Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойова робота.doc
Скачиваний:
201
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.56 Mб
Скачать

2.3 Призначення рубежів відкриття вогню

Рубежі відкриття вогню вибирають на танконебезпечних напрямках у ході рекогносцирування, у період зайняття рубежу розгортання (ВП) або під час підготовки гармат до стрільби. Їх визначають по добре видимих місцевих предметах залежно від умов місцевості й ефективної відстані стрільби.

Призначення рубежів відкриття вогню дає можливість командиру батареї (КВ, КГ) завчасно визначити установки для стрільби.

Під час стрільбі із гармат по атакуючих танках ефективність вогню тим вища, чим менша дальність до танків. Разом з цим зі зменшенням відстані зростає ефективність вогню з танків противника. З підготовлених і раніше зайнятих ВП вогонь повинен відкриватися з рубежу, який забезпечує високу ефективність стрільби. Таким чином, для вибору рубежу відкриття вогню необхідно знати відстань ефективної стрільби цих засобів.

За граничу дальність ефективної стрільби по атакуючих танках необхідно прийняти таку максимальну дальність, на якій досягається надійне ураження танків. Розрахунки показують, що гранична дальність ефективної стрільби по атакуючих танках може бути прийнята такою, що дорівнює 700 – 1000 м для гаубиць і 1000 – 1200 м для гармат. Таким чином, стрільба прямою наводкою по танках найбільш ефективна на дальності прямого пострілу гармати і ближче.

Під час призначення рубежу відкриття вогню для установок ПТРК необхідно брати до уваги, що вони можуть уражати атакуючі танки на дальності, значно більшій дальності ефективної стрільби з танка. При цьому необхідно максимально використовувати переваги ПТРК, зокрема рубіж відкриття вогню необхідно призначати на дальності, близькій до граничної відстані стрільби. Розрахунки показують, що при достатній видимості оптимальною відстанню до рубежу відкриття вогню від ВП установок є дальність, яка становить 70-80% максимальної дальності стрільби ПТРК.

Якщо підрозділ (гармата, установка ПТРК) розгортається з ходу перед фронтом атакуючих танків, то вогонь відкривають по готовності гармат до стрільби. Якщо противник виявив протитанкові засоби на ВП і відкрив по них вогонь, тоді вогонь по танках відкривається, не дочікуючись моменту, коли вони вийдуть на намічений рубіж відкриття вогню.

Під час призначення рубежів відкриття вогню необхідно також враховувати стан погоди і видимості, характер місцевості і побудову загальної системи протитанкового вогню. Призначення рубежів відкриття вогню повинно забезпечувати раптовість і одночасність вогневого впливу максимально можливої кількості протитанкових засобів і засобів, взаємодіючих із ними. Цим забезпечується досягнення вогневої переваги над противником.

2.4 Технічна підготовка

Технічна підготовка проводиться з метою підготовки гармат (установок ПТРК), приладів і боєприпасів до стрільби. Підготовка гармат до стрільби передбачає загальний їх огляд, перевірку механізмів і вузлів противідкотних і прицільних пристроїв. Підготовка боєприпасів включає їх огляд та очистку від мастила та бруду, приведення пострілів, якщо необхідно, в остаточно споряджений вигляд. Перевірка прицільних пристроїв гармат перед стрільбою передбачає перевірку нульових установок прицілу та нульової лінії прицілювання.