Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_1.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
4.18 Mб
Скачать

Приклад розрахунку контингенту учнів [5]

Перехідний контингент на початок року

100 осіб

План прийняття

+180 осіб

План випуску

–100 осіб

Відсів

–10 осіб

Перехідний контингент учнів на кінець планового року становитиме (100 + 180 – 100 – 10)

170 осіб

Для розрахунку середньорічного контингенту учнів перехідний контингент учнів на початок планового року у фізичних особах береться рівним середньорічному, оскільки всі подальші зміни протягом року як у бік збільшення, так і в бік зменшення зіставляються з цим контингентом.

Таким чином, якщо контингент учнів у фізичних особах у наведеному прикладі визначений на початок року в кількості 100 осіб, то у середньорічному обчисленні він також становитиме 100 осіб.

Плануючи новий набір, необхідно враховувати, що прийняття проводиться після випуску учнів з деяким інтервалом між ними. Розрахунок середньорічного контингенту тих, хто навчається, визначається за формулою:

(4.2)

де Кс.р — середньорічний контингент прийняття учнів (слухачів), осіб;

Чу.с.а, Чу.с.b і Чу.с.z — чисельність учнів (слухачів) згідно з термінами навчання а, b, z, осіб;

tа, tb і tz — тривалість професійного навчання, місяців.

Приклад. Навчально-курсовому комбінату підприємства планом передбачено підготувати за рік нових робітників з терміном навчання чотири місяці — 50 осіб, з терміном навчання п’ять місяців — 65 осіб та підвищити кваліфікацію робітників з відривом від виробництва з терміном навчання один місяць — 45 осіб і з терміном навчання півтора місяця — 20 осіб, усього — 180 осіб.

Середньорічний контингент прийняття становитиме 50 осіб:

Розраховуючи середньорічний контингент випуску, слід виходити із терміну закінчення навчання учнями. При цьому визначається тривалість до того терміну в році, протягом якого учні не навчаються. Розрахунок середньорічного контингенту випуску здійснюється за формулою:

(4.3)

де Вс.р — середньорічний контингент випуску учнів (слухачів), осіб;

Ву.с.k і Ву.с.m — чисельність учнів (слухачів), які закінчують навчання відповідно у місяці k та m, осіб;

tk і tm — тривалість професійного навчання учнів (слухачів), місяців.

Приклад. Якщо відповідно до навчального плану зі 100 осіб буде випущено 25 осіб 1 квітня і 75 осіб — 1 вересня, то середньорічний контингент випуску розраховується на ту кількість місяців, що залишаються у даному році після випуску учнів, тобто відповідно на 9 та 4 місяці:

Середньорічний контингент відсіву, як правило, береться в розрахунку 60 % фізичного відсіву. Його можна також розрахувати на підставі звітних даних за 3—5 років. Таким чином, у наведеному прикладі середньорічний контингент учнів становить:

Перехідний контингент на початок року 100 осіб

Прийняття учнів +50 осіб

Випуск учнів –44 особи

Відсів –6 осіб

Середньорічний контингент учнів дорівнює

(100 + 50 – 44 – 6) 100 осіб

Якщо курсове та індивідуальне навчання учнів і слухачів організується безпосередньо на підприємстві, середньорічний контингент тих, хто навчається, не визначається.

Основою для планування витрат на оплату праці педагогічного персоналу навчально-курсових комбінатів та інших навчальних закладів є: число груп теоретичного навчання, кількість оплачуваних годин на одну групу і середня вартість педагогічної години. Для визначення середньорічної кількості навчальних груп розраховують число навчальних груп на початок року, а також кількість груп прийняття та випуску у плановому році.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]