Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Остапчук, Рибак Системи технологій.doc
Скачиваний:
364
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
15.23 Mб
Скачать

10.11. Виготовлення лаку

Виготовлення переетирифіката лака ПФ-60 відбувається в ре­акторах які вміщують 6,3 мі 10 м (кожен реактор обладнаний мішалкою, внутрішнім змієвиком для первинного підігрівання або охолодження реакційної маси, зворотнім холодильником, нахиленим конденсатором і розподільною посудиною).

До реактора підводиться інертний газ (азот), який використо­вується на протязі всього процесу виготовлення основи лаку. Пе­ред початком роботи реактор повинен бути перевіреним на гер­метичність, чистоту, справність засобів контролю. Реактор перед завантаженням перевіряють на герметичність тиском азоту Р = 2 атм. Дозування масел відбувається із БХ, які встановлені на тензовагах, і знаходяться на етажерці.

Завантаження всіх компонентів в реактор відбувається через механізм приготування паст. Порціями завантажують в механізм значну кількість пентаеритриту та масла. Пасти, які приготували завантажують в реактор. В реактор подають азот. Шляхом подачі в змієвик пари, розпочинають розігрівання реакційної маси. Коли буде досягнута в реакторі t = 120 °С подача пару закінчується, а розігрів продовжується за допомогою індукційного нагрівання. Температурний режим контролюється за допомогою термопари, з'єднаної з лічильним приладом, встановленим на місці і термопа­ри з'єднаної з самописним пристроєм, встановленим в кімнаті майстрів. Температурний режим регулюють за допомогою регу­лювального пристрою, що встановлений в кімнаті майстрів.

492

Переетирифікацію проводять при t - (245±5) °С до розчинен­ня реакційної маси в 96% етиловому спирті в співвідношенні 1:10 при t = 26 °С.

Перевірку розчинності починають при досягненні t = (245±5) °С і повторюють через кожні 15 хвилин.

У випадку, якщо після 2-х годин витримки реакційної маси при t = (245±5) °С не буде досягнута розчинність при співвідно­шенні 1:10, але при цьому вона буде не менше 1:2, то переети­рифікацію закінчують.

Після закінчення переетирифікації реакційну масу охолоджують до 120 °С і відкачують в спеціальну ємкість, для переетирифікату.

Виготовлення алкідної смоли. Виготовлення основи лака ПФ-060 відбувається в реакторах ємністю 6,3 м.

Порціями завантажують в механізм дану кількість переети­рифікату із спеціально відведеної для цього ємкості і фталевого ангідриду. Пасту, що приготували завантажують в реактор. Після продування системи інертним газом при температурі не вище 160 °С, завантажують ксилол і вмикають обігрів. При цьому азот подається постійно. Вмикають подачу води в трубчастий конден­сатор. Конденсат азеотропної суміші, що утворилась стікає в роз­подільну посудину. Процес поліетирифікацїї супроводжується виділенням реакційної води, тому після завантаження фталевого ангідриду і ксилола при підвищенні температури можливе вспішовання реакційної маси. На цій стадії потрібно добре слідку­вати за швидкістю нагрівання та ходом технологічного процесу.

Температура в розподільній посудині не повинна перевищу­вати 90 °С. Під час процесу постійно слідкують за зливом азеот­ропної суміші з нахиленого конденсатора в розподільну посуди­ну, поверненням ксилола з розподільної посудини в реактор і за стіканням реакційної води в збірник реакційної води.

При зменшенні надходження конденсату в розподільну посу­дину невеликими порціями вводять додаткову кількість ксилола в такій кількості, щоб загальна його кількість не перевищувала 3% від загального завантаження. Реакція полі етерифікації прохо­дить при t = (250 + 10) °С.

Перевірку в'язкості починають при досягненні температури 230 °С і проводять по віскозиметром ВЗ-4. Контроль на початку процесу проводять кожної години. У випадку швидкого зростан­ня в'язкості перевірку проводять кожні 15 хвилин. При визна­ченні в'язкості враховують розчинник, що містить смола.

493

При досягненні заданої умовної в'язкості розчину смоли в ксилолі і кислотного числа не більше 20 мг КОН на основу, ре­акційну масу охолоджують до t = (160... 180) °С шляхом подачі во­ди в змійовик і розвантажують в змішувач під шар розчинника самопливом (під током інертного газу).

Розчин смоли і встановлення лака на тип

Розчинення смоли відбувається в змішувачах місткістю 14 м3 (під шаром інертного газу).

Змішувач — горизонтальний циліндричний апарат, встанов­лений на тензовагах, оснащений двома заступами, з частотою обертання 50-60 об/хв. Змішувач оснащений водяною сорочкою для охолодження і кожухотрубчатим теплообмінником для кон­денсації пари розчинників.

Контроль температури в змішувачах відбувається за допомо­гою термопари з'єднаної з лічильним приладом, встановленим на місці і термопари з'єднаної з самописним пристроєм, встанов­леним в кімнаті майстрів. Завантажують рецептурну кількість розчинника, контроль кількості завантаженого розчинника відбувається на тензовагах.

Відкривають воду на охолодження в сорочку і зворотній хо­лодильник і розпочинають злив смоли в змішувач. Подачу інерт­ного газу припиняють через 10 хвилин після зливу смоли в змішу­вач. Після зливу смоли із реактора вміст змішувача перемішують до однорідності, але не менше однієї години.

При досягненні однорідності розчину смоли відбувається встановлення лаку на тип.

У випадку невідповідності в'язкості і складових летких речо­вин вимогам НДТ в змішувач добавляють розчинник.

Після кожної добавки вміст перемішується протягом ЗО хви­лин. Після цього лак подається або у відстійні баки ЛВО, або на очищування у центрифугувальне відділення. За мірою забруднен­ня реакторів і змішувачів, але не рідше одного разу в місяць, відбувається їх промивання розчином каустичної соди.

494