Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_культурологія_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Тема 11. Основи тенденції розвитку культури хх століття

Особливості світового культурного процесу ХХ ст. Загальна харак­те­рис­тика куль­турного розвитку люд­ства у XX ст. Наукові знання. Розвиток ядерної фізики. Виникнення квантової механіки. Теорія ймовірностей. Загальна теорія відносності.

Криза гумані­с­тич­ного світогляду та реалізму. Філософія. Течії і стилі в літературі та образотворчому мистецтві: кубізм, фовізм, експресіонізм, дадаїзм, сюрреалізм, супрематизм. Конструктивізм в архітекту­рі.

Тоталітарні режими і культура.

Основні тен­ден­ції в розвитку світової культури в умовах Другої сві­тової війни.

Художні напрями та стилі ІІ пол. ХХ ст. Популярна ку­ль­­ту­ра як форма контр­культури. Модернізація видів мистецтва. “Американізація” європейської ку­ль­­тури.

Українська культура поч. ХХ - поч. ХХІ ст.

Українська культура у 1917 – 1920 рр. Культурна політика Української Центральної Ради, Гетьманату, Директорії. Культурно-освітнє будівництво. Утворення українського національного театру і національного хо­ру. Заснування Української Академії мистецтв та На­ціо­наль­ної картинної галереї. Кіномистецтво.

Орга­ніза­ція Української Академії наук.

Культурні перетворення радянської влади (1919-1920 рр.).

Українська радянська культура 20-х – 30-х рр. Феномен радянської культури. Культурна політика більшовиків у 20-ті рр. та її особливості. Українізація. «Культурна революція». Мистецтво т. зв. соціалістичного реалізму.

Формування національної елітарної культури. Неокласики. М. Зеров, М. Драй-Хмара, М. Рильський. М. Хвильовий, П. Тичина.

Театр. Л. Курбас. Станов­лен­­ня української кінематографії. О. Довженко. Му­зи­ка. Образотворче мистецтво. Монументальний жи­­­­вопис. Конструк­тивістське новаторство в архітектурі. Наука і освіта. Українська історична школа. Літера­ту­­ро­знавство. М. Грушевський, С. Єфремов, А. Кримський, М. Скрип­ник. Природничі і технічні науки в Україні.

Посилення ідеологічного наступу проти української культури наприкінці 20-х – в 30-ті рр. “Розстріляне відродження”.

Українська культура у роки Другої світової війни (1939 – 1945 рр.).

Евакуація українських зак­ладів освіти, науки і культури у східні райони СРСР після нападу Німеччини на СРСР, їх діяльність у радянському тилу.

Спроби національної інтелігенції відродити культурне життя в Україні за нацистського окупаційного режиму.

Українська культура в 1945 – 1991 рр. Культурна політика сталінського керівництва СРСР у повоєнний пе­ріод. Культурно-ідеологічні реп­ре­сії.

Хрущовська “відлига” і зміни в галузі освіти, культури, науки, мис­тецтва. Лібералізація духовно-культурного життя. Диси­дентський рух. «Шести­де­сят­ни­ки».

Творчість О. Гончара, В. Си­моненка, В. Стуса, І. Драча та ін.

Письменники нового твор­­­чого покоління, офіційна та неофіційна музична культура 70-х – 80-х рр. Українське кіно. Нові напрями в образотворчому мистецтві й архітектурі.

Українська культура після здобуття Україною незалежності.

Форми роботи

Семінар: Основні тенденції розвитку світової та української культури ХХ ст.

Завдання для самостійної роботи:

1. Повторіть матеріал з історії України 1917 – 1991 рр.

2. Підготуйте доповіді та повідомлення про найвидатніших діячів української культури ХХ ст.: вчених, письменників, митців.

3. Плани лекцій

Лекції 1 - 2. Специфіка культурологічного знання.

1. Поняття культура, його походження та зміст.

Струк­тура куль­тури. Світова та національні культури. Спе­цифічні особливості національних культур. Скла­до­ві частини культури: релігія, мистец­тво, писемність, осві­та, наука та ін. Форми та функції культури.

2. Мистецтво та його місце в системі культури.

Поняття «мистецтво». Ху­дож­ній образ. Види мистецтв та їх класифікація. Ха­рак­теристика окремих видів мистецтва (архітектура, скульптура, живопис, графіка, література, кіно, театр).

Лекція 3. Основні культурологічні теорії.

Основні парадигми культури. Монолінійні теорії культури (еволюціоністська, формаційна, теологічна). Концеп­ції циклічного розвитку культури (Дж. Віко, М. Данилевський, О. Шпен­г­лер, А. Дж. Тойнбі). Аполлонійська та діонісійська засади європейської культури.

Лекція 4. Культура Стародавнього Сходу (на прикладі культури Стародавнього Єгипту).

Загальна характеристика давньосхідних цивілізацій. Географічне положення Стародавнього Єгипту, при­род­ні та кліматичні умови. Періодизація історії Старо­дав­нього Єгипту. Писемність та освіта. Міфологія і ре­лі­гія. Архітектура: храмове зодчество і будівництво пі­ра­мід. Образотворче мистецтво. Наукові знання.

Лекція 5. Культура Стародавньої Греції.

Джерела формування давньогрецької цивілізації. Кри­то-мікенська культура. Міфологія та релігія. Пи­сем­ність, освіта, наукові знання архаїчного та кла­сич­ного періодів. Особливості розвитку мистецтва (архітектура, скульптура, живопис, театр).

Лекція 6. Культура західноєвропейського Середньовіччя.

Поняття “середні віки”. Характерні риси західноєв­ро­­пейського середньовіччя. Місце хри­с­ти­ян­ства в культурі середньо­віччя. Ка­толицька церк­ва в часи Зрілого та Пізнього середньо­віччя. Особ­­ли­вості розвитку середньовічного мистецтва. Ос­ві­та та наука в середні віки.

Лекція 7. Історичні та світоглядні засади культури Відродження.

Поняття Відродження. Причини та передумови культури Відродження. Хронологічні межі і періодизація. Гуманістична ідеологія Італійського та Північного Відродження. Наукові знання. Зміна уявлень про світ і Всесвіт.

Лекція 8. Мистецтво Італійського Відродження.

Проторенесанс та Раннє Відрод­жен­ня: архітектура, скульптура, живопис.

Найвидатніші майстри Високого Відродження в Іта­лії: Леонардо да Вінчі, Рафаель Санті, Мікеланджело Буонарроті, Джорджоне, Тиціан.

Лекція 9. Стильові та жанрові особливості західноєвропейського та українського мистецтва XVII – XVIII ст.

Загальна характеристика епохи. Художні напрямки та стилі XVII ст. (реалізм, бароко, класицизм). Формування національних шкіл живопису в Західній Європі. Образотворче мистецтво та архітектура XVIII ст. Розквіт українського (козацького) бароко у другій по­ловині XVII – XVIII ст.

Лекція 10. Основні тенденції розвитку світової та української культури ХІХ ст.

Головні суперечності епохи. Розвиток наукових знань про при­роду, суспіль­ст­во, людину. Науково-технічні вина­ходи. Художні напрями та стилі в європейському мистецтві.

Українська культура ХІХ ст.: освіта, наука, художня культура.