Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Тема 10. Соціологія особистості.

Специфіка вивчення феномену особи соціологічною теорією. Особа в тлумаченні екзистенціоналізму, психоаналізу, теорії дзеркального „Я”, Філософської антропології, марксизму тощо. Сутність та співвідношення понять „людина” і „особа”. Соціальні якості особи. Гносеологічний, аксіологічний, творчий, комунікативний, художній потенціал особи. Перевага тих чи інших рис і якостей особи в залежності від її соціально-демографічних, професійних та ін. характеристик. Духовна культура особи та соціальна діяльність як спосіб реалізації потреб та інтересів людини, її активності.

Соціалізація особи. Соціальна адаптація та інтеріоризація як дві фази соціалізації. Ресоціалізація. Соціальні типи особи (формаційно-класовий, національно-етнічний, професійний, нормативний). Класифікація типів особи по критерію відношення до праці, творення. Ідеальний тип особи як втілення загальнолюдських цінностей. Різнобічність і гармонійність особи – суть ідеального типу особи.

Специфіка соціологічної теорії виховання. Система виховання. Об’єктивні умови та суб’єктивний фактор у вихованні. Напрямки виховання. Трудове виховання та його завдання. Моральне виховання. Патріотичне та інтернаціональне виховання. Правове виховання. Фізичне виховання та ін. Комплексний підхід до виховання. Роль праці та вільного часу у вихованні людини. Засоби виховання та його форми. Роль сім’ї, громадськості у вихованні. Самовиховання особи. Переконання, позитивний приклад, змагання, заохочення, покарання тощо як методи виховання. Принципи виховання.

Особливості виховного процесу в період подолання наслідків адміністративно-командної системи в процесі демократизації українського суспільства.

Тема 11. Соціологія освіти.

Освіта як цілеспрямований процес і результат засвоєння систематизованих знань, умінь та навичок. Завдання соціології освіти.

Тенденції світового розвитку освіти. Ліквідація неграмотності. Освіта дорослих. Концепція безперервної освіти. Тенденція до реформування національних систем освіти. Комп’ютеризація навчання. Інтеграція освіти на національному і на світовому рівнях. Проблеми сучасного розвитку освіти. Світова криза освіти. Зростання абсолютного числа неграмотних у світі. Проблема функціональної неграмотності. Зниження якості освіти. Залежність між рівнем розвитку освіти в суспільстві і станом розвитку інших його сфер. Значення конкурентноздібної системи освіти для конкурентноздібної робочої сили і конкурентноздібної економіки.

Розвиток системи освіти в Україні. Ліквідація неграмотності і зростання освітнього рівня населення. Прояв світових тенденцій розвитку освіти в національній системі освіти (демократизація, гуманізація, реформування тощо). Зниження якості навчання, недооцінка соціально-гуманітарного компоненту освіти. Догматизм і недосконалість навчальних програм. Низький попит на знання. Зниження ефективності навчання. Проблема підготовки педагогічних і наукових кадрів. Матеріальна база освіти. Престиж професії вчителя. Проблеми вищої школи. Динаміка рівня освіти представників різних класів і соціальних груп. Шляхи реформування системи освіти в Україні: „Закон України про освіту”. Конституційне регулювання освіти в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]