Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_TsPU.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

3. Зміст семінарських занять

Змістовий модуль 5.

Зобов’язання щодо передачі майна у власність чи інше речове право

Семінарське заняття 1

Тема 28. Зобов’язання з договору купівлі-продажу

Питання для усного опитування та дискусії

1. Юридична природа договору купівлі-продажу:

  • Джерела правового регулювання договору купівлі-продажу.

  • Поняття та юридичні ознаки договору купівлі-продажу.

2. Елементи договору купівлі-продажу:

  • Сторони договору купівлі-продажу.

  • Істотні умови договору купівлі-продажу.

  • Форма договору купівлі-продажу.

3. Зміст договору купівлі-продажу:

  • Права та обов’язки продавця.

  • Права та обов’язки покупця.

4. Цивільно-правова відповідальність сторін за договором купівлі-продажу:

  • Форми (міри) цивільно-правової відповідальності сторін за договором купівлі-продажу.

  • Претензії та позови за договором купівлі-продажу.

  • Значення гарантійного строку, строку придатності і строку служби у цивільному праві.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: договір купівлі-продажу, продавець, покупець, двосторонній, відплатний, консенсуальний договір, форма договору, захист від евікції, товар (майно), майнові права, право вимоги, кількість, якість, асортимент, комплект, комплектність, тара (упаковка), гарантійний строк, строк служби, строк придатності, претензії, позовна давність.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст.655 ЦК України).

Правове регулювання договору купівлі-продажу здійснюється Главою 54 ЦК України, ГК України, ЗУ України “Про захист прав споживачів”, ЗУ України України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», ЗУ України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (2010 р.) та іншими актами цивільного законодавства.

Мета договору: перенесення права власності на річ, яка є товаром, покупцеві.

Юридичні ознаки договору: взаємний, консенсуальний (реальний) та відплатний.

Сторонами договору є продавець і покупець.

Істотною умовою договору є умова про предмет, яким може бути: 1) товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому; 2) майнові права (наприклад, зафіксовані у цінних паперах); 3) право вимоги, яке не має особистого характеру (застосовуються положення про відступлення права вимоги, якщо інше не встановлено договором або законом).

Форма договору: усна (в тому числі шляхом вчинення конклюдентних дій) або письмова.

Зміст договору становлять права та обов’язки сторін. При цьому відповідному обов’язку продавця кореспондує відповідне право покупця і навпаки.

Гарантійним є строк, встановлений договором або законом, протягом якого продавець гарантує якість товару. Він починається з моменту передання товару покупцеві, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу. Строком придатності є строк, зі спливом якого товар вважається непридатним для використання за призначенням. Він обчислюється від дати виготовлення,.

Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару переходить до покупця з моменту передання йому товару, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.668 ЦК України).

Покупець має право заявити продавцеві або виробникові претензію з приводу не застережених ними недоліків проданої речі. Позов з приводу недоліків проданого товару може бути пред’явлений не пізніше одного року від дня виявлення недоліків у межах строків, встановлених для виявлення недоліків, а якщо на товар встановлено гарантійний строк (строк придатності), - від дня виявлення недоліків у межах гарантійного строку (строку придатності) (ст.681 ЦК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]