Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Остапчук, Рибак Системи технологій.doc
Скачиваний:
363
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
15.23 Mб
Скачать

8.3. Антифрикційні сплави

Антифрикційні (підшипникові) сплави — матеріали, які вико­ристовують для виробництва вкладишів підшип-ників ковзання. Вони повинні мати низький коефіцієнт тертя, неоднорідну структу­ру, яка б сприяла затримуванню мастила, високу міцність на стиск і стирання, пластичність для притирання тертьових поверхонь і од­ночасно необхідну твердість, яка б не викликала інтенсивного сти­рання, але була б достатньою, щоб не викликати деформування.

Найкращими антифрикційними сплавами є бабіти — сплави на олов'янистій або свинцевистій основі, які застосовують для за­ливання підшипників та їх вкладишів. Бабіти поділяють на олов'янисті, що містять не менше 72% олова, олов'янисто-свинце-висті з вмістом (5... 17)% олова і (64...72)% свинцю, безолов'янисті (свинцевисті), що містять не менше 80% свинцю.Бабіти познача­ються літерою Б з числом, що вказує на вміст олова в сплаві. На­приклад, бабіт Б83 складається з 83% олова, (10...12)% стибію і (5,5...6,5)% міді. Він призначений для заливання підшипників па­рових турбін, дизелів тощо.

До олов'янисто-свинцевистих належить бабіт Біб, що містить (15... 17)% олова, (15...17)% стибію, (1,5...2)% міді, а решта — сви­нець. Цей сплав застосовують для заливання підшипників парових турбін, електродвигунів, прокатних станів, дробарок тощо. До бе-золов'янистих належать кальцієвий бабіт — сплав з свинцевистою основою та невеликими домішками кальцію (0,75... 1,1)% і натрію (0,65...0,95)%, що використовують для заливання підшипників.

Залежно від умов роботи машини, швидкісної характеристики та температурного режиму роботи застосовують антифрикційні сплави на алюмінієвій, мідній, цинковій та інших основах, анти­фрикційні чавуни, шаруваті металокерамічні сплави, пластмаси, пластифіковану деревину тощо. Алюмінієвий антифрикційний

І сплав застосовують як замінник бабіту Біб і олов'янистих бронз.

377

Інколи ці сплави більш придатні для роботи, бо мають високі гра­ницю міцності та коефіцієнт лінійного розширення. Остання якість є недоліком у роботі, де потрібна точність.

Широке застосування мають сплави, що містять (7,5...9,5)% міді та (1,5...2,5)% силіцію. Використовують також сплави з ніке­лем і міддю; звичайно сплав містить 2,5% нікелю та 8% міді. Ан­тифрикційні сплави на мідній основі бувають олов'янисті, свин-цевисті та спеціальні. їх застосовують для виготовлення підшип­ників машин, які працюють в умовах високих тиску, швидкостей ковзання і температурних режимів. Становлять інтерес свинце-висті бронзи такого складу: (ЗО...60)% свинцю, (40...70)% міді та в деяких марках 2,5% нікелю. Невисокі тиск та швидкість дозволяє застосовувати сплави на цинковій, залізній та інших основах.

Вкладиші підшипників заливають бабітом, потім розточують за розміром шипа або шийки, залишаючи шар бабіту товщиною (1 ...3) мм. В легких транспортних двигунах внутрішнього згорян­ня використовують тонкостінні вкладиші, відштамповані з стале­вої стрічки. Робочу поверхню покривають тонким шаром анти­фрикційного сплаву товщиною до 1 мм. Для тонкостінних вкла­дишів застосовують біметалеву стрічку: сталь-бабіт, сталь свин­цева, бронза тощо.