Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya_1 (1).docx
Скачиваний:
185
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
109.52 Кб
Скачать

4. Осн. Іст типи світогляду.

Свiтогляд - це система уявлень людини про світ, мiсце лю¬дини у cвіті, вiдношення людини до свiтy та до самої себе. осн типи світогляду: 1.Міфологічний - це результат практично-духовної дiяльностi людини. У мiфологiчному свiтоглядi людина не вiдокремлює себе вiд речей природного світу, а окрема людина не вiдокремлює себе вiд суспiльства в цiлому. 2.Науковuй свiтогляд є теоретичною формою ставлення до світу. Cвіт у ньому об'єктивно розглядається таким яким він є незалежно вiд людини, а людина вбачається в ньому тiльки час¬тиною світу - природи чи суспiльства. 3.Мистецтво є практично-духовною дiяльнiстю. Мистецький свiтогляд дає суб'єктивний образ свiтy, в якому художник дося¬гає rapмонії зi cвітом тому навіть сучасне художне бачення свiту близьке до мiфологiчного. 4.Релiгiйний свiтогляд чiтко подiляє світ та людину, природнє та надприроднє, земне та потойбiчне. У релiгiйному свiтоглядi, через вipy в потойбiчне, надприродне Божественне начало, людина виробляє власне ставлення до свiтy, надає йому смислової завершеностi i таким чином досягає rapмонії з ним. 5. Фiлософiя є теоретичною формою ставлення людини до cвi¬ту. Порiвняно з наукою її особливiсть поля гає в тому, що вона дає змогу об'єктивно, в теоретичнiй формi осмислити світ як світ лю¬дини, розглянути мiсце i становище людини у світi, її смисложиттєві проблеми.

5. Роль ф-фії у формуванні культ. Суч спеціаліста

Фундаментальна роль належить філософії у розвитку і обгрунтуванні культури людства. У теоретичному плані культуроохоронна та культуротворча роль філософії полягає у розробці онтології культури, у відповіді на питання: що у бутті матеріальної та духовної культури належить до справжніх людських цінностей. Продуктивна місія філософії, її соціальна цінність полягає насамперед у її антропологічному призначенні: допомогти людині ствердитися у світі не лише як свідомій, а й високоморальній, емоційно чуйній, розумній істоті. Нині немає нічого актуальнішого, ніж збереження життя на Землі, запобігання глобальній катастрофі людства. Сучасна філософія не може абстрагуватися від можливого апокаліпсису, має бути філософією життя, і в цьому полягає її покликання. Хоч зв'язок філософії з політикою, не дають ніяких підстав для того, щоб змішувати, ототожнювати ці якісно різні форми суспільної свідомості. Як теоретична форма суспільної та індивідуальної свідомості філософія осмислює стратегічні шляхи загальнолюдського існування і містить у собі заряд гуманістичної дальнодії. В індивідуальному аспекті цінність філософії — у пробудженні творчого, конструктивного осмислення людиною самої себе, світу, суспільної практики та суспільного поступу в майбутньому. Якщо у людини немає пориву до нових горизонтів своєї свідомості, самоусвідомлення буття, картини світу, то без цього фактично немає філософії, і навчити її не можна.

6. Осн. Ф-ції філос.

Значущість певних знань залежить від їх ролі і місця в суспільному та інд-му людському бутті, тобто від їх функцій. Ф-фія виконує найрізноманітніші суспільні ф-ції, що і забезпечує її буттєвість ось уже понад дві з половиною тисячі років. Серед них:— світоглядна ф-ція, пов'язана передусім із системним абстрактно-теоретичним, понятійним поясненням світу;— загальнометодологічна ф-ція, що полягає у формуванні заг-них принципів і норм одержання знань, її координації та інтеграції;— пізнавальна (гносеологічна) ф-ція, що полягає в поясненні найбільш загальних принципів буття та вихідних основ нашого мислення;— прогностична ф-ція, яка розкриває загальні тенденції (передбачення) розвитку людини і світу;— критична ф-ція з її принципом «піддавай усе сумніву», виконуючи антидогматичну роль у розвитку знань;— аксіологічна ф-ція з її вимогою дослідження об'єкта з точки зору найрізноманітніших цінностей;— соц.-на ф-ція, завдяки якій соц.-не буття не лише одержує необхідну інтерпретацію, а й може зазнати змін;— гуманістична ф-ція, яка шляхом утвердження позит-го сенсу і мети життя, формування гуманістичних цінностей та ідеалів виконує роль інтелектуальної терапії;— освітня ф-ція, пов'язана з впливом ф-фії на свідомість людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]