Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_культурологія_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Форми роботи

Лекція: Культура Стародавнього Сходу (на прикладі культури Стародавнього Єгипту).

Завдання для самостійної роботи:

1. Самостійно опрацюйте підтему «Первісна культура» за планом:

  1. Етапи первісного антропо- і культурогенезу;

  2. Ранні форми релігії;

  3. Формування раціональних знань про навколишній світ;

  4. Виникнення первісного мистецтва.

2. Порівняйте релігійні уявлення та мистецтво народів Стародавнього Єгипту та Стародавньої Месопотамії.

Тема 6. Культура античного світу

Феномен античної куль­тури.

Джерела давньогрецької культури. Пам’ятки стародавньої культури на Криті та в Мікенах. Релігійні вірування критян. Писемність. Давньогрецька культура т. зв. “гомерівського” періоду.

Культура Стародавньої Греції архаїчного та класичного періодів.

Давньогрецькі міфи та їх класифікація. Політеїстичний характер релігійних вірувань. Космогонія і тео­го­нія. Антропоморфізм грецьких богів.

Писемність та освіта. Виникнення давньогрецької науки та її характер­ні риси. Від­мінності наукових знань у Стародавній Греції та країнах Ста­ро­давнього Сходу.

Поеми Гомера “Іліада” та “Одіссея”. Гесіод і його “Теогонія”. Лірика. Виник­нен­ня і розвиток театру. Античний архітектурний ордер. Най­видат­ніші архітек­турні споруди Стародавньої Греції. Ску­ль­птура. Живопис на вазах.

Фізична культура і спорт.

Культура еллінізму. Харак­тер­ні особ­ли­вості елліністичної культури. Ре­лі­гій­ний синкретизм. Індивідуалізм та космополітизм. Нові напрями у філо­со­фії. Виникнення нових культурних центрів та їх суперництво. Розвиток природничих наук. Особливості розвитку елліністичного мистецтва.

Еллінізація римської культури. Прик­лад­ний характер рим­ського мистецтва. Нові архітектурні елементи та типи споруд. Образотворче мистецтво. Скульп­турний портрет. Література. Злет римської поезії в період ранньої імперії. Розвиток наукових знань. Енциклопедизм.

Виникнення християнства, його історичні корені. Новий заповіт. Особливості раннього християнства.

Антична культура Північного Причорномор’я. Культурні зв’язки античного світу Північного При­чорномор’я та інших племен і народів, що населяли тери­торію Ук­раїни в давнину.

Історичне значення античної культури.

Форми роботи

Лекція: Культура Стародавньої Греції архаїчного та класичного періодів.

Семінар: Культура еллінізму.

Завдання для самостійної роботи:

Опрацюйте питання:

1. Особливості і найвищі досягнення культури Старо­дав­нього Риму.

2. Антична культура Північного Причорномор’я.

Тема 7. Культура середніх віків

Культура Західної Європи в середні віки. Характерні риси середньо­віччя. Культура раннього середньовіччя. т. зв. “каролін­зь­ке відродження”.

Місце християнства і католицької церкви в культурі середньовіччя. Етапи розвитку католицької догма­тики. Розкол християнства. Структура католиць­кої церкви. Ідея теократії. Пере­слідування єретиків. Католицькі жебрущі ордени. Суди інквізиції. Хрестові походи.

Особливості розвитку середньовічного мистецтва. Вплив католицьких догма­тів на художню культуру. Традиції, канони. Художні стилі: романський та готичний.

Освіта та наука. Заснування західно­­євро­пейських універ­­ситетів.

Культура Візантії. Особливості історичного та культурного розвитку Візантії. Унікальність візантійської культури, її полі­етнічний ха­рак­тер. Візантійський гуманізм та його обмеженість. Держава і церква у Візантії.

Особливості східного християнства. Право­слав’я. Філософія, етапи її розвитку. Роз­ви­ток наукових знань. Література та її жанри. Освіта.

Особливості розвитку мистецтва. Формування хрестово-купольного стилю в архітектурі. Живопис: мозаїки, фрески, ікони. Музичне мистецтво. Літургійні мелодії та гімни.