Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори економ теория.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

50 Необхідн та наслідки державн регулюв цін

51 Обєктивна не обхід державн регулюв

Державне регулювання економіки здійснюється через її економічні функції:

- забезпечення правової основи та громадської атмосфери, що створює сприятливі умови для ефективного функціонування ринкової економіки (без існування законів, що захищають право власності, люди не могли б мати стимулів до ек активності, бо можливість накопичення практично була б виключена; держава створює та підтримує правову систему, яка не тільки захищаю право власності, а й надає законного статусу приватним підприємствам, встановлює такі правила здійснення ек діяльності, що регулюють відносини між суб’єктами, визначають заходи компенсації населенню збитків, накладають обмеження на види діяльності, не забезпечені правовими санкціями; в межах правового поля держава створює відповідні служби та організації, покликані забезпечувати перелічені завдання);

- заходи захисту конкуренції. Існування антимонопольного законодавства та впровадження методів його реалізації; б-ба з нечесними методами конкуренції такими як, порушення патентів, копіювання товарних знаків, заниження цін (демпінг), фальшива реклама;

- заходи із коригування розподілу ресурсів з метою зміни структури нац продукту. Потреба в коригуванні зумовлена зовнішніми ефектами та вир-вом сусп благ, що спричинює переміщення частини витрат вир-ва до третіх осіб, зниження сусп витрат вир-ва; створення держ сектора, впровадження системи податків, що знижують прибутковість і перешкоджають переливу додаткових ресурсів у неконтрольовані та шкідливі вир-ва.

- перерозподіл доходів і багатства (ринковий механізм не забезпечує соц справедливого розподілу, а призводить до поглиблення розшарування членів сус-ва за рівнем доходів та багатства, для зменшення чого держава використовує систему оподаткування доходів та майна, різного роду трансфертні платежі та допомоги окремим групам громадян з низькими доходами, регулювання цін, заходи соц забезпечення.

52 Зміст,цілі,інструменти економ політ держ

Економічна політика - це що проводиться державою, урядом країни генеральна лінія економічних дій, надання бажаної спрямованості економічним процесам, втілювані в сукупність вживаються державою заходів, за допомогою яких досягаються намічені цілі та завдання, вирішуються соціально-економічні проблеми. В економічній політиці знаходить безпосереднє відображення реалізований урядом країни курс. За своїм задумом економічна політика покликана висловлювати, втілювати цілі, завдання, інтереси країни, держави і народу. У залежності від того, в якій фазі перебуває національна економіка, формується той чи інший тип економічної політики уряду, держави. Найчастіше індикаторами, на які реагують конструктори державної економічної політики, є величина і динаміка валового внутрішнього продукту, сукупного попиту та пропозиції, доходів і споживання, цін, зайнятості та безробіття. Економічна політика втілює в собі політичні погляди уряду, політичну доктрину держави і в той же час вона покликана сприяти створенню економічних передумов, економічного базису проведення державної політики.

Інструменти:

закони, президентські укази, урядові постанови та інші нормативні акти, державні програми, поточні оперативні постанови і рішення державних органів.

Конкретними інструментами проведення державної економічної політики виступають перш за все такі фіскальні важелі впливу, інструменти фіскальної політики, як податки, державні витрати, трансферти. За допомогою фіскальних інструментів держава здатна змінювати величину і спрямованість грошових потоків відповідно до переслідуваними цілями і наміченими для їх здійснення мірами.