Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TsPU.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: зобов’язання щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності, авторський договір, договір про передачу суміжних прав, автор, твір, паушальний платіж, роялті.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

За авторським договором про передачу невиключного права на використання твору автор (чи інша особа, яка має авторське право) передає іншій особі право використовувати твір певним способом і у встановлених межах.

Правове регулювання здійснюється спеціальними правилами, закріпленими в міжнародних та національних правових актах, таких як:

Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів від 24.07.1971 р.,

Римська міжнародна конвенція про охорону прав виконавців, виробників фонограм та організацій мовлення від 26.10.1961 р.,

Договір Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право, прийнятий Дипломатичною конференцією 20.12.1996 р.,

Будапештський договір про міжнародне визнання депонування мікроорганізмів з метою патентної процедури від 28.04.1977 р.

законами України:

«Про авторське право і суміжні права» ( в редакції від 11.07.2001 р.),

«Про видавничу справу» (від 19.07.1997р. ),

«Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (від 16.11.1992 р.),

Закон України «Про електронний цифровий підпис» (від 22.03.2003 р.),

«Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» (в редакції від 31.05.2005 р.),

«Про інформацію» (в редакції від від 13.01.2011 р.),

«Про кінематографію» (від 13 січня 1998 р.),

«Про наукову і науково-технічну експертизу» (від 0 лютого 1995 р.),

«Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» (в редакції від від 10.07.2003 р.),

постановою Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2000 р. N 1555 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р.)

«Про порядок виробництва, зберігання, видачі контрольних марок та маркування примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних

Договори про передачу прав на використання творів укладаються у письмовій формі. В усній формі може укладатися договір про використання (опублікування) твору в періодичних виданнях (газетах, журналах тощо).

Істотними умовами договору є: строк дії договору, спосіб використання твору, території, на яку поширюється передаване право, розмір і порядок виплати авторської винагороди.

Авторська винагорода визначається у договорі у вигляді відсотків від доходу, отриманого від використання твору, або у вигляді фіксованої суми чи іншим чином. При цьому ставки авторської винагороди не можуть бути нижчими за мінімальні ставки, встановлені КМ України. Оплата авторського гонорару може здійснюватись шляхом паушального платежу (одноразово) чи шляхом роялті (залежно від кількості реалізованих примірників)

Майнові права виробників фонограм і виробників відеограм (суміжні права) можуть передаватися (відчужуватися) іншим особам на підставі договору про передачу суміжних прав, в якому визначаються спосіб використання фонограми (відеограми), розмір і порядок виплати винагороди, строк дії договору, строк використання фонограми (відеограми), територія, на яку розповсюджуються передані права, тощо. Визначені договором ставки винагороди не можуть бути нижчими за мінімальні ставки, встановлені КМ України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]