Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_1.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
4.18 Mб
Скачать

2.2. Управління проектом розвитку персоналу в організації, прогнозування його результатів і потенційної ефективності

В умовах ринкової економіки виникла потреба в іншій порівняно з адміністративно-командною системою управління стратегії розвитку персоналу організації. Ця стратегія повинна пристосуватися до вимог ринкового оточення на підприємстві, ринку праці та ринку освітніх послуг. Це обумовлює розгляд проблем проектного управління розвитком персоналу з позицій адаптивного управління організацією.

Адаптивне управління організацією передбачає, що розвиток персоналу має бути безперервно спрямованим на забезпечення її підрозділів працівниками з необхідним рівнем освіти, професійної підготовки і кваліфікації, здатними обіймати конкретні посади та виконувати дедалі складніші завдання. Сучасне виробництво у зв’язку з ускладненням стратегії управління персоналом, технологій, обладнання, комп’ютерної й офісної техніки постійно підвищує також вимоги до структури та якості самої системи розвитку персоналу.

Тому система розвитку персоналу повинна мати здатність адаптуватися до нових завдань виробництва, до змін у стратегії управління організацією. Унаслідок інерційності підсистем освіти, професійної підготовки з певними періодами запізнювання зазначені підсистеми повинні орієнтуватися на принцип перспективної адаптації. Це дає змогу адаптувати систему розвитку персоналу в організації до майбутніх змін у вимогах до працівників через введення блоку прогнозування в управлінні зазначеною системою.

Адаптація системи розвитку персоналу організації має різнобічний характер. Різні напрями адаптації пов’язані з реалізацією різних специфічних проектів та використанням фінан- сових, матеріальних і трудових ресурсів [2]. Характеристики адаптації системи розвитку персоналу організації наведені у табл. 2.1.

Проектне управління розвитком персоналу в організації направлене на адаптацію системи управління персоналом до умов досягнення визначеної цілі. На основі проектів реалі- зуються нововведення, спрямовані на підвищення рівня конкурентоспроможності на ринку самого підприємства та персоналу.

Таблиця 2.1

Характеристики адаптації системи розвитку персоналу

Фактор впливу середовища

Спосіб адаптації

Реалізація

Обсяги попиту на освіту, професійну підготовку, професійно-ква­ліфікаційне просування

Зміни обсягів професійної підготовки, вимог до претендентів на професійно-кваліфіка­ційне просування

Маркетинговий аналіз, прогнози, стандарти

Професійно-кваліфіка­ційна структура персоналу

Зміни професійно-ква­ліфікаційної структури підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації персоналу

Адаптація навчання персоналу до вимог стратегії розвитку персоналу

Вимоги працівників до професійного навчання, планування трудової кар’єри

Перехід на принципи «сервісної економіки»

Аналіз потреб, різноманітність професійних програм, планування трудової кар’є­ри, підготовка резерву керівників

Рівень необхідних теоретичних знань, умінь і практичних навичок

Зміни технології навчання, конструктивності

Підвищення якості професійного навчання, моніторинг знань, мотивація розвитку персоналу

Конкурентне середовище

Конкурентний аналіз

Стратегічне планування

Економічні можливості організації

Зміна обсягів прибутку

Вибір цінової стратегії, оптимізація використання ресурсів

Зменшення державної підтримки

Пошук додаткових джерел фінансування

Аналіз інновацій, активний маркетинг

Проектна ідеологія дає змогу цілеспрямовано вибирати засоби адаптації розвитку персоналу організації: удосконалення окремих властивостей, структур, зміна форм і методів професійного на­вчання, планування трудової кар’єри, контролінг руху до певних цілей, реінжиніринг процесів за суттєвої зміни структури та функцій, запобігання кризовим режимам і низької ефективності проектів розвитку персоналу організації.

Розвиток персоналу організації являє собою багатофункціональну систему, її зміну і відповідно види проектів розвитку персоналу можуть бути різнобічними (табл. 2.2).

Таблиця 2.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]