Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_культурологія_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Форми роботи

Лекції: Специфіка культурологічного знання:

  1. Поняття «культура» та його зміст.

  2. Мистецтво та його місце в системі культури.

Завдання для самостійної роботи:

1. Складіть перелік основних функцій культури, поясніть їх сутність та значення.

2. Визначте, в якому сенсі поняття «культура» вживається у слово­сполу­чен­нях:

  1. озима культура;

  2. феодальна культура;

  3. антична культура;

  4. художня культура;

  5. народна культура;

  6. китайська культура;

  7. європейська культура;

  8. світова культура.

Чи збігаються ці значення поняття з його науковим, філософським розумін­ням?

Тема 2. Теорії та напрями в культурології

Основні парадигми культури. Еволюціоністська концепція куль­ту­ри (Л. Мор­ган, Е. Тайлор, Г. Спенсер). Формаційна та теологічні теорії.

Концепції циклічного розвитку культури. Дж. Віко. Культурно-історичні типи М. Данилевського. Концепція множинності рівноцінних культур О. Шпен­г­лера («Присмерк Європи»). Цивілізаційна теорія А. Дж. Тойнбі («Дослідження історії»).

Аксіологічна концепція (В. Дільтей, В. Віндельбанд, Г. Ріккерт). Погляди на культуру П. С. Гу­­ревича. Ієрархія цінностей О. Чавчавадзе.

Антропологічна (функціональна) теорія культури (Б. Малиновський, К. Леві-Строс, А. Крьобер).

Соціологічні концепції. Теорія соціокультурних систем культури П. Со­ро­кіна.

Аполлонійська та діонісійська засади європейської культури. Криза класич­ного раціонального мислення наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. «Філософія життя». Погляди В. Дільтея, Г. Зіммеля, О. Шпенглера, А. Бергсона. Аполлон і Діоніс як символи різних світовідчуттів та інстинктів у теорії Ф. Ніцше. Сок­ра­тів­ський, художній і трагічний типи культур. Євро­пейська культура XIX ст. як плід перемоги аполло­нійського начала. Ставлення Ніцше до християнства. «Маши­но­божжя».

Українська культурологічна думка. Витоки української культурологічної дум­ки. Символічне трактування культури Г. Сковороди. Погляди на розвиток куль­­тури Т. Шевченка, М. Дра­гоманова, І. Франка, М. Грушевського, Л. Ук­ра­їн­ки, М. Коцюбинського та ін. Становлення української культуро­логічної школи (В. Перетц). Українська культура у трактуванні І. Крип´якевича, Д. Анто­новича, І. Огієнка. Релігійна концепція А. Шептицького. Праці з історії, філософії та соціо­ло­гії культури І. Дзюби, Я. Ісаєвича, А. Макарова, В. Ов­сій­чука, М. Поповича, В. Смолія.

Форми роботи

Лекція: Основні культурологічні теорії.

Завдання для самостійної роботи:

1. Ознайомтеся з концепціями культури: соціологічною (П. Сорокін), аксіологічною (В. Дільтей та інші), антропологічною (Б. Малиновськоий, К. Леві-Стросс, А. Крьобер).

2. Поясніть сутність аполлонійскої та діонісійської засад європейської культури.

3. Проаналізуйте етапи становлення української культурологічної думки. Підготуйте на цю тему коротку інформацію чи реферат.

Тема 3. Культура і цивілізація

Співвідношення культури і цивілізації. Підходи до визначення поняття «цивілізація». Етимологія та словникові значення поняття «цивілізація». Культура і цивілізація з погляду романтиків та І. Канта.

Розбіжності і несумісність культури і цивілізації за О. Шпенглером. Цивілі­за­ція як форма вмираючої культури. Цивілізація і художня культура. Цивілізація і техніка. Трансформація європейської культури в цивілізацію на зламі ХХ – ХХІ століть.

Погляди на цивілізацію А. Дж. Тойнбі. Діючі цивілізації. Фази у розвитку цивілізацій. Історичний процес – коловорот «локальних цивілізацій». Всесвітня історія – багатолінійний (паралельний) розвиток суверенних культур. Релігія як головний і визначальний елемент цивілізації.

Типологія цивілізації. Спільні риси та ознаки цивілізації. Типологія за формаційним, локальним, семіотичним, соціально-економічним, господар­сь­ким, природно-географічним та іншими підходами.

Цивілізація як етап розвитку культури. Риси сучасної цивілізації.

Техніка, культура та природа людини. Етапи розвитку техніки. Техніка –найхарактерніший атрибут сучасної цивілізації.

Науково-тех­нічна революція (НТР) ІІ пол. ХХ ст. Інтеграція науки у виробництво. Використання атомної енергії, кібернетики, генної ін­же­нерії. Вплив НТР на культурні процеси. Техніка і природа.