Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойова робота.doc
Скачиваний:
201
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.56 Mб
Скачать

4.10 Залишення вогневої позиції

Вогневу позицію залишають за командою командира батареї (СОБ, КВ). Для приведення гармат у похідне положення командир батареї (СОБ, КВ) подає команду “Відбій”, а для залишення вогневої позиції - ”Залишити вогневу позицію” і вказує район шикування колони (не ближче 200м від вогневої позиції), наприклад: ”Батарея, відбій. Залишити вогневу позицію. Район шикування - кут лісу, 300м ліворуч”.

У батареї причіпної артилерії командир батареї (СОБ, КВ), крім того, подає команду (сигнал) на вихід тягачів із укриття на вогневу позицію “Тягачі (машини) до гармат”. За цією командою старший водій виводить тягачі (машини) до гармат.

Після приведення гармати у похідне положення і прибуття тягача командир гармати подає команду “Завантажити боєприпаси та майно”.

За цією командою обслуга гармати складає в тягач залишок боєприпасів, укупорку зі стріляними гільзами, приладдя і шанцевий інструмент.

За командою “Зчіпляй” гарматні номери підіймають лафет гармати, а командир гармати стає так, щоб було зручно спостерігати за обслугою гармати і водієм, після цього подає команду (сигнал) водію: “Тягач назад”. Механік-водій (водій) подає тягач назад, гарматні номери зчіплюють гармату з тягачем, потім водій вставляє шплінт у крюк буксирного пристосування, приєднує до розніму тягача освітлення габаритних ліхтарів і стоп-сигналів гармати, підіймає руку і доповідає: “Готов”.

За правильність зчеплення гармати з тягачем відповідають командир гармати і механік-водій (водій).

У тому разі, коли немає можливості підвести тягач безпосередньо до гармати, командир гармати подає команду “Гармату до тягача”. За цією командою обслуга підкочує гармату до тягача і по команді “Зчіпляй” проводить зчеплення.

Після зчеплення гармати з тягачем командир гармати подає команду “На місця”. Після зайняття обслугою своїх місць подає команду “Тягач уперед”. Водій просуває гармату на 3-5м уперед. Командир гармати перевіряє готовність до маршу і доповідає старшому офіцеру батареї (командиру вогневого взводу): ”Готов”. З дозволу командира батареї (СОБ, КВ) гармати залишають вогневу позицію і у вказаному місці шикуються у колону.

Машини з боєприпасами висуваються у новий район вогневої позиції, як правило, під керівництвом командира вогневого взводу.

Якщо вогневу позицію залишають в умовах вогневого впливу противника чи застосування ним зброї масового ураження, командир батареї (СОБ,КВ) подає команду “Відбій. Зосередитися в такому-то районі”.

За цією командою командири гармат самостійно виводять гармати в указаний командиром батареї (СОБ, КВ) район.

Розділ 5 заходи безпеки

5.1 Загальні положення

Бойова підготовка частин і підрозділів залежить від багатьох факторів, серед яких значне місце займає забезпечення заходів безпеки при експлуатації озброєння, боєприпасів та іншої бойової техніки. Це пов’язано з тим, що бойова техніка та озброєння мають складну конструкцію, а разом з тим ускладнюється і сам процес її експлуатації.

Усе це змушує артилерійських командирів вживати ряд додаткових заходів з метою забезпечення безпеки особового складу в процесі експлуатації озброєння та запобігання передчасного виведення її з ладу. З метою надання допомоги командирам у вивченні заходів безпеки та прийняття правильного рішення в тому чи іншому випадку, в даному розділі посібника викладено основні вимоги заходів безпеки при підготовці і проведенні навчань і занять, а також у повсякденній діяльності.