Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_культурологія_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Культура Київської Русі. Дохристиянська культура східних слов’ян: язичництво, народні свята, обряди, фольклор.

Прийняття християнства та його вплив на розвиток культури Київської Русі. Етапи запровад­жен­ня христи­янства. Поширення християн­ст­ва на Русі. Створення київської ми­трополії. Християнські храми та монастирі.

Писемність. Розвиток книжкової справи. Перекладна та оригінальна література. Освіта та наукові знання. Полемічно-філософські твори.

Візантійські впливи в архітектурі. Бого­родицька (Десятинна) церква, Со­фій­ський собор у Києві, Спась­кий собор у Чернігові. Виникнення архітектурних шкіл. Мозаїки та фре­с­ки Софії Київської. Візантійський стиль в іконопису. Іконописна школа Печерського мона­сти­ря. Аліпій (Алімпій).

Історичне значення культури Київської Русі.

Форми роботи

Лекція: Культура західноєвропейського середньовіччя.

Семінар: Східнохристиянська культура в епоху середньовіччя.

Завдання для самостійної роботи:

1. Підготуйте інформацію про розвиток європейської освіти і науки в середні віки.

2. Опрацюйте питання «Дохристиянська культура східних слов’ян».

Тема 8. Культура епохи Відродження

Причини та передумови виникнення культури Від­род­жен­­­ня. Хронологічні межі і періодизація. Італійське та Північне Відродження.

Світоглядні засади культури Відродження. Італійський гуманізм, його характерні риси. Гумані­стичні ідеї у тво­­рах італійських письменників.

Гуманістична ідеологія Північного Відродження. Особливості Пів­нічного Відродження: де­мо­кратич­ність, критичне ставлення до лю­дини та суспільства тощо. Реформація та її вплив на розвиток культури. Утворення протестант­ських церков.

Нове бачення світу. Великі географічні відкриття. Зіткнення європейської культури з куль­ту­рами народів, що населяли американський континент.

Зміна уявлень про Всесвіт. Розвиток знань в галузі астрономії, мате­ма­тики, медицини та інших наук.

Мистецтво Італійського Відродження. Загальна характеристика італій­сь­кого мистецтва епохи Відро­джен­ня. Прояви гуманізму та впливу античних традицій. Проторенесанс та Раннє Відродження.

Високе Відродження в Італії. Наукова та мистецька діяль­ність Лео­нардо да Вінчі, його наукові пошуки. Творчість Рафаеля Санті, Мікеланджело Буо­нарроті та ін. Венеціанський живопис Високого та Пізнього Відродження.

Мистецтво Північного Відродження. Відмінності художньої культури Іта­лій­ського та Північного Ренесансу. Особливості розвитку мистецтва в Ні­дер­­ландах та Німеччині. Мистецтво Відродження в інших країнах Європи.

Піднесення української культури XV – першої пол. XVII ст. Особ­ливості функ­­ціо­­нування української культури в Литовсько-Руській дер­жаві. Поль­сь­ко-литовські унії та їх наслідки для українського народу. Виник­нення греко-католицької церкви, її роль в житті українців.

Українське козацтво та його культура. Козацтво як одна із ос­но­в­­них істо­ріо­­творчих сил нації. Украї­н­ці як “козацька нація”.

Вплив Від­род­ження та Реформації на українську культуру. Поширення реформаційних та гуманістичних ідей. Українські гуманісти Ю. Дрогобич, П. Русин, С. Оріховський. Острозька слов’яно-греко-ла­тин­ська академія. К. Ост­ро­зь­кий. Єзуїтські освітні заклади.

Братства, їх діяль­ність. Братські школи. Заснування Києво-Могилянської академії. Петро Могила – видатний реформатор, церков­ний і культурний діяч. Початки друкар­ства. Полемічна література. Наукові знання.

Мистецтво. Портретний живопис. Вертеп. Кобзарі. Бандуристи. Епос.

Значення культурної спадщини XV – першої половини XVII ст. для по­даль­шого розвитку української культури.

Форми роботи

Лекції: 1. Історичні та світоглядні засади культури Відродження.

2. Мистецтво Італійського Відродження.

Семінари: 1. Культура Північного Відродження.

2. Піднесення української культури XV – першої пол. XVII ст.

Завдання для самостійної роботи:

1. Визначте особливості функціонування давньоруської культури в Литовсько-Руській державі.

2. Повторіть матеріал з історії України щодо польсько-литовських уній та їх впливу на культурне життя в Україні.

Змістовий модуль 3.

Світова та українська культура XVII – XXI ст.