Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Тематичний план та розподіл навчального часу

№№пп

Назва теми

Лекції (год.)

Семінари (год.)

Самостійна робота (год.)

1.

Соціологія як наука

2

2

2

2.

Історія зародження та розвитку соціології

2

-

2

3.

Соціальна структура суспільства

2

2

2

4.

Соціально-територіальна (поселенська) структура суспільства

2

2

-

5.

Соціально-демографічна структура суспільства. Соціологія молоді

2

-

2

6.

Соціально-етнічні відносини як предмет етносоціології

2

2

-

7.

Соціологія праці

2

2

2

8.

Соціологія трудового колективу

2

-

2

9.

Соціологія сім’ї та шлюбу.

2

2

-

10.

Соціологія особистості

2

-

2

11.

Соціологія освіти

2

-

2

12.

Соціологічне дослідження, принципи його організації та проведення

2

2

2

13.

Методи збирання первинної соціологічної інформації

2

2

-

Всього:

26

16

18

Передмова

Висвітлюються основні галузі соціологічного знання, актуальні проблеми, тенденції та закономірності розвитку сучасного соціуму. Акцентується увага на співвідношенні соціології та суміжних з нею наук, на специфіці соціальних чинників життєдіяльності суспільства. Теоретичні положення поєднуються з практикою загальноцивілізаційного та вітчизняного сьогодення. Виклад матеріалу грунтується на демократичному підході до його змісту, оцінок і висновків, апеляції до загальнолюдських цінностей.

Місце перевірочних модулів у структурі курсу.

Контроль засвоєного навчального матеріалу з соціології проводиться двічі на семестр у вигляді проміжного і підсумкового занять. Структурно ці два перевірочних модулі розташовані: перший – після викладу шести тем розділу “Загальні питання історії й теорії соціології. Суспільство як соціальна система”, другий – після викладу семи тем розділу “Спеціальні соціологічні теорії” та двох тем розділу “Методика і техніка соціологічних досліджень”.

Зміст і побудова перевірочних модулів.

Змістовно перевірочні модулі поділяються на питання, вправи і тести різних груп складності. До перевірочних завдань першої групи складності належать достатньо прості запитання і вправи, які не потребують широкого письмового викладу і полягають у виборі правильних лаконічних відповідей щодо визначень, термінів, дат, авторів певних соціологічних праць або концепцій. Друга – середня група складності – вимагає формулювання певних визначень, суті різноманітних підходів до суспільних явищ і процесів, вміння подати коротку характеристику тої чи іншої соціологічної концепції або окремого положення.Третя – група найвищої складності – містить проблемні завдання, вправи і тести, відповіді на які повинні з’ясувати здатність до поглибленого аналізу засвоєного навчального матеріалу, порівняння різних соціологічних концепцій та теорій, положень і принципів.

Порядок нарахування балів за виконання завдання.

Відповідно до складності завдань встановлюється порядок нарахування балів, а в подальшому – виведені підсумкової оцінки виконаних завдань, яка може стати основою оцінки на іспиті чи заліку. Максимальне оцінка за правильні відповіді на запитання першої групи складності становить 5 балів, другої групи – 10 балів, третьої групи – 15 балів; сукупна найвища оцінка за одне опитування – 30 балів. Якщо студент набере суму від 27 до 30 балів, це відповідатиме оцінці “досконало”, від 23 до 26 балів – “відмінно”; від 17 до 22 балів – “добре”; від 10 до 16 балів – “задовільно”; нижче 10 балів – “незадовільно”. Крім того, до сукупності балів можна додати оцінку за реферат, найвище 20 балів.

Сукупна оцінка. Таким чином, максимальна сукупна оцінка за один переврочний модуль може ставити 50 балів (30 – за контрольне опитування по трьох питаннях різних груп складності плюс 20 – за реферат). Всього за два зданих перевірочних модулі студент може одержати максимальну оцінку 100 балів при умові бездоганного виконання двох контрольних завдань і написання протягом семестру двох рефератів.

Організація перевірочних і контрольних занять.

Організаційно здійснення перевірки знань студентів полягає у формуванні викладачем картки персонального завдання для кожного студента, яка складається з трьох питань, тетсів і вправ різних студентів складності. Бажано включати до картки по одному завданню спочатку з першої, тоді з другої і третьої груп складності: в кожній картці доцільно помісти по три завдання, складність виконання яких зростатиме.

На перевірочних заняттях кожний студент групи отримує свою картку і готує відіповіді протягом 1год. заняття. Перевірочні заняття (2год.) методично доцільно побудувати наступним чином: коротке вступне слово викладача з пояснення вимог до контролю знань студентів і загальною характеристикою завдань; як приклад може бути зачитана одна з заздалегідь приготованих карток і подані правильні відповіді (10хв.); розподіл карток серед студентів (5хв.); виконання перевірочних завдань (60хв.); збирання заповнених карток (5хв.); відповіді викладача на запитання, які виникли (10хв.).

Звичайно, поділ часу контрольного заняття може бути зміненнИЙ у відповідності з бажанням викладача чи формою проведення перевірочних занять (у вигляді контрольних письмових робіт або заняття в комп’ютерному класі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]