Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TsPU.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Семінарське заняття 14

Тема 32. Окремі види договору підряду

Питання для усного опитування та дискусії

1. Договір підряду на проектні та пошукові роботи:

  • Поняття та значення.

  • Істотні умови.

  • Зміст договору.

  • Відповідальність сторін за невиконання, неналежне виконання умов договору.

2. Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт:

  • Поняття та сторони договору.

  • Істотні умови договору.

  • Зміст договору.

  • Особливості виконання договору.

  • Відповідальність за договором.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: договір підряду на проектні та пошукові роботи, договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт, підрядник, замовник, субпідрядник, генеральний підрядник, проектно-кошторисна документація, ризик підрядника.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

За договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити їх (ст.887 ЦК України).

Правове регулювання договірних відносин даного виду здійснюється як загальними положеннями про підряд, так і спеціальними нормами, що містяться в §4 гл.61 ЦК України.

Сторонами договору є замовник і підрядник (проектувальник, пошукач). Ними можуть бути ті ж особи, що і за договором будівельного підряду. Широко застосовується система генерального підряду.

Предметом договору є виконання підрядником проектних та (або) пошукових робіт, які повинні завершитися розробкою проектної або іншої технічної документації або наданням замовнику даних про проведені пошуки.

За договором на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт підрядник (виконавець) зобов’язується провести за завданням замовника наукові дослідження, розробити зразок нового виробу та конструкторську документацію на нього, нову технологію тощо, а замовник зобов’язується прийняти виконану роботу та оплатити її (ст.892 ЦК України).

Правове регулювання даного договору здійснюється Главою 62 ЦК України та іншими правовими актами.

Сторонами договору є виконавець та замовник, якими можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Як правило, виконавцями є науково-дослідні, конструкторські і технологічні організації, наукові центри, навчальні заклади, академічні наукові установи.

Предметом договору є результат виконаних науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт, що може виражатися в науковому дослідженні, зразку нового виробу та конструкторській документації на нього, новій технологій тощо. Специфіка предмета даного договору полягає не лише в творчому характері результату, що повинен бути досягнутим виконавцем, але й в неможливості наперед визначити його конкретні параметри. Тому при укладенні договору сторони лише визначають загальні науково-технічні, економічні, екологічні та інші вимоги, яким повинен відповідати результат.

Вираженням непередбаченості науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт є покладання на замовника ризику випадкової неможливості досягнення результату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]