Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_культурологія_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Вимоги до знань та умінь

Студент, який освоїв курс «Культурологія», повинен:

знати:

  • вихідні поняття та терміни культурології;

  • основні культурологічні теорії;

  • загальні закономірності культурно-історичного процесу;

  • основні етапи розвитку культури, їх особливості, духовні цінності і пріоритети;

  • головні досягнення в різних галузях культури, у т. ч. шедеври українського та зарубіжного мистецтва;

  • факти з життя та діяльності провідних діячів світової та української культури;

уміти:

  • орієнтуватися в розмаїтті явищ і фактів культури, розрізняти специфічні особливості духовного життя різних народів, епох, цивілізацій;

  • аналізувати навчальну та наукову літературу з питань культурології;

  • визначати стильові і жанрові особливості творів українського та зарубіжного мистецтва;

  • чітко і зрозуміло викладати матеріал, що стосується теорії та історії культури, в усній і письмовій формі;

  • підвищувати свій духовний та естетичний рівень, збагачувати свої куль­тур­но-освітні знання шляхом самоосвіти і самовдосконалення.

Анотація змісту навчальної дисципліни

Теоретичні аспекти культури. Специфіка культурологічного знання. Куль­ту­ро­ло­гія як наука та навчальна дисципліна. Напрями та методи культурологічних досліджень.

Поняття “культура”, його походження та зміст. Структура, форми та функції культури. Мистецтво та його місце в системі культури.

Основні теорії та напрями в культурології. Аполлонійська та діонісійська засади європейської культури. Становлення та розвиток української культу­ро­ло­гіч­ної думки.

Співвідношення культури і цивілізації. Типологія цивілізації. Риси сучас­ної цивілізації. Техніка, культура та природа людини.

Культура і суспільство. Роль культурних орієнтацій у розвитку суспільства. Субкультура та контркультура. Культурна ідентифікація. Зв'язок національного і релігійного. Ідея рівноправності культур у сучасному світі. Етноцентризм і патрі­отизм. Культурний релятивізм.

Генезис культури. Первісна культура. Куль­тура народів Стародавнього Сходу. Джерела давньогрецької культури. Куль­тура Стародавньої Греції архаїчного та класичного періодів. Культура еллі­нізму. Особливості давньоримської культури. Антична культура Північного При­чор­номор’я.

Культура західноєвропейського середньовіччя. Культура Візантії. Культура Київської Русі.

Історичні та світоглядні засади культури Відродження. Мистецтво Італійського та Північного Відродження. Піднесення української культури XV – першої пол. XVII ст.

Культура доби бароко і Просвітництва. Стильові та жанрові особливості розвитку мистецтва. Українська культура ІІ пол. XVII - XVIII ст.

Основні тенденції розвитку світової та української культури у ХІХ ст. Розвиток наукових знань, науково-технічні вина­ходи. Художні напрями та стилі Українське національне відродження. Т. Г. Шевченко та його місце в українській та світовій культурі.

Особливості світового культурного процесу ХХ ст. Авангардизм та модернізм у мистецтві. Українська культура 1917 – 1991 рр. Сучасна українська культура.