Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Остапчук, Рибак Системи технологій.doc
Скачиваний:
364
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
15.23 Mб
Скачать

Контрольні запитання до 21-го розділу

1. Загальна характеристика бродильних виробництв.

2. Сировина для виробництва спирту та його показники якості.

3. Принципи підготовки різних видів сировини дія зброджу­вання на спирт.

4. Показники якості спирту.

5. Основні етапи виробництва спирту.

6. Комплексна переробка продуктів при виробництві спирту.

7. Виробництво дріжджів на спиртовому заводі.

8. Вилучення та очищення спирту,

9. Керування брагоректифікаційними апаратами.

10. Керування процесами вирощування дріжджів.

11. Солод і його роль у виробництві продуктів бродіння.

12. Основне устаткування спиртзаводів та їх призначення.

786

Розділ 22. Виробництво пива та безалкогольних напоїв

22.1. Сировина для виробництва пива, показники якості сировини і готової продукції

Пиво — слабоалкогольний напій, насичений вуглекислим га­зом, що мас специфічний аромат та смак. Вміст в пиві вуглекис­лото тазу пояснюється його здатністю втамовувати спрагу. Гіркі речовини хмелю, що містяться в пиві, стимулюють травлення. Пиво, завдяки присутності вуглеводів, білків, вітамінів і ор­ганічних кислот має певну поживну цінність. Так один літр світлого пива має калорійність (400...500) ккал (1700...2000 кДж). Темні сорти пива місять до 800 ккал (3400 кДж). Вміст алкоголю в пиві невеликий і змінюється в широких межах від 2,5 до 8% об. Показники якості пива визначаються лабораторним аналізом і оргаліптичними методами та повинні відповідати стандартам.

Основною сировиною для виробництва пива є ячмінний со­лод, хміль і несолоджепі матеріали (кукурудзяне, ячмінне, рисове борошно тощо). В значній мірі визначає якість пива вода, вміст якої в пиві складає майже 90%. Тому до води використовуються такі вимоги як і до питної, у відповідності до стандарту. Не допу­скається вміст у воді заліза більше 5 мг/л; жорсткість води для ви­готовлення світлого пива не повинна перебільшувати 1,8 мг-екв/л. Для приготування темних сортів пива рекомендується вода, що має жорсткість (5,5...7,0) мг-екв/л. Воду забруднену тваринними відходами, які містять аміак, азотну, азотисту, фосфорну кислоти використовувати для приготування пива заборонено. Вода не по­винна містити мікроорганізми, що утворюють плісені.

Якість солоду оцінюють за числом одиниць амітюлітичної ак­тивності (АС), що містяться в 1 г солоду, за зовнішнім виглядом зерна, запахом. Частину солоду (від 15 до 50%) замінюють ячмінним або кукурудзяним борошном, рисовою січкою, цук­ром, тощо. Для приготування темних сортів пива частину світло­го солоду замінюють темним, карамельним і спаленим солодом. Хміль — багаторічна витка дводомна рослина. В пивоварінні ви­користовують його жіночі суцвіття, що називаються шишками. На чарунках шишок хмелю є лицулінові зерна, що містять арома­тичні і смакові речовини, наявність яких є причиною використан­ня хмелю в пивоварінні. Хміль придає аромат і барвність, приду-

787

шує розвиток мікроорганізмів, збільшує піностійкість і стійкість пива при зберіганні. Коніроль якості солоду, несолоджених ма­теріалів, хмелю, води і пива здійснюють лабораторним аналізом і органолептичними методами.