Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TsPU.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Семінарське заняття 3

Тема 28. Зобов’язання з договору купівлі-продажу

Ситуативні завдання

Студенти виконують завдання та вирішують ситуації за поданою фабулою з теми заняття

1. Виконайте завдання: Завдання 1

Складіть перелік документів, які особи повинні подавати до нотаріальної контори (приватному нотаріусу) для нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу житлового будинку.

Який розмір державного мита при цьому сплачується?

Використайте для виконання завдання Закон України від 2 вересня 1993 р. «Про нотаріат», Декрет Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року «Про державне мито», Порядок виконання нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Мінюсту від 22.02.2012 р. (Офіційний вісник України. — 2012. — № 17. — Ст. 632).

2. Вирішіть задачі: Задача 1

У жовтні 2011 року Моргун купив у Дворнікова складний велосипед. У травні 2012 року Моргун попросив Синаєва підготувати (розібрати, почистити) велосипед для поїздок, за що заплатив Синаєву 10 грн. При розборці велосипеда була виявлена тріщина на вилці переднього колеса, а також частковий зрив різьби на зажимному гвинті сідла.

Моргун звернувся до суду з позовом до Дворнікова з вимогою розірвати договір та повернути сплачену суму, а також відшкодування йому збитки у сумі 10 грн. Дворніков заявив, що по-перше, про виявлені недоліки він сам не знав, по-друге, Моргун не подав йому претензію, а зразу звернувся з позовом до суду, і по-третє, оскільки після покупки велосипеда пройшло більше 6 місяців, то позивач пропустив строк позовної давності.

Яке рішення повинен винести суд?

Задача 2

У вересні 2010 р. Арбузов звернувся до суду із позовом до Бабкіної про визнання недійсною окремої частини правочину. У позові він зазначав, що він у 2007 р. поїхав за кордон з метою заробити гроші на покупку квартири. Періодично висилав зароблені гроші відповідачці, на той час його дружині. У кінці березня 2009 р. відповідачка повідомила йому по телефону, що вона купила для них квартиру.

У грудні 2009 р. він повернувся із-за кордону та разом із відповідачкою та донькою став проживати у зазначеній квартирі. Документів на квартиру він не перевіряв, оскільки у цьому не було необхідності. У серпні 2010 р. між ним та відповідачкою шлюб було розірвано. Відповідачка відмовилась показати документи на квартиру, тому він ознайомився із ними у ЖЕКу. Тоді йому стало відомо про незаконність укладення договору. За цим договором квартира була куплена на його неповнолітню доньку — Галину. Представником покупця за договором виступала його колишня дружина — відповідачка.

Посилаючись на порушення нотаріусом п. 3.2.-3.3. Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, оскільки він не давав згоди на вчинення цього правочину, а також на порушення норм Сімейного кодексу України, зокрема ст. ст. 54, 65, просив визнати недійсною частину договору купівлі-продажу квартири, у якій зазначено, що покупцем є Галина. Просив визнати за ним право спільної сумісної власності на квартиру, встановивши, що справжнім покупцем квартири була колишня дружина Бабкіна. Також Арбузов просив стягнути на його користь з відповідачки судові витрати та витрати на оплату допомоги адвоката.

Вирішіть спір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]