Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_культурологія_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Форми роботи

Семінар: Культура і цивілізація.

Завдання для самостійної роботи:

1. Порівняйте основні значення поняття «цивілізація» в культурологічних теоріях.

2. Поясніть різницю між поняттями: науково-технічний прогрес (НТП) та науково-технічна революція (НТР).

3. Визначте, яку роль відіграє техніка в житті суспільства на сучасному етапі його розвитку.

Тема 4. Культура і суспільство

Роль культурних орієнтацій у розвитку суспільства. Поняття «цінність». Цінності як еталони та ідеали. Універсальні цінності. Основні сфери культурних цінностей: побут, ідеологія, релігія, художня культура. Залежність сприйняття цінностей від типу культури. Співвідношення цінностей і норм. Регулятивна функція цінностей. Формування індивідуальної системи цінностей. Ціннісні орієнтації людини чи групи людей.

Субкультура. Контркультура. Поняття субкультури. Субкультури норма­тив­ні і ненормативні, формальні і неформальні. Базові і периферійні субкультури. Альтернативна культура. Контркультура, її позитивне і негативне значення. Молодіжні субкультури. Дисидентські, окультні, езотеричні субкультури.

Поняття культурної ідентифікації. Культурна ідентифікація як усвідом­лення індивідом своєї належності до етнічної спільності. Зв'язок національного і релігійного. Українська культура і національна ідентифікація. Зв'язок націо­нальної культури і національної свідомості. Самосвідомість народних мас. Діа­лектика національного і загальнолюдського.

Ідея рівноправності культур у сучасному світі. Етноцентризм, його пози­тивні і негативні сторони. Етноцентризм і патріотизм. Культурний релятивізм та його роль у зближенні і взаємозбагаченні культур. Культурні універсалії, їх об’єднуючий та конфронтаційний характер. Проблема збереження національної ідентичності в умовах глобальних конфліктів і процесів модернізації. Між­куль­турні непорозуміння як основа можливих світових конфліктів ХХІ ст. Необ­хід­ність розуміння рівноцінності та рівноправності культур. Етнонаціональна по­лі­тика в сучасній Україні.

Форми роботи

Семінар: Культура і суспільство.

Завдання для самостійної роботи:

1. Сформулюйте в усній чи письмовій формі своє власне ставлення до явищ: етноцентризму, ксенофобії, культурного релятивізму, націоналізму, шовінізму.

2. У письмовій формі наведіть приклади субкультур за ознаками: віку, релігії, професії, етносу, раси, соціального статусу, мови, місця прожи­ван­ня, рівня освіти, статі, політичних поглядів, інтересів, уподобань тощо.

3. Підготуйте коротке повідомлення про молодіжні субкультури (контр­­культури) ІІ половини ХХ ст.

Змістовий модуль 2.

Історична типологія культури:

З найдавніших часів до Відродження

Тема 5. Форми існування прадавніх культур

Первісна культура. Проблема походження людини та основні підходи до її вирішення. Етапи антропогенезу. Людина як соціаль­на істота. Мислення та мова первісної людини.

Ранні форми релігії. Початки раціональних знань про навколишній світ.

Найдавніше мистецтво, причини його виникнення та функції. Палео­лі­тич­­ний живопис, його особ­ливості. Пам’ят­ки палеоліти­ч­но­го мистецтва в Західній Європі та на території України.

Культурні досягнення неоліту та енеоліту. Перехід від при­влас­ню­ючих до відтворюючих форм господарства. Поява архітек­тури. Мегалітичні споруди культового призначення.

Археологічні культури на території України. Трипільська культура, її зміст, роль і значення в історії України.

Культура країн Стародавнього Сходу. Загальна характеристика країн Ста­ро­давнього Сходу, спільні та відмінні риси у розвитку їх культури.

Культура Стародавнього Єгипту. Писемність та освіта. Релігія: головні культи, обожнювання фараона та йо­го влади, спроба переходу до монотеїзму в амарнський період. Наукові знання, їх практичний характер. Давньо­єгипетське мистецтво та його особливості.

Культура Стародавньої Месопотамії. Писемність. Система освіти. Архіви та біб­ліотеки. Науково-практичні знання в області природничих та гуманітар­них наук. Особливості релі­гій­но-міфо­логіч­ного світогляду. Визнач­ні пам’ятки шумеро-вавилонської літерату­ри. Мистецтво.

Культура інших народів Стародавнього Сходу.