винахід? Які правові наслідки спливу строку дії патенту? Яке рішення повинен прийняти суд?

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: ліцензія, виключна ліцензія, одинична ліцензія, невиключна ліцензія, ліцензійний договір, ліцензіар, ліцензіат, договір комерційної концеції (франчайзинг), правоволоділець, користувач, промислова власність.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Правове регулювання здійснюється спеціальними правилами, закріпленими в міжнародних та національних правових актах, таких як:

Паризька конвенція про охорону промислової власності від 20.03.1883 р.,

Мадридська угода про міжнародну реєстрацію знаків від 14.04.1891 р.,

Протокол до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків прийнятий в Мадриді 28 червня 1989 р.

закони України:

«Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» (в редакції від 01.06.2000 р.),

«Про охорону прав на зазначення походження товарів» (від 16.05.1999 р.),

«Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (від 15.12.1993 р.),

«Про охорону прав на промислові зразки» (від 15.12.1993 р.),

«Про охорону прав на сорти рослин» ( в редакції від від 17.01.2002 р.),

«Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» (від 5.12.1997 р.).

Ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності це правочин за яким ліцезіар (особа, яка має виключне право інтелектуальної власності) може надати ліцензіату письмове повноваження, яке надає їй право на використання цього об'єкта в певній обмеженій сфері.

У свою чергу ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності поділяється на:

  • Виключну ліцензію - видається лише одному ліцензіату і виключає можливість використання ліцензіаром об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та видачі ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта у зазначеній сфері.

  • Одиничну ліцензію – видається лише одному ліцензіату і виключає можливість видачі ліцензіаром іншим особам ліцензій на використання об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, але не виключає можливості використання ліцензіаром цього об'єкта у зазначеній сфері.

  • Невиключну ліцензію – не виключає можливості використання ліцензіаром об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та видачі ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта у зазначеній сфері.

За ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін, за урахуванням вимог чинного законодавства України.

За договором комерційної концесії (франчайзингу) одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (користувачеві) за плату право користування відповідно до її вимог комплексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) продажу певного виду товару та (або) надання послуг.

Юридичні ознаки договору: взаємний, консенсуальний, відплатний.

Сторонами договору комерційної концесії є виключно суб'єкти підприємницької діяльності: юридичні особи та фізичні особи-підприємці, як українські, так і іноземні.

Предметом договору комерційної концесії є виключні права, які надаються правоволодільцем користувачеві на використання таких об'єктів права інтелектуальної власності як торговельні марки, промислові зразки, винаходи, твори, комерційні таємниці тощо, а також комерційний досвід та ділова репутація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]